Marți, 12 Ianuarie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Tariceanu: Legea votului prin corespondenta trebuie simplificata

Publicat de: ---

Bursa

''Va aduc aminte ca ALDE a protestat reliefand complicatia legislatiei, procedurile extrem de greoaie, care in loc sa faciliteze votul romanilor din strainatate (il ingreuneaza –n .r.) Am votat impotriva, si mai mult de atat, am facut si o contestatie la CCR. Suntem total de acord cu punctele de vedere exprimate de asociatiile romanilor din diaspora si sigur ca ar fi foarte util ca aceasta legislatie sa fie simplificata pentru votul la alegerile parlamentare'', a afirmat copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a mai sustinut ca modificarea legislatiei electorale trebuie sa fie facuta in 2016, chiar daca se incalca astfel recomandarea Comisiei de la Venetia.

''Intrarea in acel an de dinaintea scrutinului nu este o prevedere care nu poate sa fie depasita. Nu este o prevedere stricta, este o recomandare a Comisiei de la Venetia. Cred ca este mai grav sa perseveram in greseala decat sa facem modificarile necesare pentru a avea o legislatie adecvata scopului. Scopul definit a fost acela de a permite romanilor (din diaspora –n.r.) sa voteze intr-un numar cat mai mare si cat mai usor. Daca legislatia care a fost adoptata realizeaza contrariul, a persevera in aceasta directie mi se pare anormal'', a spus Tariceanu.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Copresedintele ALDE a mai afirmat ca simplificarea legislatiei se poate face prin modificarea legii in Parlament, ceea ce presupune coagularea unei majoritati, sau prin interventia Guvernului.

Tariceanu a mai afirmat ca daca ar exista un sistem informatizat eficient, votanti ar putea alege sa voteze fie direct, fie prin corespondenta, fara sa mai fie nevoie de modificarea legii.

''Putem sa lasam legislatia asa, cei care vor sa voteze prin corespondenta sa o faca, ceilalti, sigur, ca pot sa vina sa voteze direct la sectiile de vot. Lucrul acesta presupune ca sistemul informatic sa fie bine pus la punct, in asa fel incat sa nu permita votul multiplu'', a explicat Tariceanu.

Copresedintele ALDE a explicat ca problemele legate de inregistrarea si verificarea votantilor puteau sa fie eliminate ''prin folosirea modalitatii directe de vot simultan cu multiplicarea sectiilor de vot in strainatate''.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat pe 16 decembrie, in fata Parlamentului, ca legea privind votul prin corespondenta nu este "perfecta" si poate fi imbunatatita, insa esential este faptul ca ea exista si a venit la timp, iar clasa politica si-a respectat promisiunea de a o adopta in aceasta sesiune parlamentara. "Nu este o lege perfecta, probabil ca vor fi lucruri de imbunatatit in acest mecanism, dar estential este faptul ca exista, a venit la timp si a rezultat din vointa clasei politice, care si-a respectat promisiunea facuta cetatenilor", a spus presedintele.

Legea a fost adoptata pe 28 octombrie de Camera Deputatilor, for decizional, si prevede introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din diaspora la alegerile parlamentare.

Proiectul prevede ca alegatorii cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa-si exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile parlamentare se vor inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru acest tip de vot. Cererea de inscriere in Registru se trimite misiunii diplomatice sau oficiului consular din statul de domiciliu sau resedinta. Misiunea diplomatica sau oficiul consular verifica cererea si, daca aceasta indeplineste conditiile prevazute de lege, inscrie alegatorul in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta.

Autoritatea Electorala Permanenta intocmeste si tipareste listele electorale pentru votul prin corespondenta si le pune la dispozitia biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Cei ce figureaza in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta si au primit documentele necesare exercitarii dreptului la vot prin corespondenta nu sunt inscrisi in listele electorale permanente.

Legea mai spune ca se constituie in Romania birouri electorale pentru votul prin corespondenta pentru fiecare 10.000 de alegatori pe langa si in subordinea biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii.

Documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta care sunt transmise alegatorului sunt urmatoarele: un plic exterior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator; un plic interior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care vor fi introduse optiunea sau optiunile de vot; certificatul de alegator; instructiuni privind exercitarea dreptului de vot.

Dupa ce primeste plicul cu documentele mentionate, alegatorul lipeste autocolantul pe optiunea sa din buletinul de vot prin corespondenta, introduce buletinul in plicul interior, pe care il sigileaza, si completeaza, dateaza si semneaza olograf certificatul de alegator. Dupa efectuarea acestor operatiuni, alegatorul introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, pe care il sigileaza, si il depune la orice oficiu sau cutie postala, astfel incat sa se asigure livrarea acestuia pana cu 3 zile inaintea datei votarii, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta din Romania. Plicurile exterioare livrate dupa expirarea termenului mentionat sunt anulate.


(164 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Tariceanu: Legea votului prin corespondenta trebuie simplificata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63456010818481 seconds.