Miercuri, 30 Decembrie 2015 - 06:47 AM Aleg.RO: Instanta constitutionala din R.Moldova a raspuns contestatiei privind desemnarea premierului Sturza

Publicat de: ---

AMOS News

"Atributiile presedintelui de a propune candidatul la functia de prim-ministru reprezinta o obligatie constitutionala . Pentru realizarea acestei atributii, presedintele trebuie sa-si asigure, prin consultarea grupurilor, sustinerea atat a majoritatii parlamentare, cat si cooperarea constructiva a minoritatii", a transmis Curtea Constitutionala.

"In cazul constituirii unei majoritati parlamentare absolute, presedintele desemneaza candidatul sustinut de aceasta majoritate. Daca nu este constituita o majoritate parlamentara absoluta, presedintele Republicii Moldova are obligatia, dupa consultarea grupurilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru functia de prim-ministru chiar daca grupurile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea presedintelui", subliniaza Curtea Constitutionala.

"In cazul constituirii unei majoritati parlamentare absolute, presedintele desemneaza candidatul sustinut de aceasta majoritate. Majoritatea parlamentara trebuie sa fie formalizata, nu doar declarata prin indicarea deputatilor care o reprezinta si notificarea oficiala a Presedintiei cu specificarea disponibilitatii de a sustine o candidatura la functia de prim-ministru", se arata in decizia Curtii Constitutionale.

In acest context, plenul Curtii Constitutionale a decis sa trimita o adresa Parlamentului pentru a reglementa procedura de formalizare a majoritatii parlamentare si de notificare a presedintelui privind formarea acestei majoritati, potrivit site-ului Agora.md.

Deputati ai grupului parlamentar social-democrat din Republica Moldova s-au adresat Curtii Constitutionale pentru a cere anularea decretului presedintelui Nicole Timofti de numire a lui Ion Sturza in functia de prim-ministru, relateaza Radio Europa Libera.

In sesizarea publicata pe site-ul instantei constitutionale, autorii sesizarii cer interpretarea Articolului 98 al Constitutiei pentru a se stabili daca presedintele Republicii Moldova poate desemna un premier in lipsa unei majoritati parlamentare.

Nicolae Timofti l-a insarcinat pe Ion Sturza sa formeze guvernul pe 21 decembrie, dupa aproape opt saptamani in care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majoritati si asupra unui candidat. Ion Sturza a declarat ca va forma un guvern neafiliat politic.

Partidul Democrat (PDM) a contestat decizia de numire, creand un grup format din 34 de parlamentari democrati si fosti comunisti in scopul blocarii eforturilor de sustinere a viitorului guvern. Ion Sturza va cere votul de investitura pe 4 ianuarie.

Citeste si: Desemnarea lui Ion Sturza in functia de premier al R.Moldova, contestata la instanta constitutionala Citeste si: Premierul desemnat Ion Sturza incepe negocieri pentru formarea Guvernului moldovean. Sansele sale de a primi votul Parlamentului par minime - presa

 


(424 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Instanta constitutionala din R.Moldova a raspuns contestatiei privind desemnarea premierului Sturza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67451906204224 seconds.