Marți, 03 Noiembrie 2015 - 04:49 AM Aleg.RO: Elena Udrea si fostul vicepresedinte BRD Sorin Popa, urmariti penal de DNA

Publicat de: ---

Bursa      Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus ieri efectuarea urmaririi penale fata de Sorin Popa, director general adjunct al BRD, la data faptelor, pentru infractiunea de abuz in serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, si fata de Elena Udrea, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, in prezent deputat, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul .
     Procurorii sustin ca, in perioada 2007- 2010, Sorin Popa si-a indeplinit cu rea - credinta atributiile de serviciu, prin aceea ca a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogari care au condus la prejudicierea bancii. Prejudiciul in dauna bancii a fost determinat, potrivit DNA, de neincasarea sumelor datorate cu titlu de dobanda sau comision si prin neexecutarea garantiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic, a amanat declararea creditului ca neperformant si a privat banca de posibilitatea recuperarii creantei din executarea garantiilor). Comunicatul DNA mai spune ca Sorin Popa a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidenta contractului de garantie; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, fostul director general adjunct a permis aprobarea unui contract de novatie, prin care debitorul initial solvabil, in persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost inlocuit cu unul insolvabil, imprejurare in care banca s-a aflat in imposibilitatea de a-si recupera creditul.
     DNA mai arata: "In conformitate cu atributiile stabilite prin contractul de administrare, suspectul Popa Sorin Mihai avea atributii de coordonare si control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienti privilegiati) si risc, atributii in validarea si aprobarea ofertarii clientilor privilegiati, precum si in ceea ce priveste acordarea de derogari de la prevederile normei bancare.
     Cu referire la infractiunile retinute in sarcina suspectei Udrea Elena Gabriela, in perioada sus mentionata, aceasta a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit in valoare de 3.280.000 de euro, in regim Private Banking (client privilegiat), fara sa fi urmat procedura obisnuita a negocierii conditiilor de finantare cu persoanele aflate in subordinea directorului, a pus la dispozitia bancii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituita ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novatie catre o alta persoana, in conditiile in care cunostea ca persoana respectiva nu are posibilitatea sa achite obligatiile rezultate din contractul de credit, in sensul ca nu avea bunurile necesare cu care sa garanteze achitarea intregului credit".
      Prejudiciul cauzat bancii este de 2.576.541,53 euro, reprezentand folosul asigurat imprumutatului Udrea Elena Gabriela, constand in creditul de care a beneficiat si bunurile mobile si imobile ce au fost scoase din sfera garantiilor contractuale si nu mai pot fi executate.
     Acest nou dosar este disjuns dintr-unul mai mare si a fost transferat de la DIICOT la DNA. Acesta este al patrulea dosar al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, dupa Microsoft, Gala Bute si Hidroelectrica, in acesta din urma fostul ministru fiind pus sub urmarire vineri.
     In acest an, fostul vicepresedinte al BRD, Sorin Popa, a fost audiat in mai multe randuri la sediul DIICOT, in dosarul fraudarii BRD, fiind urmarit penal si cercetat sub control judiciar pentru abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani in dosarul privind acordarea ilegala de credite, prin care s-ar fi produs BRD un prejudiciu total estimat la peste 43 de milioane de euro. In luna mai a acestui an, procurorii au anuntat ca au inceput urmarirea penala fata de toti cei 28 de suspecti din dosarul BRD, printre care se regasesc si Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD, Adrian Sarbu, patronul Mediafax, si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.
     Dosarul este disjuns din celebra ancheta asupra bancherilor initiata de DIICOT in anul 2012, in care 56 de inculpati au fost trimisi in judecata, iar prejudiciul adus bancii a fost stabilit la peste 80 de milioane de euro. In acel caz au fost audiate si nume grele, printre care se numara Gheorghe (Bebe) Ionescu, cuscrul fostului presedinte Traian Basescu, fostul presedinte al BRD-GSG, Patrick Gelin, dar si Sorin Popa, la vremea aceea vicepresedintele boardului de la Paris al BRD Group Societe Generale. Conform comunicatului DIICOT din mai, in perioada 2008-2012, suspectii au constituit un grup infractional organizat initiat de Remus Truica, ce a avut ca scop obtinerea unor credite de la BRD cu documente de evaluare nereale. Din acest grup au facut parte persoane cu functii de conducere in banca si in comitetul de credit al bancii, dar si persoane cu functii de conducere in agentii, notari, evaluatori si oameni de afaceri. Procurorii acuza ca, in total, au fost luate 17 credite, toate nerambursate. Din acestea, 15 credite au beneficiar real pe Remus Truica, desi au fost luate prin diferite persoane interpuse, conform DIICOT. In iulie, cand s-a prezentat pentru prima oara in fata procurorilor DIICOT in acest dosar, Sorin Popa a spus ca nu este vinovat "cu absolut nimic" si a acuzat presa ca a "vehiculat multe lucruri neadevarate".
     *  Udrea: "Daca DNA nu raspunde solicitarii sa depun cautiune bunurile sechestrate, voi cere audienta la Kovesi"
     Fostul ministru Elena Udrea a anuntat ieri ca va face o cerere de audienta la seful DNA, Laura-Codruta Kovesi, in situatia in care nu i se va raspunde solicitarii de a depune drept cautiune bunuri aflate sub sechestru. Ea a respins varianta unui imprumut pentru depunerea celor cinci milioane de lei drept cautiune.
     La iesirea din sediul DNA, Udrea a precizat: "Am facut toate solicitarile, toate contestatiile posibile, toate plangerile impotriva conditiilor controlului judiciar si asteptam sa vedem daca institutia DNA este de acord sa pun cautiune bunurile care tot la DNA sunt sechestrate. (...) Nu, nu am varianta (imprumutului - n.r.). Vorbim de o suma uriasa, cinci milioane de lei. Este exclus sa poti imprumuta banii acestia de la cineva. (...) Nu cred ca cineva isi doreste sa riste sa se expuna pericolului de a fi cautat si arestat a doua zi ajutand-o pe Elena Udrea. Dar, in situatia in care DNA nu va raspunde solicitarii mele de a imi permite, conform legii, sa depun cautiune bunuri aflate acum sub sechestru, voi face o cerere de audienta la procurorul-sef DNA, doamna Kovesi". Ea a sustinut ca, dupa ce Parlamentul nu si-a dat avizul, se urmareste sa se ceara arestarea preventiva pentru incalcarea conditiilor controlului judiciar.
     Vineri, intr-un alt dosar, Elena Udrea a fost pusa sub control judicar pe cautiune, stabilita la cinci milioane de lei, caz in care acuzatiile DNA sunt legate de vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari. La iesirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus ca la Directie ar trebui sa se infiinteze "Sectia de urmarire penala a Elenei Udrea", adaugand: "DNA se ocupa de Elena Udrea si, din cand in cand, ca sa arate ca mai exista si alta activitate, mai apare cate un personaj".   


(174 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Elena Udrea si fostul vicepresedinte BRD Sorin Popa, urmariti penal de DNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62422299385071 seconds.