Luni, 25 Ianuarie 2016 - 05:28 AM Aleg.RO: Zamfir, initiatorul legii darii in plata: Dezbatem iar legea. Inlocuim ?persoana fizica? cu ?consumator? si astfel excludem cazurile de abuz

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Liviu Popescu 25 .01.2016

Deputatul PNL Daniel Zamfir, initia­to­rul legii darii in plata, afirma ca noile pro­puneri ale proiectului vor intra in dezbatere parla­mentara in aceasta saptamana si spera ca pana la finele lunii martie legea care prevede stin­gerea datoriilor prin predarea cheii locu­intei ar putea sa ajunga la Camera Deputa­tilor si, ulterior, la promulgare.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis la jumatatea lunii decembrie Parlamentului ce­rerea de reexaminare asupra legii privind stin­gerea creditelor prin darea in plata a imobilelor ipotecate.

Legea darii in plata presupune ca un de­bitor poate preda in orice moment cheile lo­cuintei catre banca, fara ca, ulterior, cre­ditorul sa il mai poata urmari daca inre­gistreaza o pierdere.

Zamfir sustine ca a propus inlocuirea sintagmei persoana fizica cu cea de consu­ma­tor, termen care apare si in legislatia euro­peana, fiind exclusi profesionistii implicati in tranzactii imobiliare.

?Totodata, am propus ca termenul la care clientul vrea sa faca darea in plata sa fie majorat de la 15 zile la 30 de zile. Astfel, banca va avea la dispozitie 30 de zile sa negocieze cu clientul. O alta propunere pe care o voi face este cea ca legea (darii in plata - n.red.) sa se aplice si clientilor care au fost deja executati silit?, a spus Zamfir pentru ZF.

Bancherii contesta prevederile legii invo­cand faptul ca in orice moment un debi­tor poate preda cheile casei, chiar daca are resursele financiare necesare platii cre­ditului luat de banca.

?Bancile au propus plafoane si criterii. Nu o sa propun acest lucru din doua consi­derente. Primul ar fi discriminarea. Ce suma ar fi? Daca ar fi la debit, aceasta datorie ar fi rezultatul unor dobanzi si penalitati. Al doilea con­si­derent ar fi despre legea spaniola, care este criticata de Uniunea Europeana, din cauza plafonelor si a criteriilor restrictive din lege?, mai spune Zamfir.

Initiatorul legii spune ca noile modificari ale proiectului vor ajunge intr-o prima faza pe masa a trei comisii: cea a drepturilor omului, cea economica si cea juridica.

?Pe 23 februarie, legea ar putea sa fie votata de Senat. Iar la sfarsitul lunii martie sa ajunga la Camera Deputatilor?, a conchis Zamfir.

Legea darii in plata este un subiect controversat, ajungand chiar si la Banca Centrala Europeana (BCE). BCE a publicat pe site-ul sau, la jumatatea lunii decembrie, faptul ca legea darii in plata ar putea avea ?implicatii negative cu un potential impact asupra profitabilitatii, capitalizarii precum si asupra costurilor totale si a conditiilor de creditare? din sistemul bancar.

BCE a sfatuit autoritatile romane sa eva­lueze cu atentie impactul proiectului de re­glementare asupra contractelor de credit exis­tente pentru a asigura siguranta juridica si pentru a evita conflictul nedorit cu drepturile contractuale si de proprietate ale institutiilor de credit, precum si pentru a preintampina aparitia hazardului moral in relatia dintre creditor si debitor.

Totodata, BCE a subliniat importanta unei analize de impact apro­fundate cu privire la implicatiile practice ale proiectului de reglementare pentru activitatea institutiilor de credit de pe piata interna si, mai larg, pentru piata imobiliara din Romania.


(203 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Zamfir, initiatorul legii darii in plata: Dezbatem iar legea. Inlocuim ?persoana fizica? cu ?consumator? si astfel excludem cazurile de abuz | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70577216148376 seconds.