Marți, 08 Decembrie 2015 - 05:28 AM Aleg.RO: Iohannis accepta sa se compromita, dar nu oficial

Publicat de: ---

Bursa      Discutiile care au avut loc saptamana trecuta, pe marginea Legii darii in plata, intre oficialii Administratiei Prezidentiale si cei din mediul bancar, au atras controverse puternice in jurul lor .
     Desi ziarul BURSA a scris inca de acum aproape doua saptamani ca, potrivit surselor din piata, Presedintia urma sa discute cu bancherii (unii dintre ei - actionari straini sositi special in Romania pentru intalnirea de la Cotroceni) despre reglementarile respective, reprezentantii Administratiei Prezidentiale ne-au infirmat existenta acestor discutii in mai multe ocazii. Ulterior, surse din cadrul Presedintiei ne-au spus ca, de fapt, au avut loc astfel de intalniri, intre oficiali ai Administratiei Prezidentiale si anumiti bancheri, care si-au prezentat punctul de vedere pe tema darii in plata.
     Balbe pe acest subiect au avut loc si in cadrul unor emisiuni televizate, ultima dintre acestea fiind cea de duminica, 6 decembrie, cand, in cadrul emisiunii "Km 0" de la DIGI 24, moderatorul a intrebat-o pe Gabriela Folcut, consilier comunicare in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), daca poate confirma o astfel de intalnire.
     Domnia sa nu a confirmat, dar nici nu a infirmat existenta unor discutii pe darea in plata intre bancherii de la ARB si Presedintie, insistand ca acest tip de intalniri, "care au loc in momentul de fata", ar trebui sa ramana "informale".
     Daca intalnirea dintre mediul bancar si reprezentantii Administratiei Prezidentiale ar fi fost oficiala, atunci ar fi aparut in presa si ar fi fost discutata de cei creditati, care, cel mai probabil, ar fi spus ca seful statului ii asculta pe oficialii bancilor, care sunt, in majoritatea lor, straine.
     Ca sa se evite acest lucru, discutiile au ramas confidentiale si, astfel, purtatorii de cuvant ai bancilor si bancherii, in general, au asigurat protectia presedintelui Klaus Iohannis.
     Pesemne ca oficialii bancilor au acceptat sa nu iasa in fata si sa confirme, in clar, respectivele intalniri, ca sa nu-si compromita vectorul de putere.
     De aici, probabil, si exprimarea confuza a doamnei Gabriela Folcut, care abordeaza subiectul la modul general, vorbind despre discutiile care "au loc" acum la nivelul tuturor forurilor, acestea incluzandu-le, de altfel, si pe cele puse in discutie de moderatorul de la DIGI 24: "As prefera sa lasam discutiile informale care au loc in momentul de fata cu toate forurile nationale si internationale sa aiba un caracter relativ informal, intre noi si dansii".
     Este evident ca o confirmare in clar ar fi defavorizat sistemul bancar, insa reprezentantul ARB nu a reusit sa evite raspunsul, pentru ca intrebarea a fost frontala, iar raspunsul nu a fost un "nu" categoric.
     De fapt, fenomenul la care asistam este a doua etapa dintr-un proces declansat de seful statului in prima parte a anului, cand debitorii imprumutati in franci elvetieni (CHF) i-au solicitat o intalnire in care sa-si spuna punctul de vedere fata de situatia prin care trec in calitate de imprumutati intr-o moneda care a explodat, in ianuarie, provocand cresterea ratelor si intrarea in imposibilitate de plata a multora dintre consumatori. Acestia din urma au fost deturnati de presedinte catre alte entitati.
     Mai exact, pe 9 februarie, Grupul Clientilor cu Credite in CHF a cerut sa aiba o intalnire cu seful statului sau cu alt reprezentant al Presedintiei. Raspunsul Administratiei Prezidentiale a fost primit pe 11 martie, consilierul de stat Gabriel Piscociu recomandandu-le petentilor sa se adreseze Comisiei de buget din Camera Deputatilor.
     Raspunsul lui Iohannis - "presedintele tuturor romanilor", cum ii placea sa-si spuna in campania electorala, cand candida la postul de presedinte al "tarii lucrului bine facut" - a fost transmis tocmai de pe email-ul procetatean@presidency.ro.
     Ulterior, dupa mai multe solicitari trimise la cabinetul presedintelui pentru obtinerea unei audiente, unul dintre debitori a reusit, intr-un final, sa aiba o intalnire, insa nu cu seful statului, ci cu unul dintre angajatii Compartimentului Probleme Cetatenesti al Administratiei Prezidentiale.
     In ciuda faptului ca respectiva doamna consilier prezidential - care lucreaza intr-o directie al carei nume sugereaza mai mult decat orice ca angajatii din acest serviciu ar trebui sa actioneze pentru rezolvarea problemelor cetatenilor - parea binevoitoare si amabila (dupa cum ne-a descris-o debitorul), aceasta i-a dat clientului cateva sfaturi si i-a adresat intrebari uluitoare.
     Intreband-o pe femeia imprumutata in CHF daca parintii nu o pot ajuta si mirandu-se de faptul ca este insarcinata in conditiile in care are si credit, angajatul Administratiei Prezidentiale a sfatuit-o sa ceara autoritatilor sa o scuteasca de taxe ca sa-si poata achita ratele la banca.
     Mentionam ca Guvernul a aprobat, la 1 iulie anul trecut, Ordonanta de urgenta denumita "Electorata", care prevede o schema de restructurare a creditelor, cu acordarea unei deduceri fiscale pentru debitorii cu venituri mai mici de 2.200 de lei pe luna. Consumatorii pot solicita aplicarea acestui program pana la finalul anului in curs, perioada in care va fi acordata deducerea fiind cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 si 31 decembrie 2017. "Electorata" s-a dovedit a fi, insa, un fiasco, potrivit surselor noastre parlamentare, care ne-au spus ca nimeni nu a solicitat aplicarea acesteia, fiind un program care, de fapt, nu-i ajuta cu nimic pe imprumutatii cu probleme.
     Astfel, in conditiile in care oficialii Administratiei Prezidentiale i-au respins pe clientii bancari, dar s-au intalnit cu reprezentantii bancilor, discutiile de zilele trecute, neconfirmate oficial, reprezinta o napasta pentru Klaus Iohannis si institutia pe care o conduce, care ar fi compromisi daca s-ar sti de respectivele intalniri.   


(202 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Iohannis accepta sa se compromita, dar nu oficial | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5079231262207 seconds.