Joi, 07 Ianuarie 2016 - 06:12 AM Aleg.RO: Remus Borza: "Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o decapusare politica si economica"

Publicat de: ---

Bursa      *  Statul a propus Euro Insol ca administrator judiciar
     *  Au aparut, insa, si alti creditori care ar putea sa propuna un alt administrator judiciar
       Tribunalul Hunedoara a amanat, ieri, pentru astazi judecarea cererii de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) . Tot ieri a fost schimbat si judecatorul care ar fi trebuit sa decida insolventa si desemnarea administratorului judiciar al CEH.
     Euro Insol, controlata de avocatul Remus Borza, a fost propusa de catre actionarul majoritar al CEH, respectiv statul roman, sa fie administrator judiciar, insa zilele acestea au aparut alti creditori care ar putea sa vina cu o noua propunere.
     * Remus Borza: "Putorile, hotii, coruptii, politrucii si baietii destepti trebuie sa dispara de la CEH"
     Complexul Energetic Hunedoara are nevoie, in primul rand, de o decapusare politica si economica, considera avocatul Remus Borza, adaugand ca, in curtea fiecarei companii din sectorul energetic, se afla o gasca de "baieti destepti".
     Avocatul ne-a spus: "Daca Euro Insol va fi ales administor judiciar la CEH, acei «baieti destepti» vor disparea in primele luni. Inclusiv cei care au depus recent cereri de insolventa, ca sa numeasca un administrator judiciar local care sa le reprezinte interesele - cred ca fac parte din aceeasi gasca. Sunt baietii din zona de prestari servicii, de reparatii motoare electrice. Fereasca-i Dumnezeu sa fiu numit de instanta, ca o sa iau la verificat cate motoare au reparat, in ultimii zece ani. S-ar putea sa avem surpriza ca au reparat in fiecare luna acelasi motor si ca CEH a platit de cinci ori reparatia.
     La fel ca la alte companii aflate in insolventa, «baietii destepti» vor sa pastreze controlul, sa nu vina unul ca sa verifice toate contractele de la calendele grecesti.
     Pana ieri, era doar cererea actionarului majoritar, respectiv statul roman care a propus Euro Insol administrator judiciar, pentru insolventa CEH, dupa care au aparut niste firme locale din Valea Jiului cu cereri de creante. Legea insolventei spune ca, daca exista o cerere de desemnare a unui administrator judiciar din partea debitoarei si o alta cerere de desemnare a unui administrator judiciar din partea creditorului, judecatorul este obligat sa numeasca administratorul judiciar solicitat de debitoare. Se pare ca «baietii destepti» au venit si ei cu creditori. Este clar ca vom analiza, in zilele urmatoare, sub aspectul legalitatii, acele creante".
     Altii sustin ca Borza s-ar afla in conflict de interese, pentru ca Hidroelecrtrica are deschise actiuni in instanta contra CEH pentru sume ce depasesc 30 milioane de lei. Borza a declarat: "Nu e nici un conflict, din punctul meu de vedere. Pe asta se si marseaza de catre unii, pe acel ipotetic conflict de interese".
     In opinia domnului Borza, CEH are nevoie de restructurare, mai precis de o restructurare a costurilor de productie: "Toata lumea stie ca CEH este cel mai scump producator de energie din Romania, la un cost de peste 300 lei megawatt-ul, cata vreme in piata avem o medie de 150 lei. Dar as vrea sa aflam mai intai care va fi decizia instantei de maine (n.r. astazi)".
     Domnia sa spera ca judecatorul va tine cont de solicitarea unicului actionar al CEH, adica statul roman (Ministerul Energiei), si va numi Euro Insol administrator judiciar.
     "Din punctul meu de vedere, judecatorul trebuie sa tina cont pentru ca magistratul este tot un functionar al statului roman, platit de statul roman si pus in slujba lui sa-i apere interesele. Sigur ca sunt presiuni la nivel local sa fie desemnat altcineva. Dar este o chestiune pe care trebuie sa si-o asume inclusiv judecatorul pentru ca, in ceea ce priveste CEH, nu exista prea multe optiuni".
     Avocatul nu vede pentru CEH decat doua cai, una fiind falimentul, cealalta fiind reorganizarea prin insolventa.
     Remus Borza ne-a spus: "Toti indicatorii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) sunt de faliment. Nu de ieri de azi, ci de vreo doi ani.
     Vorbim de o companie cu 1,2 miliarde de lei datorii, in conditiile in care cifra de afaceri este de vreo 600 milioane de lei. Vorbim de o companie care, doar anul trecut, a inregistrat aproape 100 milioane euro pierderi, o companie care are in jur de 350 de lei costul megawatt-ului produs, companie care are conturile blocate, are instituite popriri pe disponibilitatile bancare, are actiuni de executare, de urmarire a bunurilor si activelor societatii. Practic, CEH este aproape in imposibilitate fizica, materiala, sa-si desfasoare activitatea".
     Avocatul Remus Borza propune reorganizarea in insolventa pe modelul Hidroelectrica: "Daca am intreba astazi in piata pe oricine, nimeni nu ar da vreo sansa CEH. Dar ma incapatanez sa cred ca mai este o sansa si ca merita sa luptam.
     Multi «prieteni» de-ai mei - pentru ca eu sunt cel mai «iubit» dintre pamanteni - intreaba ce cauta Borza la Hunedoara, de ce nu-i ajunge Hidroelectrica. Mi-ar face o bucurie sa vina oricare dintre toti acesti pseudo-justitiari sau pseudo-demagogi, in realitate niste ipocriti cu totii - sa puna umarul la salvarea CEH.
     Pentru ca vorbim de o munca titanica, de 16 ore pe zi.
     O insolventa nu se conduce de la Bucuresti, nu se administreaza venind o data pe luna cu alaiul de presa dupa tine sau limitandu-te sa primesti rapoarte lunare sau semestriale de la manager. Daca vrei intr-adevar ca lucrurile sa se schimbe in bine, trebuie foarte multa implicare, viziune, pragmatism si asumare.
     Sunt putine firme in insolventa in Romania, de fapt as spune ca exista doar una singura - Euro Insol - care este capabila de un astfel de sacrificiu.
     Cand vine vorba de Euro Insol, trebuie sa inteleaga toata lumea ca este al treilea an consecutiv de cand aceasta societate este numarul unu in piata insolventelor, la distanta de multe milioane fata de numarul doi.
     Singura care are experienta relevanta si dovedita in ceea ce priveste sectorul energetic este Euro Insol.
     Am preluat Hidroelectrica in 2012 cu datorii de 1,2 miliarde de euro si pierderi de 170 milioane euro. Acum, Hidroelectrica a ajuns cea mai valoroasa companie a statului roman. Am generat la Hidroelectrica, in trei ani, 800 de milioane de euro profit si am platit toate datoriile acelea la valoarea nominala.
     Acum sunt multi carcotasi care sustin ca, daca vine administrator la CEH, va da multi oameni afara. Pot sa spun ca Borza, in toata nebunia lui, respecta si chiar ii idolatrizeaza pe oamenii care lucreaza bine, care muncesc onest in tara asta.
     Borza este totusi unul din cei mai mari angajatorii din Romania. Am 25.000 de salariati in toate firmele administrate de Euro Insol.
     Acesti angajati lucreaza la niste companii viabile.
     Toate companiile din portofoliul Euro Insol sunt in reorganizare, nu in faliment. Asta ne diferentiaza pe noi de ceilalti jucatori din piata.
     Este foarte usor sa preiei o companie, iar dupa 2-3 luni s-o bagi in faliment, s-o dai la fier vechi peste sapte luni, sa incasezi 5-10% din ce vinzi, sa dai o multime de oameni afara si apoi sa zici ca esti mare practician in insolventa.
     Reorganizare inseamna, in primul rand timp, 3-4 ani, inseamna un razboi de uzura, de nervi si multa truda fizica si intelectuala.
     Mai inseamna enorm de multa asumare, inclusiv a riscurilor, dar si tinta unor campanii de denigrare.
     Evident ca nu o sa dau pe nimeni afara la CEH. Garantez siguranta locului de munca pentru toti acei salariati onesti care-si vad de treaba.
     Dar evident ca, in momentul in care voi descaleca la Hunedoara, putorile, hotii, coruptii, politrucii trebuie sa dispara. Si «baietii destepti», pentru ca acestia nu sunt o inventie specifica doar «Hidroelectrica».
     Spuneam, in 2012, cand s-a deschis insolventa Hidroelectrica, ca toate companiile statului ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei si faceam apel atunci la Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara si Nuclearelectrica sa fie cu ochii pe modelul Hidroelectrica.
     Ceea ce am facut la Hidroelectrica o sa fac si la Hunedoara".
     Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis, la finalul anului trecut, dupa vizita de lucru a ministrului Energiei, Victor Grigorescu, sa ceara intrarea voluntara a companiei in insolventa, aceasta avand datorii de 1,2 miliarde lei si conturile poprite. Reprezentantii Consiliului de Administratie CEH au precizat atunci ca masura de intrare voluntara in insolventa este o forma de protectie de care compania are nevoie impotriva creditorilor, care cer executarea silita.
     Tot astazi, la Tribunalul Hunedoara este programat termenul de judecata intr-un alt dosar in care 18 creditori solicita declansarea procedurii de insolventa la CEH, potrivit Agerpres.
     Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a cerut in decembrie conducerii companiei sa isi asume situatia dezastruoasa in care se regaseste aceasta si sa ia masuri pentru a impiedica intrarea in faliment.
     "Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara sa isi asume situatia in care se gaseste compania, sa inteleaga ca e nevoie sa ia masuri curajoase si sa impiedice alunecarea inspre o situatie fara remediu. Starea dezastruoasa este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus in pericol insasi existenta companiei. Cine nu intelege ca e nevoie sa indreptam rapid greselile din trecutul indepartat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi", a afirmat ministrul pe reteaua de socializare.
     * Iuliu Winkler: "Insolventa CEH poate deschide o sansa pentru sectorul energetic hunedorean"
     Intrarea in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) poate reprezenta o sansa reala pentru deschiderea de noi oportunitati in domeniul energetic din judet, considera deputatul european Iuliu Winkler, liderul Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR.
     Domnia sa a declarat, ieri, ca decizia de cerere a insolventei CEH este una radicala, care trebuia luata mai devreme: "Daca se va declansa procedura de insolventa, iar aceasta nu va inregistra derapaje atunci se poate deschide o sansa pentru sectorul energetic din Hunedoara fie ca este vorba despre Paroseni, Mintia sau chiar despre relansarea mineritului in Valea Jiului. (...) Oricum este vorba despre o performanta sa ai o datorie de peste 1,2 miliarde de lei. Aici vorbim despre incompetenta si hotie si din cate am inteles DNA va stabili o raspundere".
     Deputatul european a aratat ca il cunoaste pe ministrul Energiei, Victor Grigorescu, si are incredere in decizia pe care a luat-o in privinta CEH. "Insolventa poate duce la taierea a tot ceea ce este bolnav si poate salva ceea ce functioneaza. (...) In conditii de eficienta putem vorbi chiar de relansarea mineritului", a mai spus Winkler, care a mai subliniat ca viitorul CEH depinde inclusiv de finalizarea strategiei energetice a Romaniei.
     Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului si din judetul Hunedoara si, de asemenea, este singura societate care furnizeaza agent termic in municipiul Deva si in orasele din Valea Jiului. In structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huila Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan, alaturi de termocentralele Mintia si Paroseni. Complexul, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati. Ministerul Energiei estimeaza pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.
     * Revocare din functie a directorului general CEH
     Consiliul de Administratie (CA) al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) l-a revocat din functie, la finalul anului trecut, pe directorul general al companiei, Emil Florut, activitatea de conducere a societatii fiind preluata de actualul director al Directiei Miniere din cadrul CEH, Viorel Stancu.
     Presedintele CA al CEH, Aurelian Ghimpau, a declarat ca intre fostul director general si membrii Consiliului au existat mai multe neintelegeri, intre care si faptul ca acesta nu a intocmit la timp un plan propriu de management al societatii, in intervalul stabilit de 90 de zile.
     Emil Florut a fost desemnat in functia de director general al CEH in luna septembrie 2015, in conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.   


(342 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Remus Borza: "Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de o decapusare politica si economica" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63323092460632 seconds.