Marți, 15 Decembrie 2015 - 05:21 AM Aleg.RO: Adrian Vasilescu, consilier BNR: Guvernul va CEDA si va CRESTE salariul minim. Ce spune despre legea DARII in PLATA

Publicat de: ---

7plus

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, crede ca Guvernul va ceda si va creste salariul minim . Totodata, Adrian Vasilescu a analizat si legea darii in plata, numita si legea "dai casa inapoi bancii si scapi de datorii".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale Foto: Romania TV

Intrebat daca crede ca Guvernul va ajunge sa creasca salariul minim, acesta a raspuns pozitiv.

"Desi impactul va fi foarte mare - salariul minim e salariul majoritatii de la noi - cred ca Guvernul va ceda si va creste salariul minim. Nu stiu daca la 1.200 de lei, dar va ceda pentru ca, atunci cand vrei sa faci un lucru bun pentru societate, nu ai nevoie de explozii sociale. Prima consecinta va fi ca Guvernul va trebui sa tina strans preturile. La un patinaj pe salarii haturile se scapa foarte repede. Va trebui sa supravegheze veniturile. Cresterile salariale inseamna si o crestere a veniturilor, pentru ca vor fi mai multe taxe. Trebuie lucrat la intreprinderile din sectorul public si sa lucreze fara mila cu intreprinderile de stat. Sa le arunce in competitia economica", a declarat Adrian Vasilescu la Digi 24.

Referitor la legea "dai casa inapoi bancii si scapi de datorii, Adrian Vasilescu a tras urmatoarele concluzii.

"Sunt cateva concluzii - legatura dintre expunerea de motive care trebuie sa insoteasca orice proiect de lege care ajunge in dezbatere publica si la vot si legea ca atare. Ei bine, in expunerea de motive sunt trei argumente care formeaza trei baze ale actului: Constitutia Romaniei, Decizia 17 a Uniunii Europene si scopul social. Niciunul dintre aceste trei directii nu se regaseste in legea ca atare. Scopul social e principala directie a Directivei 17, merge in special catre umanizarea pietei creditelor. Povestea cu darea in plata spune ca statele membre nu vor adopta acte normative sau nu vor interveni pentru a opri partile, adica banca si clientul care ajung la o intelegere pentru a da casa in plata la banca. Actul normativ obliga bancile sa faca asta", a declarat Adrian Vasilescu.

Citeste si: BNR ii cere lui Iohannis sa retrimita Legea "darii in plata" la Parlament sau sa sesizeze CCR

Consilierul BNR a mentionat ca si banca isi asuma riscuri atunci cand acorda credite.

"Banca, atunci cand da un credit, isi asuma riscul de creditare. Sunt sase milioane de credite, sapte milioane de persoane fizice care au luat credite si 712.000 nu platesc sau au restante. La creditele mari - vreo 400.000 - care sunt cu ipoteca, acestea sunt si ele insotite de un risc. Dar, la ele, numai 31.000 sunt in situatia care raspunde directiei pe care o are legea, adica de protectie sociala. De ocrotire a celor care nu au putere de plata. Restul sunt persoane care nu mai intra in aceeasi categorie si sunt oameni care au primit credite si de un milion si de 3 milioane. Nu poti sa-i pui pe toti in aceeasi galeata", a adaugat consilierul BNR.

Plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz, a adoptat in 25 noiembrie proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Mai exact, deputatii au decis ca romanii pot sa dea casa inapoi bancii daca nu-si mai pot plati creditele.


(244 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Adrian Vasilescu, consilier BNR: Guvernul va CEDA si va CRESTE salariul minim. Ce spune despre legea DARII in PLATA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71759414672852 seconds.