Vineri, 22 Ianuarie 2016 - 05:57 AM Aleg.RO: Ninsorile si gerul din 2016, "replici palide" ale fenomenelor extreme din secolul trecut

Publicat de: ---

Antena 3

Ninsorile, viscolul si gerul din aceasta perioada sunt doar niste "replici palide" ale fenomenelor extreme de secolul trecut . Astfel, potrivit adevarul.ro, secolul trecut Romania a fost lovita in ultimul secol de ierni grele, in unele dintre ele stratul de zapada ajungand la cinci metri.

Ninsorile si gerul din 2016, Foto: adevarul.ro

In anul 1929, in luna februarie, din cauza gerului si a viscolului, timp de cateva saptamani, scolile au fost inchise. De asemenea, alegerile parlamentare au fost amanate si nu s-au mai facut recrutari. Din cauza zapezii si a viscolului s-au amanat alegerile partiale pentru Camera Deputatilor si Senat.

Atunci, la Buzau, toti cei 14 membri ai unei familii au fost gasiti inghetati in casa, iar la Campina a murit de frig, in aceeasi luna, o intreaga satra de tigani pe care iarna ii prinsese in corturi.

O iarna grea a fost si in 1942, cand, la Brasov, s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din Romania, adica -38,5 grade Celsius.

In 1954 a fost "Marele Viscol", iar pentru a iesi din case, oamenii au sapat tuneluri. In Bucuresti, vantul a atins viteza de 126 kilometri pe ora si numai, in 3 februarie, in Capitala au cazut ninsori de 115 l/mp de zapada. In toata zona de sud-est a Romaniei s-au format nameti de cinci metri.

Multi bucuresteni au ramas blocati in case, iar dupa ziua de 3 februarie, partidul le-a amintit romanilor ca erau "datori sa participe la lucrarile de deszapezire si de aprovizionare cu alimente a populatiei". Tancurile armatei au fost scoase si ele pe strazi, iar in Bucuresti au fost aduse masini speciale de deszapezire "made in URSS". Cosmarul a durat cateva saptamani, pentru ca dupa ninsoare a venit un ger napraznic. Dupa ce viscolul a trecut, sub troiene au fost gasite masini strivite de tancurile care lucrasera la deszapezire.

O iarna teribila a fost si in 1967-1968. A inceput sa ninga in noaptea de Revelion a anului 1966 si ninsorile au continuat cateva zile. Zapada a ajuns la trei metri si oamenii au iesit din case facand tuneluri pe sub zapada. Tramvaiele au ramas blocate intre nameti si, abia dupa ce populatia s-a mobilizat si a iesit la deszapezire, au fost repornite masinile.

Troiene ajungand la doi-trei metri inaltime pe stradutele din oras si geruri aspre, cu temperaturi de pana la minus 30 de grade Celsius, din cauza carora zapada scartaia sub bocanci, iar pe ferestre si garduri se formau „flori de gheata", asta isi amintesc bunicii nostri, cand vine vorba despre iernile de altadata din Brasov. In 1923 nametii au fost uriasi. Stratul de zapada era de trei metri, brasovenii isi taiasera tunele prin troiene. Numai armata a reusit sa scoata zapada din centrul Brasovului. Cei mai fericiti erau copiii care ieseau cu saniile de lemn pe derdelusurile formate pe toate strazile. Iarna pe vremea lui Sextil Puscariu dura patru luni.

Citeste si Amenzi URIASE aplicate in Bucuresti pentru neindepartarea zapezii si turturilor


(161 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Ninsorile si gerul din 2016, "replici palide" ale fenomenelor extreme din secolul trecut | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56260895729065 seconds.