<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Potrivit proiectului de lege, aflat in consultare publica la Camera Deputatilor, un al doilea exemplar al declaratiei de interese a unui primar se va transmite Institutiei Prefectului, care, odata cu arhivarea acesteia in Registrul de Interese, va trece la verificarea conformitatii declaratiei. Prefectul va trebui sa ceara la Registrul Comertului, sau alte institutii dupa caz, situatia la zi a alesului local, urmand sa il informeze pe acesta cu privire la situatiile neconforme si/sau posibile situatii de incompatibilitate si/sau conflict de interese in termen de 10 zile de la primirea declaratiilor, conform Mediafax.

Initiatorii afirma ca functionarea autoritatilor publice in care se constata cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este "bulversata" din cauza masurilor legale care se impun impotriva alesilor locali, in multe cazuri a celor aflati la primul mandat, astfel incat ar fi nevoie de o modificare a legii in ideea prevenirii unor astfel de cazuri.

"Pentru evitarea acestor situatii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesara completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispozitii legale de preventie ce dispun verificarea declaratiilor de interese depuse de alesii locali la Institutia Prefectului. (...) Plecand de la premisa ca nimeni nu doreste sa incalce legea si pentru a preintampina situatii de natura sa afecteze functionarea autoritatilor publice locale initiem prezenta propunere legislativa care (...) implica Institutia Prefectului in verificarea declaratiilor de interese depuse de alesii locali, astfel incat, odata cu preluarea mandatului, acestia sa beneficieze de o minima consultanta la depunerea acestor declaratii", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstitutionalitate. Mai exact, Consiliul arata ca rolul prefectului este clar stabilit in Constitutie, iar atributiile de "consultanta" pe care proiectul PNL le propune depasesc limitele stabilite in Legea fundamentala.

Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atentia ca, potrivit modului in care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanta prealabila, ci de verificare, astfel incat prefectul ar trebuie sa exercite "control" asupra declaratiile de interese.