Miercuri, 30 Decembrie 2015 - 06:47 AM Aleg.RO: Parlamentul georgian il aproba pe Giorgi Kvirikasvili ca prim-ministru

Publicat de: ---

adevarul

Deputatii georgieni au aprobat in noaptea de marti spre miercuri candidatura fostului ministru de externe Giorgi Kvirikasvili in postul de prim-ministru, dupa demisia lui Irakli Garibasvili, confruntat cu scaderea popularitatii pe fondul incetinirii cresterii economice in aceasta ex-republica sovietica, informeaza Reuters si AFP .

Giorgi Kvirikasvili Foto: www.snipview.com

"Parlamentul a aprobat noul guvern cu 86 de voturi contra 28", a declarat presedintele parlamentului David Ussupasvili.

Irakli Garibasvili a demisionat neasteptat din functia de prim-ministru saptamana trecuta fara a anunta un motiv pentru decizia sa.

Politicieni din opozitie si analisti au legat demisia de scaderea in popularitate a partidului de guvernamant Visul Georgian, afirmand ca vrea sa-si revizuiasca imaginea inainte de a contesta alegerile parlamentare din luna octombrie a anului viitor, noteaza Reuters.

Sprijinul pentru coalitia la putere a scazut la 18% in aceasta luna de la 42% in august 2014, potrivit unui sondaj de opinie. Opozitia acuza guvernul de amplificarea problemelor economice in aceasta tara din Caucaz cu 3,7 milioane de locuitori, obiect al unei lupte pentru suprematie geopolitica intre Rusia si Occident, mai noteaza Reuters.

Parlamentul, dominat de coalitia Visul Georgian, a aprobat de asemenea marti un nou guvern. Acesta include doar un membru nou — ministrul de externe Miheil Janelidze — care a fost viceministru de externe inainte de a fi desemnat de Kvirikasvili.

Kvirikasvili, 48 de ani, care a fost de asemenea prim viceprim-ministru inainte de numirea sa, a declarat ca Georgia va continua integrarea euroatlantica si o politica "pragmatica" fata de Rusia, contra careia a luptat intr-un scurt razboi in august 2008.

"Integrarea europeana completa cu un eventual obiectiv aderarea la UE, precum si aderarea la NATO este prioritatea noastra de varf", a afirmat el in fata parlamentului.

"Abordarea noastra pragmatica fata de Rusia are drept scop in primul rand reducerea riscurilor si prevenirea amenintarilor la adresa cursului nostru principal in politica externa", a adaugat el.


(406 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Parlamentul georgian il aproba pe Giorgi Kvirikasvili ca prim-ministru | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57462096214294 seconds.