Joi, 28 Ianuarie 2016 - 05:27 AM Aleg.RO: FUMATUL in spatiile publice inchise va fi INTERZIS. CCR: Legea este CONSTITUTIONALA. Cand va intra in vigoare

Publicat de: ---

Bursa

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise este constitutionala, a decis, miercuri, CCR . Judecatorii constitutionali au respins astfel sesizarea formulata de 33 de senatori, care au sustinut ca, prin definirea spatiului public inchis, se introduce o forma de discriminare. Legea merge la promulgare si va intra in vigoare in 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. 

DECIZIA CCR: Legea care INTERZICE fumatul in spatiiile publice inchise este CONSTITUTIONALA

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constitutionala contestatia referitoare la legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, adoptata in 15 decembrie de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

CCR a respins, miercuri, in unanimitate, sesizarea sentorilor, astfel incat legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Legea va intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

CE PREVEDE LEGEA

Potrivit legii care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, fumatul va fi interzis total in cluburi, baruri, restaurante, in taxiuri, institutii de invatamant, spitale, precum si la locurile de joaca pentru copii indiferent daca acestea sunt in aer liber sau in spatiu inchis.

Prin noua formulare, prin "spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Practic interdictia vizeaza toate cluburile, barurile si restaurantele.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, inclusiv taxiuri, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

In aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

SANCTIUNI

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

CITESTE SI Noua LEGE ANTIFUMAT. Cat te COSTA daca aprinzi TIGARA intr-un loc nepermis. Ce amenzi pot primi firmele

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constitutionala contestatia referitoare la legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, adoptata in 15 decembrie de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea sustin ca ratiunea sesizarii Curtii Constitutionale "nu vizeaza interzicerea fumatului in spatiile publice, ci vizeaza definitia «spatiului public inchis»".

In documentul inaintat Curtii Constitutionale se precizeaza ca prin definirea spatiului public inchis ca orice spatiu destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o forma de discriminare.

Initiatorii sesizarii sustin, in documentul citat, ca prin aplicarea legii antifumat se creeaza o discriminare intre persoanele aflate in stare de detentie in penitenciare de siguranta si cele aflate in tranzit intr-un aeroport, carora le este permis sa fumeze intr-un spatiu public inchis, si ceilalti cetateni fumatori.

CITESTE SI Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecatori sunt fumatori. Augustin Zegrean: "Ma las de fumat" VIDEO

Legea Antifumat a fost initiata de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinita de mai multe ONG-uri in promovarea acestui proiect. Cristea a spus ca nu a facut altceva decat sa preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea si sa amendeze legea, in urma un demers de dezbatere publica inspirat din bunele practici ale statelor europene.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.


(408 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

FUMATUL in spatiile publice inchise va fi INTERZIS. CCR: Legea este CONSTITUTIONALA. Cand va intra in vigoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75204300880432 seconds.