Vineri, 22 Ianuarie 2016 - 05:57 AM Aleg.RO: Parlamentul European: Rusia sa nu se mai amestece in Georgia, Moldova si Ucraina

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

La un an dupa ratificarea Acordurilor de asociere si de liber schimb aprofundat si comprehensiv (AA/DCFTA) cu UE, eurodeputatii subliniaza reformele ramase pentru fiecare stat si "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina, informeaza un comunicat al PE .

In rezolutia care saluta progresele Georgiei, Moldovei si Ucrainei pe "calea pentru o integrare politica si economica mai mare cu Uniunea Europeana", deputatii cer Rusiei sa inceteze implicarea directa si indirecta in conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.International.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalromlnilmmpjw', {myMaster: 'OTs8_wFL3VZSTOPDXJHQDBTW0Ect8sO8XE7zJS6aqKv.z7' });

Ei subliniaza ca exporturile Georgiei catre UE au crescut cu 15%, iar ale Moldovei cu 62% in primul an si spun ca asteapta cresteri similare in privinta Ucrainei, precizand ca sprijinul financiar al UE trebuie sa fie combinat cu progrese concrete privind reformele.

Deputatii sunt ingrijorati in privinta independentei puterii judecatoresti si a posibilelor amenintari la adresa pluralismului presei in Georgia, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizatiei media "Rustavi 2". Ei sprijina ideea de a trimite o misiune de experti UE pentru a supraveghea situatia.

Ei critica, de asemenea, "criteriile confuze" pentru numirea procurorilor si investigatorilor, precum si "presiunea disproportionata" asupra judecatorilor la Curtea Constitutionala a Georgiei, presiune confirmata de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei.

Deputatii europeni saluta de asemenea noul guvern al Republicii Moldova, care preia mandatul dupa mai mult de un an de blocaj in "instabilitate politica sistemica". Ei deplang furtul sumei de un miliard de euro din sistemul bancar moldovean si cer ca vinovatii sa fie adusi in justitie.

Pe de alta parte, eurodeputatii condamna suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar in momentul in care acordul de liber schimb intre UE si Ucraina intrase in vigoare. Ei deplang "restrictiile comerciale severe" privind exporturile Ucrainei catre Rusia si exprima ingrijorare privind blocajul economic si financiar al Ucrainei, reiterand nevoia unei asistente financiare suplimentare din partea UE. Deputatii cer statelor membre sa evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care sa ocoleasca Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.

Parlamentarii europeni asteapta ca liderii Ucrainei sa isi respecte angajamentele de a lupta impotriva coruptiei "endemice", care ramane cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reforma.

Deputatii "iau act" de referendumul din Olanda privind acordul dintre UE si Ucraina si "au incredere ca decizia poporului olandez va fi luata pe baza meritelor acordului, recunoscand efectele concrete asupra UE si Olandei in special".

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.International.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalropkgshpskob', {myMaster: 'OTs8_wFL3VZSTOPDXJHQDBTW0Ect8sO8XE7zJS6aqKv.z7' }); Citeste si Davos: Nu este o criza financiara Citeste si Ce decizie a luat Merkel, dupa ce Viena a limitat numarul refugiatilor care ajung in Austria Citeste si A doua zi de proteste la Chisinau. Mii de oameni cer demisia noului Guvern Filip


(176 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Parlamentul European: Rusia sa nu se mai amestece in Georgia, Moldova si Ucraina | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.