Marți, 12 Ianuarie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: PNL vrea ca alesii locali sa fie verificati de prefecti, pentru a evita starile de incompatibilitate

Publicat de: ---

Gândul

Potrivit proiectului de lege, aflat in consultare publica la Camera Deputatilor, un al doilea exemplar al declaratiei de interese a unui primar se va transmite Institutiei Prefectului, care, odata cu arhivarea acesteia in Registrul de Interese, va trece la verificarea conformitatii declaratiei . Prefectul va trebui sa ceara la Registrul Comertului, sau alte institutii dupa caz, situatia la zi a alesului local, urmand sa il informeze pe acesta cu privire la situatiile neconforme si/sau posibile situatii de incompatibilitate si/sau conflict de interese in termen de 10 zile de la primirea declaratiilor.

Initiatorii afirma ca functionarea autoritatilor publice in care se constata cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este "bulversata" din cauza masurilor legale care se impun impotriva alesilor locali, in multe cazuri a celor aflati la primul mandat, astfel incat ar fi nevoie de o modificare a legii in ideea prevenirii unor astfel de cazuri.

"Pentru evitarea acestor situatii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesara completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispozitii legale de preventie ce dispun verificarea declaratiilor de interese depuse de alesii locali la Institutia Prefectului. (...) Plecand de la premisa ca nimeni nu doreste sa incalce legea si pentru a preintampina situatii de natura sa afecteze functionarea autoritatilor publice locale initiem prezenta propunere legislativa care (...) implica Institutia Prefectului in verificarea declaratiilor de interese depuse de alesii locali, astfel incat, odata cu preluarea mandatului, acestia sa beneficieze de o minima consultanta la depunerea acestor declaratii", se arata in expunerea de motive a proiectului.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstitutionalitate. Mai exact, Consiliul arata ca rolul prefectului este clar stabilit in Constitutie, iar atributiile de "consultanta" pe care proiectul PNL le propune depasesc limitele stabilite in Legea fundamentala. Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atentia ca, potrivit modului in care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanta prealabila, ci de verificare, astfel incat prefectul ar trebuie sa exercite "control" asupra declaratiile de interese.

"Instituirea atributiei pentru prefect de a verifica, dupa depunere, declaratiile de interese ale alesilor locali, pe langa faptul ca nu este compatibila cu natura juridica a acestei institutii, nici nu se integreaza in ansamblul reglementarilor referitoare la asigurarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice", se arata in avizul Consiliului Legislativ.

Acesta mai sustine ca toate aceste competentii revin, potrivit legii, Agentiei Nationale de Integritate, iar includerea unei autoritati a puterii executive (prefectul) in acest circuit ar putea duce la "dificultati" in procesul de evaluare. Nu in ultimul rand, "norma nici nu ar fi eficienta, intrucat proiectul nu cuprinde dispozitii referitoare la procedura care ar fi trebuit urmata dupa informarea alesului local".

Avizul Consiliului Legislativ este unul negativ si din cauza unor erori de tehnica in cuprinsul proiectului.

Initiativa apartine unui numar de 18 senatori si deputati PNL, printre care si liderii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, si a fost inregistrata la finalul lunii decembrie in Camera Deputatilor. Guvernul nu a emis inca un punct de vedere, avand termen pana la mijlocul lunii februarie.


(96 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PNL vrea ca alesii locali sa fie verificati de prefecti, pentru a evita starile de incompatibilitate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71069407463074 seconds.