Miercuri, 11 Noiembrie 2015 - 04:46 AM Aleg.RO: Ce urmeaza dupa desemnarea lui Ciolos. Pasii constitutionali pentru instalarea unui nou Guvern

Publicat de: ---

jurnalulnational

Dacian Ciolos a fost desemnat, marti, de catre presedintele Klaus Iohannis pentru functia de premier . Potrivit Constitutiei, Ciolos are, la dispozitie, 10 zile pentru a-si forma cabinetul. Premierul desemnat si echipa pe care si-o va alege se vor prezenta in plenul comun al Parlamentului pentru a obtine votul de incredere. Cabinetul Ciolos are nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Ciolos premierul Romaniei Foto: Romania TV

Fostul comisar european pentru Agricultura Dacian Ciolos a fost desemnat, marti, de catre presedintele Klaus Iohannis, pentru functia de premier.

Imediat dupa nominalizare, Dacian Ciolos a declarat ca intentioneaza sa deschida administratia guvernamentala spre societate si sa lucreze indeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru "a progresa impreuna" pe proiectele ce vor fi propuse, el precizand ca in perioada urmatoare se va concentra pe formarea echipei.

Ce prevede Constitutia

Constitutia  Romaniei prevede, la articolul 85, alineatul 1, ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament".

Articolul 103 din Constitutie, alineatul 1, stabileste totodata ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Ce urmeaza dupa desemnare. Pasii prevazuti de Constitutie:

- Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor (articolul 103, alineatele 2 si 3) 

CITESTE SI: Dacian Ciolos, PRIMELE DECLARATII dupa desemnare: Ce angajamente isi ia noul premier

Pentru a fi investit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, in total fiind 547 de senatori si deputati.

In actuala configuratie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori si deputati, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minoritatilor nationale - 17, alti 14 deputati si 5 senatori fiind neafiliati.

In cazul unui vot favorabil in Parlament, primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul de credinta. Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.

Constitutia mai prevede ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura" (articolul 89 din Constitutie, alineatul 1". In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data. (articolul 89, alineatul 2)

Potrivit Constitutiei, articolul 89, alineatul 3, "Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta".


(166 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Ce urmeaza dupa desemnarea lui Ciolos. Pasii constitutionali pentru instalarea unui nou Guvern | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68450903892517 seconds.