Joi, 28 Ianuarie 2016 - 05:27 AM Aleg.RO: Remus Cernea, apel catre sotii Iohannis: "Nu mai afisati articole vestimentare din blanuri de animale"

Publicat de: ---

adevarul

Deputatul independent Remus Cernea a adresat un apel presedintelui Klaus Iohannis si sotiei sale, Carmen Iohannis, in care le cere sa nu poarte "articole vestimentare realizate din blanuri de animale" . Asta dupa ce, presedintele a mers la manifestarile de la Iasi, organizate cu ocazia Zilei Unirii, cu o caciula de blana pe cap.

Klaus Iohannis

"Stimate domnule Presedinte,

Stimata Prima Doamna,

Intentia acestui apel este una apolitica si are legatura strict cu protectia animalelor si cu nivelul de etica publica necesar a fi demonstrat de catre o personalitate politica importanta. Am fost un sustinator al domnului Iohannis in campania electorala prezidentiala din 2014, si uneori am salutat diverse luari de pozitie ale presedintelui care au fost in acord cu propriile mele valori dar alteori le-am criticat, totdeauna principial, fara atacuri la persoana. A formula insa anumite obiectii ori critici intr-o societate democratica nu te transforma automat intr-un inamic al cuiva. Este important sa avem discutii deschise si, pe cat posibil, rationale si lipsite de patima, prin care sa cautam constientizarea si indreptarea anumitor stari de lucruri.

Calitatea unui presedinte depinde atat de viziunea sa si de masura in care reuseste sa fie un reper si un ghid moral pentru societate, cat si de abilitatea si flexibilitatea sa de a prelua mesaje bine fundamentate si articulate din partea cetatenilor si de a le ingloba in propriile atitudini si luari de pozitie.

Un foarte frumos exemplu de raspuns din partea Administratiei prezidentiale a fost cel din 21 decembrie 2015 fata de o scrisoare pe care am adresat-o presedintelui cu prilejul Zilei Mondiale a Animalelor de pe data de 4 octombrie. In documentul primit a fost precizat faptul ca "Punctele de vedere care vizeaza drepturile animalelor reprezinta o prioritate si o preocupare constanta pentru Presedintele Romaniei" [1].

Lumea noastra este intr-o permanenta schimbare. Standardele de moralitate publica si pretentiile publicului fata de prestanta politicienilor evolueaza rapid. Una dintre temele care in ultimii 20 de ani au capatat o importanta crescanda pentru opinia publica din tarile civilizate si democratice priveste utilizarea articolelor vestimentare realizate din blana animalelor.

Astazi, in spatiul occidental, cam nici un lider politic sau personalitate publica care poate fi asociata cu politica nu mai apare in public purtand articole vestimentare realizate din blanuri de animale. Daca ar face-o, s-ar expune unor critici virulente si pe scara larga. Spre exemplu, in urma cu aproximativ 4 ani, Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a aparut intr-o fotografie purtand o caciula care parea facuta din blana unor animale. In urma reactiilor publice deosebit de critice, inclusiv ale organizatiei PETA, fotografia a fost retrasa si au fost date asigurari publice ca era vorba de blana falsa [2].

A purta blana unui animal chinuit si ucis pentru acest lucru reprezinta, in sine, un lucru condamnabil moral. Industria care produce astfel de articole vestimentare ar trebui descurajata si, intr-o buna zi, inchisa definitiv. Iar figurile publice si politicienii ar trebui sa fie in avanposturile unui astfel de efort. De altfel, chiar si in industria modei au fost facute demersuri remarcabile in ultimele decenii pentru a se renunta la hainele din blana reala. Cei care poarta blanuri sunt perceputi de catre tot mai multi cetateni drept persoane cu un caracter dezagreabil, insensibile la suferinta si moartea acelor minunate animale care au avut parte de o soarta cumplita atunci cand li s-a rapit blana si viata pentru un capriciu.

Domnule presedinte, la ceremonia de celebrare a Zilei Unirii Principatelor, din 24 ianuarie a.c. ati purtat o caciula care pare a fi facuta din blana unui animal [3]. Daca a fost un incident regretabil produs din neatentie si cu caracter izolat cred ca se va putea trece relativ usor peste acest moment, daca el nu se va mai repeta.

De aceea, apelul meu catre dumneavoastra, domnule Klaus Iohannis, in calitate de Presedinte al Romaniei si catre dumneavoastra, doamna Carmen Iohannis, in calitate de Prima Doamna, este acela de a reprezenta un model pentru societatea noastra si sub acest aspect: refuzul de a mai afisa articole de vestimentatie realizate din blanuri de animale! Gestul dumneavoastra va fi un semn de constientizare a problemei semnalate si de atitudine civilizata intr-un stat pe care il speram a fi unul din ce in ce mai democratic si mai prosper, cu radacini tot mai puternice in valorile societatii deschise.

Cu respect si consideratie,

Remus CerneaDeputat independent", acesta este apelul transmis de Remus Cernea lui Klaus Iohannis si Carmen Iohannis.


(490 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Remus Cernea, apel catre sotii Iohannis: "Nu mai afisati articole vestimentare din blanuri de animale" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56884503364563 seconds.