Marți, 19 Ianuarie 2016 - 05:47 AM Aleg.RO: Mircea Govor, eliberat din arest si plasat sub control judiciar. Decizia este definitiva

Publicat de: ---

Bursa

Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv, luni, eliberarea din arest preventiv a vicepresedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor, urmand ca acesta sa fie cercetat in libertate sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de mai multe fapte de santaj .

Mircea Govor

Instanta suprema a respins luni contestatia DNA si a mentinut decizia de vineri, prin care un alt complet de la ICCJ a respins cererea DNA de prelungire a masurii arestului preventiv in cazul lui Mircea Govor, scrie Agerpres.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Govor trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la Politia municipiului Satu Mare, conform programului de supraveghere; sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei; sa nu se apropie de persoanele vatamate sau de membrii familiei acestora, de alti participanti la comiterea infractiunilor, de martori ori experti si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Mircea Govor a fost arestat preventiv pe 23 decembrie 2015, fiind acuzat de DNA de mai multe fapte de santaj si folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

In dosar, este urmarit penal si deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in perioada august — octombrie 2013, Mircea Govor, in calitate de presedinte al organizatiei judetene a PSD si vicepresedinte CJ Satu Mare, folosindu-se de influenta si autoritatea sa, a facut demersuri, prin intermediul lui Dolineaschi, pe langa persoane din conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru a obtine numirea, detasarea, imputernicirea sau mentinerea in functii de conducere sau de executie in cadrul nou infiintatei Administratii Judetene a Finantelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decat cele profesionale.

"Procedand in acest fel, pe langa faptul ca a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, Govor a urmarit sa obtina/ mentina protectia societatilor comerciale controlate de el si familia sa din partea organelor fiscale din judetul Satu Mare si obtinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", sustin procurorii.

In perioada septembrie 2013 — martie 2014, el a procedat in aceeasi maniera si in favoarea unui apropiat, in sensul ca a depus diligente pe langa aceleasi persoane din conducerea ANAF ca acesta sa promoveze examenul pentru obtinerea unui post in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Oradea (institutie nou infiintata), fie sa obtina o functie de conducere in AJFP Satu Mare, fara ca acest lucru sa se materializeze ulterior.

Procurorii au retinut ca, in perioada aprilie — mai 2010, vicepresedintele CJ, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra unei publicatii locale, in prezenta unui administrator al unei societati, a amenintat un avocat din Baroul Satu Mare ca in ziarul respectiv vor aparea mai multe articole compromitatoare ce vor avea ca obiect darea in vileag a modalitatii pretins frauduloase prin care firma acestuia ar fi obtinut mai multe contracte de consultanta juridica cu diferite entitati publice.

"In continuare, Govor i-a precizat avocatului ca acest lucru nu se va intampla daca va favoriza societatea omului de afaceri sa castige mai multe licitatii publice care se aflau in derulare in acel moment si care erau organizate de institutii cu care firma avocatului avea contract de consultanta juridica pe linia achizitiilor publice. Aceasta conduita a creat o stare de temere avocatului care, in final, a acceptat o solicitare alternativa formulata de Govor, respectiv in a-i determina pe administratorii a doua societati care castigasera o licitatie privind o lucrare publica in valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuita in favoarea omului de afaceri) sa vireze suma totala de 124.800 lei in contul unei alte societati controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca si consecinta oprirea oricarui articol denigrator in publicatia respectiva la adresa avocatului", au constatat anchetatorii.

De asemenea, in perioada noiembrie — decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii, impreuna cu persoana care controla linia editoriala, a impus, prin intermediul redactorilor, declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comuna.

"Scopul urmarit de inculpat a fost acela de a-l constrange pe edil sa intervina pe langa membrii comisiei de licitatie, cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene cu o valoare estimativa de aproape 9,9 milioane lei, in vederea atribuirii acesteia in favoarea firmei administrate de acelasi om de afaceri", mai sustine DNA.

Totodata, in perioada august — septembrie 2013, Mircea Govor a constrans un inspector-sef interimar al ITM Satu Mare sa interzica inspectorilor de munca din subordine sa aplice sanctiuni contraventionale impotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din acelasi partid cu el din judet.

"Constrangerea a constat in proferarea unor amenintari directe cu destituirea din functie, in publicarea unor articole denigratoare in presa, respectiv in efectuarea unei vizite de lucru de catre inspectorul general de stat in Inspectia Muncii, la solicitarea inculpatului. Scopul urmarit de inculpat, pe langa obtinerea unui folos pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor agreati in cazul constatarii unor abateri pe linia relatiilor de munca de catre inspectorii ITM), a vizat doua paliere: de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, in sensul de a dobandi, in fata membrilor partidului pe care il conducea de putin timp, o reputatie de un bun presedinte, capabil sa apere interesele lor in cazul in care acestia ar fi sanctionati de institutiile deconcentrate; de a-si subordona institutia publica respectiva intereselor sale patrimoniale, in contextul in care Govor si familia sa detineau mai multe societati comerciale care aveau angajati", potrivit DNA.


(208 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Mircea Govor, eliberat din arest si plasat sub control judiciar. Decizia este definitiva | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67239689826965 seconds.