Marți, 05 Ianuarie 2016 - 06:00 AM Aleg.RO: "Se impune sesiune parlamentara extraordinara pentru adoptarea Legii darii in plata"

Publicat de: ---

Bursa      *  Clientii imprumutati in CHF solicita o intalnire cu premierul Ciolos
       O sesiune parlamentara extraordinara in prima jumatate a lunii ianuarie pentru adoptarea Legii darii in plata s-ar justifica din plin, este de parere deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a initiat proiectul legislativ impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea .
     Domnia sa a anuntat, inca de la finalul anului trecut, ca "se impune" sesiune parlamentara extraordinara in vederea reanalizarii si adoptarii acestei legi, care a fost retrimisa in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, cu cateva zile inainte de Craciun si, respectiv, de intrarea in vacanta a parlamentarilor.
     "In ultimele doua saptamani, numai in judetul Cluj un om s-a mutat efectiv in padure dupa ce i s-a executat casa, iar altul s-a spanzurat ieri dimineata (n.r. 29 decembrie 2015)", scria deputatul pe pagina sa de Facebook, in 30 decembrie, anul trecut.
     Domnia sa a adaugat: "Eu cred ca trebuie sa preintampinam astfel de situatii, iar o sesiune parlamentara extraordinara in prima jumatate a lunii ianuarie s-ar justifica din plin!"
     Legea darii in plata, care presupune stergerea intregului credit odata cu cedarea casei puse garantie, in favoarea bancii, a produs un adevarat razboi intre sistemul bancar (inclusiv BNR), pe de o parte, si initiatori si consumatori, pe de alta parte.
     Adversarii s-au acuzat reciproc, ajungandu-se la amenintarea cu DNA-ul si la dezvaluirea unor credite pe care le au diversi reprezentanti ai ambelor parti.
     Seful statului considera ca actele normative trebuie sa fie clare si lipsite de orice echivoc, doar astfel putand fi realizat scopul avut in vedere de legiuitor.
     In cadrul documentului prin care Klaus Iohannis motiveaza retrimiterea Legii in Parlament se arata: "Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor.
     Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.
     Asadar, darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime".
     Initiatorii legii apreciaza pozitia abordata de presedinte ca fiind una echilibrata. Atat Catalin Zamfir, cat si Gheorghe Piperea evidentiaza ca fondul comunicarii este reprezentat de afirmatia sefului statului potrivit careia legea este buna si binevenita, in conditiile in care s-a pornit de la declaratii conform carora initiativa ar fi anticonstitutionala si antinationala, fiind in masura sa provoace un risc sistemic.
     Singurul aspect negativ este ca promulgarea legii va mai intarzia cateva luni, ne-au spus cei doi initiatori.
     Imprumutatii solicita Parlamentului sa nu cedeze presiunilor bancherilor, sa ancheteze modul in care au fost acordate creditele "care i-au determinat pe reprezentantii BNR si ARB sa lupte cu atata inversunare impotriva Legii darii in plata", sa depolitizeze ANPC si sa-l treaca sub controlul propriu si, in masura in care aparatul legislativ o permite, sa demita conducerea BNR si sa verifice modul in care aceasta a supravegheat operatiunile de creditare de pe teritoriul Romaniei.
     Totodata, clientii imprumutati in franci elvetieni (CHF) solicita o intalnire premierului Dacian Ciolos.
     In 22 decembrie, primul ministru si vicepremierul Costin Borc au discutat cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la sediul BNR.
     Dupa intalnire, Dacian Ciolos a declarat: "Am anuntat in urma cu o luna ca vrem sa lucram dincolo de implementarea programului de guvernare pe acest an, vrem sa lucram pe o viziune de dezvoltare economica pe termen mediu, pe termen lung. O sa avem discutii inclusiv cu partidele parlamentare pe acest lucru, pentru ca am vrea sa ajungem la ceva ce poate fi asumat la nivel national, fara sa avem pretentia ca noi o sa facem totul".
     Desi au existat informatii ca, in cadrul discutiilor, cei doi ar fi abordat si tema Legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilului ipotecat, premierul Ciolos a spus ca nu a discutat cu Isarescu pe acest subiect, raspunzand unei intrebari.
     In cadrul solicitarii pe care clientii imprumutati in CHF au adresat-o domnului Dacian Ciolos, debitorii au subliniat: "Atat sistemul bancar, cat si BNR se situeaza net impotriva intereselor economice ale cetateanului de rand, debitorul bancar fiind abuzat constant, fara a beneficia, in momentul de fata, de vreo protectie in fata acestor abuzuri. Consideram ca a venit momentul ca interesul cetateanului sa nu mai fie sacrificat in baza unor argumente nefondate si vadit partinitoare pe care BNR le lanseaza consecvent in spatiul public".
     La un an de cand cursul CHF/leu a explodat, clientii cu credite in moneda elvetiana considera, pentru prima data, ca relatia client-banca s-ar putea echilibra, prin promulgarea Legii darii in plata.
     "Debitorii bancari au nevoie disperata ca aceasta lege sa fie promulgata in forma in care a fost votata de catre Parlament sau cu mici modificari ce tin de tehnica legislativa. Orice amanare, orice modificare inseamna girarea de catre autoritati a continuarii abuzului fara limite pe care bancile il practica in Romania de ani de zile!", apreciaza debitorii, continuand: "Domnule Ciolos, (...) ne-ati facut promisiunea (n.r. in cadrul unei emisiuni televizate) ca veti asculta si punctul nostru de vedere, al debitorilor in franci elvetieni. Este un gest de normalitate in luarea oricarei decizii in probleme care privesc mai multe parti: sa fie ascultate toate partile. In acest moment, Legea darii in plata a devenit, din perspectiva noastra, si o chestiune cruciala din punct de vedere al importantei si urgentei cu care trebuie adoptata, cu ascultarea tuturor partilor implicate.
     Asadar, va rugam sa ne confirmati oficial diponibilitatea dumneavoastra pentru o intalnire cu reprezentantii nostri, domnul Alin Iacob, presedinte AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare), membru al EBA Banking Stakeholder Group, membru al Grupului Comisiei Europene al Utilizatorilor de Servicii Financiare si cu lideri ai GCCC (Grupul Clientilor cu Credite in CHF)".
     Anul trecut, singura lege promulgata care i-ar fi putut ajuta pe imprumutatii ce nu-si mai pot plati ratele a fost cea care priveste insolventa persoanelor fizice. Aceasta ar fi urmat sa fie aplicata de la inceputul acestui an, insa, in ultimele zile ale lui 2015, intrarea ei in vigoare a fost amanata pentru un an, printr-o Ordonanta de Urgenta. Printre motivatiile reprezentantilor Executivului se numara atat nefinalizarea normelor de aplicare, cat si lipsa de specialisti in domeniu.   


(298 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Se impune sesiune parlamentara extraordinara pentru adoptarea Legii darii in plata" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67492389678955 seconds.