Joi, 07 Ianuarie 2016 - 06:12 AM Aleg.RO: Guvernul va introduce management privat la alte zece companii de stat

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Alexandru Moise - Mediafax 07 .01.2016 Guvernul va emite o lista cu cel putin zece companii de stat la care se va introduce management corporatist si va imbunatati procesul de selectie, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu, el precizand ca autoritatile vor introduce o scrisoare de asteptari care va cuprinde rezultatele cerute managementului dupa 4 ani.

Amendamentele au fost adoptate de guvern, prin memorandum, in sedinta de miercuri si, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, vor contribui la cresterea trans­pa­ren­tei activitatii intreprinderilor de stat si la cooptarea ad­ministratorilor profesionisti in structurile de conducere ale acestora.

In prezent, din 180 de intreprinderi publice care intra sub incidenta re­gulilor guvernantei cor­porative, doar 35 se supun acestora.

Modificarile sustinute de guvern vizeaza, in principal, introducerea scrisorii de asteptari ca instrument informal de lucru in cadrul procesului de selectie a adminis­tratorilor si directorilor, prin care autoritatea pu­blica tutelara stabileste performantele asteptate de la organele de adminis­trare si conducere ale intreprinderii publice, pe o perioada de cel putin 4 ani.

Totodata, se introduce declaratia de intentie, document informal de lucru, intocmit pe baza elementelor din scrisoarea de asteptari si a informatiilor publice legate de activitatea intreprinderii publice, prin care candidatii pentru postul de director, selectati si inscrisi in lista scurta, isi prezinta viziunea/programul asupra dezvoltarii intreprinderii publice. Declaratia de in­tentie este parte compo­nen­ta a evaluarii finale a can­­di­datilor din lista scurta pen­tru clasificare si nu­mire.

De asemenea, se do­reste unificarea planului de management cu planul de administrare si elabo­rarea unui singur plan de administrare de catre directori impreuna cu administratorii, eliminarea reglementarii privind posibilitatea de respingere a planului de administrare de catre autoritatea publica tutelara si introducerea conceptului de negociere, introducerea obligativitatii selectiei administratorilor de catre un expert independent in resurse umane, la regii autonome care au peste 500 de angajati, reducerea numarului de mandate pentru administratori de la 5 la maximum 3.

La stabilirea remuneratiei pentru administratori si directori vor fi avute in vedere obiectivele si indicatorii de performanta stabiliti conform scrisorii de asteptari.

Auditorii statutari sunt numiti inainte de incheierea exercitiului financiar de catre adunarea generala a actionarilor sau C.A., dupa caz, pentru o perioada de minimum 3 ani, iar informatiile si datele, rapoartele care trebuie sa fie facute publice, se vor publica pentru actionari sau pentru public pe pagina de internet a intreprinderii publice, prin grija presedintelui consiliului de administratie sau de supraveghere.

Guvernul vrea sa redimensioneze regimul sanctionator prin introducerea de sanctiuni pentru nerespectarea termenelor derulate a procedurii de selectie si pentru elaborarea planului de administrare, precum si introducerea de sanctiuni pentru autoritatea publica tutelara care tergiverseaza declansarea procedurii, precum si sa consolideze rolul Ministerului Finantelor Publice de institutie de monitorizare a implementarii OUG 109/2011 si a performantei managementului intreprinderilor publice, precum si functia de reglementare in vederea aplicarii unitare de catre autoritatile publice tutelare, prin elaborarea de ghiduri si norme.

Amendamentele vor fi facute la proiectul de lege privind aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, proiect aflat in dezbaterea Camere Deputatilor, in calitate de camera decizionala. In acest sens, ele vor fi transmise Comisiei de politica economica, reforma si privatizare si Comisiei juridice de disciplina si imunitati ale Camerei Deputatilor.

La redactarea acestor amendamente au fost avute in vedere propunerile si observatiile comunicate, in urma dezbaterii publice, de catre Fondul Proprietatea, Consiliul Investitorilor Straini, Centrul Roman al Energiei, Societatea Academica din Romania, S.N. Nuclearelectrica S.A., Camera de Comert Americana din Romania si Asociatia Romana pentru Buna Guvernare.

De asemenea, au fost avute in vedere si propunerile comune transmise Guvernului de catre banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana.


(263 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Guvernul va introduce management privat la alte zece companii de stat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68264007568359 seconds.