Marți, 12 Ianuarie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Nicusor Dan: "RMGC incepe sa renunte la procesele privind proiectul de la Rosia Montana"

Publicat de: ---

Bursa      Curtea de Apel Cluj trebuie sa ia o decizie, pe data de 18 ianuarie 2016, in procesul in care mai multe organizatii non-guvernamentale au cerut anularea certificatului de urbanism care a fost emis de Consiliul Judetean Alba pentru realizarea proiectului minier de la Rosia Montana
     Potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei locale, certificatul de urbanism nr . 47/22.04.2013 prevedea elaborarea documentatiei pentru obiectivul minier Rosia Montana, precum si modificarea documentatiei de urbanism astfel incat sa fie realizat acest proiect.
     Documentul a fost contestat in instanta de mai multe ONG-uri, respectiv Asociatia Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Asociatia Salvati Bucurestiul. In dosarul 9498/117/2013 din data de 07.10.2015 mai sunt implicate urmatoarele entitati: CJ Alba, presedintele CJ Alba si Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca intimati - parati, respectiv Asociatia Pro Dreptatea Rosia Montana, Asociatia Pro Rosia Montana si Sindicatul "Viitorul Mineritului" ca intimati - intervenienti.
     In plus, activistul Nicusor Dan, reprezentant al Asociatiei Salvati Bucurestiul, ne-a explicat ca RMGC a inceput sa renunte la procesele in care societatea este implicata in tara noastra in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului minier de la Rosia Montana.
     La sfarsitul anului trecut, Tribunalul Cluj a anulat Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Rosia Montana (Alba), adoptat in 2002, si un Plan Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea industriala a companiei Rosia Montana Gold Corporation
     Avocatul Liviu Marius Harosa, care a reprezentat persoanele care au solicitat anularea celor doua acte emise de Consiliul Local Rosia Montana, a spus atunci ca a obtinut anularea documentelor.
     "In urma sentintei, PUG-ul comunei Rosia Montana a fost anulat, cel mai mare castig al acestei decizii fiind faptul ca, daca va ramane definitiva, in zona se vor putea construi pensiuni pentru revitalizarea turismului, magazine sau fabrici. PUG-ul si PUZ-ul respectiv permiteau doar construirea de mine in zona, fiind blocata orice alta activitate. Am obtinut anularea celor doua acte deoarece au fost adoptate de consilieri locali care, in 2002, erau si angajati ai RMGC, ceea ce constituie conflict de interese", a spus atunci Harosa, citat de Mediafax. Avocatul a reprezentat in instanta Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Aurarilor Alburnus Maior Rosia Montana si Asociatia Salvati Bucurestiul.
     In luna iunie 2014, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul de atunci, Victor Ponta, a spus ca proiectul Rosia Montana pana cand nu exista o sustinere politica clara.
     Gabriel Resources anunta in ianuarie 2015 ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana nu va fi inceput si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cerea autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului.
     Ulterior, la sfarsitul lunii iulie, compania a reclamat tara noastra la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor de Investitii (ICSID) al Bancii Mondiale, cu sediul la Washington, in disputa legata de proiectul Rosia Montana si a cerut compensatii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia. In prezent, cazul se afla in faza constituirii tribunalului de arbitraj, care va fi format din trei membri. Gabriel Resources l-a numit ca membru al tribunalului pe bulgarul Stanimir Alexandrov, in timp ce Zachary Douglas, de nationalitate australiana, a fost nominalizarea tarii noastre.Presedintele tribunalului nu a fost inca numit.
     Scaderea cotatiei aurului din 2015, in care metalul pretios a inregistrat cea mai mica valoare din ultimii sase ani, a produs dificultati semnificative pentru Gabriel Resources, compania inregistrand pierderi de 4,6 milioane de dolari la sfarsitul trimestrului al treilea de anul trecut. 

     *  Rosia Montana, declarata sit istoric de importanta nationala
     Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca a semnat pe data de 30 decembrie 2015 ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice, ce urmeaza sa apara in Monitorul Oficial, prin care intreaga localitate Rosia Montana, pe o raza de 2 kilometri, este clasata ca sit in categoria A. Domnul Alexandrescu a declarat ca situatia sitului de la Rosia Montana se afla in atentia directa a domniei sale din momentul in care a preluat conducerea ministerului.

   


(142 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Nicusor Dan: "RMGC incepe sa renunte la procesele privind proiectul de la Rosia Montana" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65890288352966 seconds.