Marți, 29 Decembrie 2015 - 06:28 AM Aleg.RO: 2015, cel mai prolific an la DNA pe cazuri de coruptie la nivel inalt

Publicat de: ---

romanialibera

Un premier in funcţie, patru foşti miniştri şi 20 de actuali sau foşti parlamentari, 14 primari de municipii şi nouă preşedinţi de Consilii Judeţene au fost trimişi in judecată pentru corupţie in 2015, potrivit DNA, care precizează că este cel mai mare număr de persoane deferite justiţiei intr-un an .

Potrivit unui răspuns trimis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la solicitarea agenţiei Mediafax, in primele 11 luni ale acestui an, intre persoanele trimise in judecată figurează patru persoane care au deținut funcția de ministru, 20 actuali sau foști membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcție de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă președinți de consilii județene și un prefect), precum și o persoană care la data trimiterii in judecată deținea funcția de prim ministru.

"Au existat situaţii in care aceeaşi persoană avand una din funcţiile sus menţionate a fost trimisă in judecată in dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenţi, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimiși in judecată in decursul unui an", precizează DNA.

Conform sursei citate, in cursul primelor 11 luni ale anului s-a cerut incuviinţarea inceperii urmării penale pentru cinci membri ai Parlamentului şi s-au formulat cereri de reţinere/arestare pentru nouă membri ai Parlamentului. Şi in această situaţie au fost cazuri in care, pentru aceeaşi persoană au fost formulate cereri de incepere urmărire penală, reţinere sau arestare in dosare diferite. "Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare in dosarele DNA se menține la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probațiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum și profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA", potrivit reprezentanţilor DNA.

Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis in judecată in timpul mandatului său. Dosarul a fost trimis instanței supreme in luna septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală in dosarul "Turceni-Rovinari", pentru fals in inscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală in formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvarşit in perioada in care era avocat.

Victor Ponta este judecat alături de senatorul Dan Șova pentru contractele incheiate cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, iar dosarul se află pe rolul Inaltei Curți de Casație și Justiție.

In faţa judecătorilor au ajuns, in 2015, şi deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi fostul ministru Ion Ariton, in dosarul "Gala Bute", dar şi Darius Valcov, fost ministru al Finanţelor, fost primar al Slatinei și fost senator, in două dosare de corupţie.

Foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu se numără și ei printre demnitarii trimiși in judecată, alături de omul de afaceri Horia Simu şi alte cinci persoane, in dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro. Foştii parlamentari mai sunt judecaţi, din aprilie, intr-un alt dosar, alături de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu şi alte persoane, tot pentru despăgubiri ilegale acordate de Comisia ANRP.

Anchetele DNA au vizat anul acesta şi patru primari din București - primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi edilii Sectoarelor 1, 4 şi 5. Sorin Oprescu a fost trimis in judecată, in 20 noiembrie, in arest la domiciliu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz in serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi constituire a unui grup infracțional organizat.

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis in judecată de DNA in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvarşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte, in timp ce Cristian Popescu Piedone este cercetat pentru abuz in serviciu şi fals intelectual, intr-un dosar dechis după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, in care și-au pierdut viața 63 de persoane. De asemenea, Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1, este vizat de două dosare de corupţie.

Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost trimis și el in judecată anul acesta in două dosare de corupţie, iar Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, intr-un dosar in care este acuzat că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru inlesnirea caştigării unei licitaţii sau incheierea unor contracte. Alături de fostul edil al Constanţei, au ajuns in faţa judecătorilor și deputatul PSD Eduard Martin.

Nici şefii de Consilii Judeţene care nu au scăpat de anchetele procurorilor, printre cei vizaţi de dosarele penale fiind Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi, fostul preşedinte al CJ Buzău Cristinel Bigiu, preşedintele CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă, fostul preşedinte CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu și preşedintele CJ Caraş Severin Sorin Frunzăverde.

Alege-ti parfumul potrivit pentru iarna asta- Reduceri de 70%- Click aici comenteaza /* (c)


(365 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

2015, cel mai prolific an la DNA pe cazuri de coruptie la nivel inalt | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57021117210388 seconds.