Marți, 26 Ianuarie 2016 - 05:28 AM Aleg.RO: OTP Bank va aplica oferta de conversie si celor care nu renunta la litigii

Publicat de: ---

Bursa      *  Clauza considerata abuziva a fost eliminata din oferta OTP, asa cum ziarul BURSA anunta acum o saptamana
       Oferta de conversie cu discount a creditelor contractate in franci elvetieni (CHF) lansata recent de OTP Bank va fi aplicata si celor care nu doresc sa renunte la litigiile din instanta, a anuntat, ieri, banca, subliniind, inca, ca, in aceste cazuri, reducerile vor fi mai mici .
     Conducerea institutiei a subliniat ca, in urma consultarilor cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si cu clientii, a facut unele clarificari asupra formei initiale a programului de conversie.
     Intr-un comunicat al bancii se arata: "Noile clauze contractuale atesta faptul ca acei clienti care solicita conversia dar nu doresc sa renunte la litigii pot opta pentru conversie beneficiind, insa, de o reducere mai mica".
     Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, ne-a spus, recent, ca exista circa 1500 de procese individuale deschise de debitorii cu credite in franci elvetieni impotriva bancii. Din procesele pentru care exista o decizie definitiva in instanta, circa 30% au fost castigate de catre banca.
     "Subliniez faptul ca oferta noastra curenta pentru clientii cu credite in CHF, care contine un discount semnificativ al soldului fiecarui credit (n.r. de la 17% la 25% pentru 80% dintre clienti), o marja mult mai mica de dobanda si conversia in lei a imprumuturilor, a fost conceputa pentru a rezolva inclusiv litigiile cu clientii", ne-a mai declarat Laszlo Diosi.
     In vara anului trecut, instanta s-a pronuntat in dosarul de tip "class action" deschis de ANPC contra OTP Bank, gasind ca abuzive clauzele care privesc dobanda si stabilind ca acestea vor fi eliminate din toate contractele de acest tip incheiate de OTP Bank cu clientii sai.
     Potrivit informatiilor postate, la vremea respectiva, pe portalul Tribunalului Bucuresti, justitia admite in parte actiunea ANPC si "obliga parata OTP BANK SA la modificarea tuturor contractelor de adeziune in curs de executare ce contin aceste clauze, prin eliminarea clauzelor abuzive".
     Laszlo Diosi sustine ca numarul dosarelor din care banca va trebui sa elimine clauzele pe care justitia le-a declarat abuzive, in cazul in care decizia va fi definitiva, este redus: "Daca instanta va decide ca trebuie sa eliminam clauzele abuzive din toate contractele de credit, vom face acest lucru, doar ca numarul contractelor care mai contin astfel de clauze este foarte mic. Concret, procesul ANPC a fost demarat pentru cei 400 de clienti imprumutati in franci elvetieni (CHF) care nu au semnat actele aditionale intocmite in baza OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Instanta a extins procesul pentru 8000 de debitori cu credite in CHF. Dar, in cazul a 7600 dintre acestia, au fost eliminate deja respectivele clauze, atunci cand au fost implementate prevederile OUG 50".
     Procesul colectiv pe care ANPC l-a castigat, anul trecut, in prima instanta, impotriva OTP Bank are termen de judecata in data de 3 februarie.
      * OTP aduce clarificari asupra clauzelor despre care s-a spus ca sunt abuzive
     Noile conditii care se regasesc in oferta OTP Bank clarifica si situatia clauzelor despre care unii avocati au avertizat ca ar fi abuzive.
     Concret, avocatul Alexandra Burada a scris ca una din clauzele existente in oferta bancii subliniaza, printre altele, ca, in cazul in care o initiativa legisl+++-ativa de conversie va fi aprobata ulterior semnarii contractului de conversie, atunci acel contract va fi reziliat unilateral de catre institutia financiara, unii debitori fiind in situatia sa inapoieze bani bancii.
     Aceasta clauza a fost eliminata, dupa cum ziarul BURSA a scris inca de saptamana trecuta.
     Laszlo Diosi ne-a precizat ca banca nu va cere niciun ban inapoi clientilor, chiar daca va fi aprobat un proiect de lege care va obliga bancile sa converteasca imprumuturile cu un discount mai mic decat cel acordat de OTP Bank prin programul sau. Seful OTP Bank ne-a declarat: "Niciodata nu ne-am gandit sa cerem oamenilor inapoi banii pe care i-am acordat sub forma de discount. Tot timpul ne-am gandit sa-i protejam pe actionarii nostri, ca sa nu platim de doua ori, dar sa cerem banii inapoi nici nu ne-a trecut prin cap.
     Actionarul a cerut sa ne protejam intr-un mod contractual impotriva posibilitatii de a plati de doua ori in cazul in care ar fi aprobata si Legea conversiei. Dar documentul ce continea acea clauza a fost un simplu draft si nu a fost oferit spre semnare niciunui client. Deja aceasta clauza nu mai este acolo. Dupa ce ne-am consultat cu autoritatile, am inclus o alta, mult mai soft, in care precizam ca nu cerem bani inapoi consumatorilor si ca daca va fi aprobat un proiect de lege obligatoriu, atunci discountul oferit de banca se va deduce din valoarea discountului impus de lege, in cazul in care acesta va fi mai mare. Concret, daca discountul obligatoriu va fi de 25% si noi am dat o reducere de 17,5%, atunci vom restitui clientului doar diferenta dintre 17,5% (reducere deja aplicata) si 25%, nu pe toti cei 25%. Daca va fi invers, adica daca reducerea impusa prin lege va fi de 15%, iar OTP a aplicat un discount de 17,5% sau mai mult, atunci nu vom cere bani inapoi oamenilor".
     Ieri, banca a explicat, intr-un comunicat de presa: "In cazul in care initiativa legislativa privind conversia obligatorie a creditelor va fi aprobata de catre autoritatile statului, banca va aplica un mecanism de compensare a sumelor acordate voluntar ca reducere si cele la care clientii ar fi indreptatiti in urma actului normativ. Astfel, daca eventualele solutii impuse de catre autoritatile statului ar depasi procentual reducerea oferita de catre OTP Bank, prin programul sau voluntar, atunci banca va suporta diferenta, in favoarea clientilor. In caz contrar, conditiile prevazute in contractul incheiat intre banca si clienti vor ramane neschimbate. In acest fel, clientii vor beneficia de oferta cea mai avantajoasa pentru acestia".
     Astfel, OTP Bank Romania a modificat, in scop de clarificare, acele clauze care au fost interpretate negativ, interpretare care s-a indepartat de sensul real al contractului propus initial, subliniaza reprezentantii bancii.
     Laszlo Diosi ne-a spus, saptamana trecuta, ca mai mult de 1000 de persoane imprumutate in CHF si-au manifestat interesul pentru conversia creditelor, semnand si un prim document in acest sens. Niciunul dintre acestia nu a optat pentru conversia in euro, toti doresc sa-si converteasca imprumuturile in lei, potrivit bancherului.
     Domnul Diosi subliniaza: "Cea mai mare prioritate pe care o avem in momentul de fata este rezolvarea problemelor clientilor cu credite in CHF. Ca urmare a profesionalismului de care echipa de specialisti si comisari ai ANPC a dat dovada in timpul consultarilor, am reusit sa avem o discutie constructiva si benefica pentru clientii nostri. Consider ca ajustarile clauzelor contractuale subliniaza si mai clar beneficiile ofertei noastre pentru clienti si sper ca demersul nostru voluntar ii va ajuta in mod real pe toti clientii OTP Bank. Datorita numarului foarte mare de cereri de conversie inregistrate pana in momentul de fata, avem incredere in succesul programului".
     In Parlament se afla in dezbatere inca din 2014 un proiect legislativ initiat de deputatul PSD Ana Birchall, care prevede conversia cu un discount de 15% a creditelor acordate in CHF.
     Proiectul a fost amendat cu un program intocmit de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care stipuleaza ca 50% din soldul ramas de achitat sa fie garantat de stat.   


(275 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

OTP Bank va aplica oferta de conversie si celor care nu renunta la litigii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60833191871643 seconds.