Vineri, 22 Ianuarie 2016 - 05:57 AM Aleg.RO: Cazul Bodnariu, dar si sistemul de protectie a copilului in Norvegia vor fi dezbatute in PE

Publicat de: ---

adevarul

Potrivit unui comunicat de joi al eurodeputatului PNL Daniel Buda, urmeaza sa fie identificate si mecanisme prin care Comisia Europeana sa intervina cand se constata ca procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emotionale minorilor sau parintilor, transmite corespondentul MEDIAFAX .

”Cetatenii romani trebuie sa fie protejati indiferent de tara in care se afla si indiferent de religia pe care o au, orice discriminare fiind, de altfel, interzisa de normele de drept international, iar reprezentantii autoritatilor publice la nivel national si european trebuie sa faca tot ceea ce este necesar in acest sens. Joi s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniti de la toate grupurile politice si din mai multe tari, au solicitat dezbaterea cazului Bodnariu din Norvegia in PE, aceasta dezbatere urmand sa aiba loc in circa trei saptamani. De asemenea, urmeaza sa fie dezbatute si, in acelasi timp, sa fie identificate mecanisme prin care Comisia Europeana sa intervina cand se constata ca procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emotionale minorilor sau parintilor”, a spus Buda.

El a sustinut ca niciun sistem juridic nu poate justifica luarea unui copil de numai trei luni ”de la sanul mamei fara sa existe date sau indicii temeinice ca dezvoltarea acestuia ar fi afectata in baza unei simple decizii administrative, sub pretexte tinute departe de ochii opiniei publice”.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Ambasadorul Romaniei la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu si un expert trimis din centrala MAE au avut o intalnire, in 12 ianuarie, cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia, anunta MAE, care preciza ca minorii vor putea fi vizitati de consul.

Partea norvegiana a dat asigurari ca exista "garantii proceasule pentru parinti" si a reiterat faptul ca ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte de natura religioasa, fapt confirmat si de familie.

In atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, sapte cazuri ale unor familii de cetateni romani ai caror copii, in total 16, au fost preluati de autoritatile norvegiene.

Astfel, in ultimii cinci ani, in afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, care s-au solutionat, in cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor romani rezidenti in Norvegia.

Printre aceste cazuri este si cel al familiei Nan. Dumitru si Mihaela Nan, originari din Maramures, care s-au mutat in Norvegia in urma cu cinci ani, au ramas fara cei doi copii in octombrie 2015, cand acestia au fost preluati de serviciul de protectie a copilului - Barnevernet si plasati intr-o familie surogat. Sotii Nan au fost atunci chemati la politie, interogati si, in final, anuntati de angajati de la protectia copilului ca le-au fost luati copiii, pe motiv ca sunt batuti. Acuzatiile ar fi pornit de la faptul ca fetita familiei Nan a spus ca a fost batuta, aceasta fiind filmata, fara ca familia sa stie, cand se juca si raspundea unor intrebari despre parintii sai.

In perioada 20-22 ianuarie o delegatie de parlamentari, condusa de deputatul Mircea Dolha si din care fac parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea si Ovidiu Iane si senatorii Titus Corlatean, Ben-Oni Ardelean si Marian Vasiliev face o vizita in Norvegia pentru a intreprinde "demersuri politice pentru sustinerea reintregirii familiilor de romani ai caror copii au fost preluati de Serviciul local norvegian de protectie a copilului".

In programul delegatiei sunt incluse convorbiri cu reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Norvegia.


(261 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Cazul Bodnariu, dar si sistemul de protectie a copilului in Norvegia vor fi dezbatute in PE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6882791519165 seconds.