Vineri, 30 Octombrie 2015 - 05:36 AM Aleg.RO: Inspectia Judiciara a CSM verifica daca procurorii Capitalei au competenta sa faca urmarirea penala in dosarul coloanei oficiale a lui Oprea

Publicat de: ---

Gândul Foto: Octav Ganea // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te <p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Inspectia Judiciara face verificari in cazul dosarului de la Parchetul Tribunalului Bucuresti privind decesul politistului Bogdan Gigina, in legatura la posibile incalcari ale dispozitiilor procedurale referitoare la competenta de efectuare sau supraveghere a urmaririi penale .

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> "Avand in vedere relatarile recente din mass media, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, la data de 29 octombrie 2015, cu privire la posibile incalcari ale dispozitiilor procedurale referitoare la competenta de efectuare sau supraveghere a urmaririi penale, in dosarul vizand decesul subinspectorului de politie Gigina Bogdan-Cosmin. , instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Lucrarea a fost inregistrata la Directia de inspectie judiciara pentru procurori", arata IJ intr-un comunicat de presa.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Sursa citata a precizat ca verificarile prealabile vor fi efectuate in conformitate cu dispozitiile articolului 45 alineatele 2, 3 si 4 litera b din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata si ale articolelor 12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Etapa verificarilor prealabile este premergatoare cercetarii disciplinare, competenta Inspectiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor articolului 45 alineatele 3 si 4 din Legea 317/2004, "de a stabili daca exista indiciile savarsirii de catre magistrati a unei abateri disciplinare si de a se pronunta dupa caz, in functie de rezultatul verificarilor", a precizat IJ.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Potrivit legii, verificarile se efectueaza in cel mult 45 de zile de la data sesizarii Inspectiei Judiciare. Daca in urma verificarilor prealabile se constata ca nu exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare, sesizarea se claseaza.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit pe 20 octombrie, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala, in timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> In acest caz a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului Bucuresti, care l-a audiat, in 28 octombrie, in calitate de martor, pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat ca nu a beneficiat de servicii in plus fata de alti ministri de Interne si ca in intreaga sa activitate nu a incalcat niciodata legea. Oprea a precizat ca a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a facut declaratii in fata procurorilor si va da declaratii anchetatorilor de fiecare data cand i se va solicita.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Intrebat daca s-a deplasat cu coloana oficiala de 1.500 de ori de la inceputul acestui an, ministrul a raspuns ca a avut "mai multe deplasari", tot timpul pentru a-si face datoria.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Anterior au fost audiati consilierul personal al ministrului Gabriel Oprea, soferul care conducea masina vicepremierului in seara accidentului, politistii din coloana oficiala si cei aflati in intersectie, muncitorii care efectuau lucrarile de reparatii, precum si alti martori aflati in zona.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Parchetul Capitalei face cercetari in acest dosar pentru ucidere din culpa, in ancheta fiind cerute de la MAI, Politia Capitalei si Politia Romana actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte politistul Bogdan Gigina si date cu privire la componenta coloanei la momentul accidentului.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Surse judiciare au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutiera a Capitalei si convorbirile din dispecerat inregistrate in seara de 20 octombrie. Anchetatorii au mai primit de la reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne datele privind legislatia in baza careia a fost constituita coloana oficiala pentru insotirea cu echipaj de politie a vicepremierului Gabriel Oprea si traseul pe care a mers acesta in 20 octombrie, precum si celelalte alte date solicitate.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Pe masa procurorilor a ajuns si lista persoanelor care s-au aflat in coloana oficiala, stabilindu-se ca in masina cu ministrul Afacerilor Interne mai erau doua persoane - soferul si un angajat, au mai spus sursele citate.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> In ancheta, procurorii au facut cercetarea la fata locului, au primit date privind autopsia medico-legala si au ridicat imaginile inregistrate de camerele de supraveghere, in vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care facea parte politistul Bogdan Gigina. De asemenea, au fost solicitate si datele stocate cu privire la comunicatiile interne ale politistilor implicati in deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Anchetatorii au solicitat si documentatia privind efectuarea lucrarilor de reparatie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele incheiate, procedurile de executare a lucrarii, inclusiv elementele de semnalizare si siguranta specifice, potrivit Parchetului Capitalei.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Totodata, ancheta vizeaza expertiza tehnica a motocicletei pe care o conducea Bogdan Gigina, dinamica producerii accidentului si analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din zona accidentului.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Politistul Bogdan Gigina asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar "in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", conform prevederilor legale.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Gabriel Oprea a fost premier interimar in perioada 22 iunie-9 iulie, cand Victor Ponta a lipsit de la Palatul Victoria, ca urmare a operatiei la genunchi suferite in Turcia.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Ministrul Gabriel Oprea a aratat, in 26 octombrie, in prima sa declaratie, facuta la aproape o saptamana de la moartea lui Bogdan Gigina, ca a ales sa taca din respect fata de familia acestuia, el sustinand ca nu a vazut accidentul, a aflat abia dupa ce depasise zona si a facut "tot ce este omeneste posibil" pentru a-l salva pe politist.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Ministrul Gabriel Oprea nu a lamurit in baza carei legi a folosit coloana oficiala, rezumandu-se la a cataloga speculatiile ca a incalcat legea sau ca a folosit dispozitivul de insotire in trafic fara temei legal drept "complect" nefondate.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> La cateva ore de la declaratia ministrului de Interne, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca s-a intalnit cu Gabriel Oprea, luni seara, si l-a sfatuit sa demisioneze. Iohannis a precizat ca l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discutie pentru ca a dorit sa primeasca lamuriri.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a aratat ca nu este vinovat si ca isi va continua activitatea in Guvern, raspunzand astfel presedintelui Klaus Iohannis. Oprea a sustinut ca sfatul lui Iohannis are legatura cu dorinta presedintelui de a schimba Guvernul, adaugand ca cel mai important in acest moment este derularea anchetei penale.

<p border:="" color:="" font-family:="" margin:="" padding:="" trebuchet=""> Dupa accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, in spatiul public s-au vehiculat mai multe intrebari care inca asteapta un raspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care si cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloana oficiala, dar si locul de unde acesta venea si unde trebuia sa ajunga in ziua accidentului si daca, in conditii de ploaie, nu trebuia sa renunte la escorta cu motociclist.

Citeste si Gabriel Oprea a fost audiat la Parchetul Capitalei. „Nu am avut nimic in plus fata de alti ministri de Interne” Citeste si Gabriel Oprea a avut anul acesta 1.500 de „misiuni urgente”. De cate ori pe zi folosea coloana oficiala Citeste si Coleg din UNPR, despre Oprea: ''Este un tip foarte sensibil, care si-a pierdut un camarad''


(418 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Inspectia Judiciara a CSM verifica daca procurorii Capitalei au competenta sa faca urmarirea penala in dosarul coloanei oficiale a lui Oprea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64848780632019 seconds.