Miercuri, 13 Ianuarie 2016 - 06:10 AM Aleg.RO: Nicolae Ceausescu, un puscarias cu experienta. Fostul dictator si-a petrecut aproape sapte ani din viata la inchisoare

Publicat de: ---

adevarul

Nicolae Ceausescu, dictatorul roman nascut la 26 ianuarie 1918, la Scornicesti in judetul Olt, este cunoscut de cei tineri, mai mult prin prisma sfarsitului avut in urma Revolutiei din 89’, decat pentru activitatea sa politica .

Putina lume cunoaste faptul ca Nicolae Ceausescu, in tineretea lui, a petrecut ani buni dupa gratii. Fostul dictator comunist a parasit Scornicestiul la varsta de 12 ani si a plecat la Bucuresti, unde s-a angajat ca ucenic la atelierul unui cizmar. In anul 1933, la varsta de 15 ani, Ceausescu a luat primul contact cu comunismul, inscriindu-se in Uniunea Tineretului Comunist (UTC), o formatiune politica ilegala.

In primii ani ca membru UTC, Nicolae Ceausescu a luat parte la propagandele organizate de partid, avand un rol destul de important in desfasurarea miscarilor comuniste de tineret. In anul 1933, acesta ajunge pentru prima data in beciurile Politiei Capitalei, fiind considerat distribuitor de propaganda comunista.

Pana la data de 6 iunie 1936, cand tanarul Ceausescu este condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare pentru distribuirea de pamflete comuniste, el a „trecut” de mai multe ori prin arestul politiei. In vara anului 1936, Nicolae Ceausescu a fost incarcerat in penitenciarul de la Doftana fiind acuzat de activitate comunista.

Dupa ce a fost eliberat, viitorul dictator a continuat sa indeplineasca rolul de „agitator” si distribuitor de propaganda in cadrul Partidului Comunist. In anul 1939, Nicolae Ceausescu o intalneste pe Elena Petrescu, cea care avea sa-i devina sotie, sase ani mai tarziu. Cei doi au luat parte la o serbare campeneasca, iar la acea serbare, Elena Petrescu, muncitoare la fabrica Jaquard din Bucuresti, este numita „Regina a Muncii”.

      Inchisoarea Doftana, penitenciar in care Ceausescu a fost inchis doi ani si sase luni de zile.                                                                             FOTO: Adevarul

In anul 1940, Nicolae Ceausescu a fost din nou arestat si condamnat la trei ani de inchisoare pentru continuarea propagandei comuniste. El este incarcerat in inchisoarea de la Jilava, de unde a fost mutat la Caransebes si ulterior la Vacaresti. Pana la data de 23 august 1944, tanarul Ceausescu mai petrece un an in lagarul de la Targu Jiu, loc unde erau dusi comunistii ce au subminat autoritatea generalului Ion Antonescu.

In perioada petrecuta dupa gratii, dictatorul comunist i-a intalnit pe Gheorghe Gheorghiu – Dej, Chivu Stoica, Emil Bodnaras, Alexandru Draghici, precum si alti lideri ai Partidului Comunist. Astfel, dupa eliberare, Nicolae Ceausescu a devenit membru in Comitetul central al PCR, devenind usor – usor un membru important al partidului.

In urma alegerilor, din 1946, acesta a fost ales deputat de Olt, dupa care timp de aproape 10 ani a detinut tot felul de functii importante, mai ales in Ministerul Agriculturii si Ministerul Fortelor Armate, facand parte si din Prezidiul Marii Adunari Nationale.

Securitatea nu a fost foarte impresionata de activitatea lui Nicolae Ceausescu de pana la finele anilor 50’, intr-un referat intocmit la data de 2 august 1950, aratandu-se ca: „inainte de 23 August 1944, a facut politica de stanga, fiind inchis impreuna cu Tov. Gh. Gheorghiu Dej. In timp ce a fost Deputat, a venit foarte rar in judet si nu a realizat nimic remarcabil. Tatal sau, Andruta Ceausescu, a fost primar si scos ulterior fiind nepregatit politiceste si fiind betiv. Este slab orator si organizator”, conform militiaspirituala.ro.

„Pentru faptul ca a petrecut o mare parte din tinerete dupa gratii, alaturi de liderii Partidului Comunist, l-a ajutat pe Nicolae Ceausescu sa aiba o ascensiune destul de rapida in partid, imediat dupa ce a fost eliberat. Ambitia si dorinta de putere l-au facut sa-si petreaca cei mai frumosi ani ai tineretii in inchisorile de la Doftana si Jilava sau in lagarul de la Targu Jiu”, a precizat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Ascensiunea lui Ceausescu a fost una fulminanta, ea culminand cu anul 1965, an in care a ajuns la conducerea Romaniei, ramanand acolo pana in decembrie 1989, cand in urma evenimentelor de la Timisoara si Bucuresti, sotii Ceausescu au fost executati la Targoviste. Ei au avut un proces rapid, fiind gasiti vinovati de comiterea infractiunilor de „genocid”, „subminarea puterii de stat”, „acte de diversiune” si „subminarea economiei nationale”.  

Alte stiri pe aceasta tema:


(344 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Nicolae Ceausescu, un puscarias cu experienta. Fostul dictator si-a petrecut aproape sapte ani din viata la inchisoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62390899658203 seconds.