Vineri, 30 Octombrie 2015 - 05:36 AM Aleg.RO: Peste 100.000 de copii din familii defavorizate primesc 50 de lei pe luna DACA merg la gradinita

Publicat de: ---

Bursa

Legea privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost promulgata de presedintele Romaniei, in 28 octombrie . Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului "Fiecare Copil in Gradinita", pilotat in ultimii cinci ani de Asociatia OvidiuRo in 43 de comunitati din Romania.

Conform unei evaluari initiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale conditionate de prezenta la gradinita.

Ministerul Muncii estimeaza costul anual al tichetelor sociale, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate de TVA, la 39 de milioane de lei. Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale in valoare de 50 de lei pe luna pentru fiecare copil de varsta prescolara, conditionate de prezenta zilnica la gradinita a celor mici.

Proiectul de lege a fost votat in octombrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor cu 289 de voturi pentru, un vot impotriva si 5 abtineri. Senatul a votat legea in iunie 2015 cu 117 voturi pentru, doua abtineri si nici unul impotriva, precizeaza MECS.

Maria Gheorghiu, cofondator Asociatia OvidiuRo a spus, la randul sau ca viziunea care a stat la baza programului dezvoltat de asociatie a fost ca fiecare copil sarac din Romania sa beneficieze de educatie prescolara de calitate.

"Ma bucur ca suntem mai aproape ca oricand de momentul in care usa gradinitei va fi deschisa pentru toti copiii din Romania. Urmeaza etapa clarificarii normelor de implementare care vor avea la baza metodologia Fiecare Copil in Gradinita - optimizata prin experienta noastra din ultimii 5 ani - care credem ca isi va dovedi eficienta in fiecare comunitate din Romania", a mai spus Maria Gheorghiu.

Initiatorul legii, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, a spus ca acordarea conditionata a tichetelor, in functie de prezenta copiilor la gradinita, diferentiaza acest beneficiu social de multe altele, acest aspect asigurandu-i sprijinul ministrilor Educatiei si Muncii si punctul de vedere favorabil al Guvernului.

"Potrivit studiilor de specialitate, investitia in educatia timpurie este cea mai rentabila investitie in educatie pentru ca favorizeaza oportunitatile de invatare de mai tarziu. Deprinderile si cunostintele dobandite devreme favorizeaza ulterior dezvoltarea competentelor, crescand sansele de reusita scolara, de acces pe piata muncii si de integrare sociala. Acest demers legislativ este inca un pas pe care il facem alaturi de partenerii nostri, pentru a sprijini viitorul copiilor Romaniei", a spus ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Programul "Fiecare Copil in Gradinita" sprijina in acest an scolar peste 2.400 de copii din 11 judete sa mearga la gradinita. Pe langa mecanismul tichetelor sociale conditionate de prezenta riguros monitorizata, "Fiecare Copil in Gradinita" asigura rechizitele de baza necesare la gradinita, imbracamintea si incaltamintea acordata de doua ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igiena, formarea profesorilor si programe de educatie pentru sanatate, etc. Toate aceste componente sunt sustinute din donatii private ale unor ONG-uri internationale, ale unor mari companii din Romania, si de primariile locale care asigura seturile de haine si incaltaminte pentru copii.


(427 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Peste 100.000 de copii din familii defavorizate primesc 50 de lei pe luna DACA merg la gradinita | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.8936769962311 seconds.