Joi, 28 Ianuarie 2016 - 05:27 AM Aleg.RO: "Codruta Kovesi, actorul institutional cel mai performant din tot sistemul public"

Publicat de: ---

Bursa        Deputatul PNL pentru Diaspora, Ovidiu Alexandru Raetchi, ne-a impartasit previziunile sale legate de evolutia mediului politic din Romania in acest an, facand si cateva precizari privind legea votului prin corespondenta, menita sa faciliteze procesul electoral pentru romanii din afara tarii .

       Anul 2016 marcheaza importante schimbari in domeniul justitiei, printre care am putea enumera incheierea mandatului a trei judecatori din Curtea Constitutionala, dar si al Laurei Codruta Kovesi, la sefia Directiei Nationale Anticoruptie.
     Deputatul PNL pentru Diaspora, Ovidiu Raetchi, considera ca schimbarile vor avea o influenta benefica asupra mediului politic, intrucat oamenii vor fi alesi in conditii normale, mature, mai stabile.
     Curtea Constitutionala (CC) a fost contestata in ultimii ani, iar problema "eratei din noapte" (n.r. decizia CC, din august 2012, privind referendumul pentru demiterea presedintelui de atunci, Traian Basescu) a pus in lumina niste conflicte si disfunctii de fond, ne-a mai spus deputatul PNL.
     Politicienii au invatat, in timp, de bunavoie sau fortat, ca aceste numiri trebuie sa se bazeze doar pe competente si nu pe sustinere politica si exista incredere ca noile desemnari care trebuie facute vor tine cont de acest lucru, a mai precizat parlamentarul.
     "Nu cred ca mandatul Laurei Codruta Kovesi nu se va prelungi", ne-a declarat Ovidiu Raetchi, adaugand ca este firesc sa existe concurenta in orice domeniu, insa proiectul actualului sef al DNA mai are nevoie de ani buni pentru a devoala pana la capat mecanismele coruptiei din Romania.
     "Nu se cunosc, la nivelul Parlamentului, nume ale unor posibili inlocuitori ai acesteia la sefia DNA, insa, daca ele exista, sunt cunoscute doar in spatiul juridic si la nivelul marilor decidenti", a mai spus deputatul PNL, care o considera pe Kovesi cel mai performant actor institutional din tot sistemul public romanesc.
     Comentand asupra informatiilor din mass-media, conform carora doamna Kovesi ar lua in calcul o candidatura la alegerile prezidentiale din 2019, Ovidiu Raetchi nu crede ca seful DNA are "voluptati publice de politician" si, in plus, ea a mai declarat ca nu are in plan participarea la cursa prezidentiala.
     *  "Cetatenii care vor beneficia de votul prin corespondenta sunt bine «antrenati» democratic si administrativ"
     Cetatenii care vor beneficia de votul prin corespondenta sunt bine "antrenati" democratic si administrativ, cunosc legislatia, utilizeaza Internetul si corespondeaza cu institutiile statului roman, ne-a declarat deputatul PNL pentru Diaspora, Ovidiu Alexandru Raetchi.
     In plus, legea a fost gandita tinand cont de vasta experienta a altor tari in acest sens, precum Germania, Austria, Irlanda sau Israel, mai spune Ovidiu Raetchi.
     Noua legislatie prevede ca alegatorii din Diaspora care s-au inscris in Registrul Electoral vor primi, prin posta, dupa validarea cererii de inscriere, plicul cu buletinul si certificatul de alegator. Electorii care nu primesc plicurile cu minimum 20 de zile inainte de data alegerilor trebuie sa anunte acest lucru la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si isi vor putea exercita dreptul de vot la sectiile de votare.
     Legea elimina, totodata, posibilitatea ca un alegator sa voteze de doua ori (prin corespondenta si la sectia de votare), intrucat, atunci cand un cetatean roman isi exprima optiunea pentru votul prin corespondenta, nu se mai poate prezenta si la sectie - este practic radiat, ne-a mai spus deputatul PNL. "Este foarte simplu de tinut o evidenta a celor care opteaza pentru votul prin corespondenta, pentru ca acestia trebuie sa faca o cerere, prin care sunt inscrisi in Registrul Electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta", a precizat.
     Desi campania de informare cu privire la noua legislatie intra in atributiile Ministerului de Externe de la Bucuresti si ale Autoritatii Electorale Permanente (EAP), campania de informare a cetatenilor din strainatate a fost asumata, indirect, si de PNL, sustine Ovidiu Raetchi, care a adaugat: "Este de retinut faptul ca Partidul National Liberal a facut presiuni, pe parcursul anului trecut, asupra majoritatii parlamentare detinute de PSD pentru adoptarea votului prin corespondenta. In ciuda tergiversarilor din partea social-democratilor, acestia au fost obligati sa sustina proiectul de lege, in urma presiunii exercitate de PNL, dar si de opinia publica, de mass-media".
     Ovidiu Raetchi considera ca aceste campanii de informare vor juca un rol important in stimularea participarii la vot, avand in vedere ca alegerile din 2016 vor fi un test din mai multe puncte de vedere - votul prin corespondenta fiind unul dintre ele. Campania de informare a inceput deja, prin lansarea, de catre AEP, a unui clip video, prin care se explica procesul votului prin corespondenta.
     *  "Singura sansa a partidelor mici - sa supravietuiasca pana la parlamentare"
     Singura sansa a partidelor mici la alegerile locale, in opinia lui Ovidiu Raetchi, este supravietuirea pana la alegerile parlamentare din toamna, adica obtinerea unui scor de 7-10% la nivelul consiliilor locale la alegerile din primavara.
     In tara noastra, numarul celor care doresc sa candideze este mai mare decat cel al locurilor de pe listele partidelor mari, astfel ca partidele mici sunt dispuse sa ofere astfel de pozitii contra legitimarii liderilor lor, sustine Ovidiu Raetchi, precizand ca, in plus, costul campaniilor electorale va fi decontat de stat, iar multe persoane sunt mai interesate sa obtina fondurile respective decat sa exprime ambitii politice reale.
     La alegerile locale, aliantele intre partidele mici nu vor fi decat restranse, a mai precizat deputatul, intrucat atat ALDE, cat si Miscarea Populara, au interesul sa-si demonstreze forta reala. Intre cele doua organizatii politice mentionate exista incompatibilitati ideologice majore, insa, pentru a supravietui, acestea trebuie eliminate progresiv, incepand din vara, mai arata deputatul liberal.
     Conform unui sondaj realizat de Agentia de Rating Politic, 51% dintre cei intervievati considera ca este nevoie de un partid nou, iar in cazul in care, la alegerile parlamentare, ar participa o formatiune nou infiintata, sustinuta de Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, 35% dintre respondenti si-ar schimba optiunea, in favoarea acesteia.
     Deputatul PNL nu considera, insa, ca acest scenariu se va materializa. Un partid puternic reprezinta o structura foarte sofisticata, care trebuie construita si rodata in cel putin doi ani. "Cand ai la dispozitie niste superstructuri de tip PNL (sau chiar PSD), care pot atinge 40% din voturi, este exotic sa construiesti de la zero in cateva luni", a explicat Raetchi.
     *  Politica romaneasca in 2016: liga profesionista PNL-PSD si divizia de amatori
     Intrebat daca performanta cabinetului Ciolos se va reflecta si asupra partidului liberal, deputatul a punctat ca acest lucru depinde de PNL, care nu si-a asumat niciodata sustinerea oarba a Cabinetului de tehnocrati. Daca acesta va fi considerat neperformant de alegatori, el va fi considerat la fel si de PNL. Guvernul se bucura de sprijinul de principiu al formatiunii politice, drept cea mai buna solutie pentru criza din 2015, insa acest sprijin trebuie confirmat prin decizii constant bune. Surse din PNL, citate de mass-media, au avansat posibilitatea ca tehnocratii sa intre in partid. "Usile acestuia sunt deschise si exista un interes real pentru orice specialist experimentat sau tanar care doreste sa faca performanta in politica, dar acestia trebuie sa obtina sprijinul unor structuri locale, pe care sa le reprezinte", precizeaza Ovidiu Raetchi.
     In incheiere, liberalul ne-a impartasit viziunea sa asupra sistemului politic romanesc in ansamblu, in anul 2016: o divizie profesionista PNL-PSD, unde, pe masura reformarii interne, vor fi promovati progresiv politicieni tot mai performanti, tot mai bine antrenati pentru alegeri si decizii; si o divizie de amatori, la care vor participa toti doritorii, fara a obtine, insa, rezultate relevante.   


(552 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Codruta Kovesi, actorul institutional cel mai performant din tot sistemul public" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77623891830444 seconds.