Vineri, 29 Ianuarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Un nou dosar ANRP. Crinuta Dumitrean si Horia Simu, printre cei vizati de ancheta DNA

Publicat de: ---

7plus Autor: C . S.

S-a ajuns la dosarul “ANRP 5″! Procurorii anticoruptie au anuntat, joi, faptul ca atat fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Crinuta Dumitrean, cat si deputatul Catalin Teodorescu, dar si omul de afaceri Horia Simu, cercetati in alta cauza ce tine de retrocedari ilegale de la ANRP, sunt vizati de o noua ancheta.

 

Crinuta Dumitrean

Astfel, in urma cu scurt timp s-a aflat, din directia procurorilor anticoruptie, ca s-a dispus urmarirea penala in cazul a 9 persoane, intr-un nou dosar ANRP, de aceasta data in privinta retrocedarii unui teren in Constanta.

Crinuta Dumitrean, fosta sefa ANPR si, totodata, fosta presedinta a Comisiei Centrale de Despagubiri, este suspectata de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si luare de mita, in timp ce Mihai Cristian Sebastian, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Catalin Teodorescu, toti fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, sunt suspectati de fapte de “abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

Catalin Teodorescu (foto: argesplus.ro)

In acelasi dosar au intrat in vizorul procurorilor anticoruptie si Florentina Savu, la data faptelor flate in cercetare consilier in cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, de la ANRP, suspectata de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dar si Horia Simu. Acesta din urma este suspectat de “complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mita (2 infractiuni), spalare a banilor, in forma continuata”.

Nu in ultimul rand, procurorii mentioneaza ca in cauza de fata e vizat de ancheta si expertul evluator Alin Horatiu Dima, suspectat de  complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si luare de mita.

Va prezentam, integral, precizarile procurorilor in acest caz, asa cum sunt ele continute in comunicatul dat publicitatii joi in jurul pranzului:

“In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achizitionat drepturile litigioase ce priveau o suprafata de teren situata in municipiul Constanta, pretul cesiunii fiind de 700.000 euro.

(foto: romaniacurata.ro)

De la acea data, suspectul Simu Horia a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspectii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si o alta persoana, in calitate de presedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente) si a altor prevederi legale, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care, valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu – Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre suspectul Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Concret, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare, intocmit cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, nu au constatat faptul ca suspectul Dima Alin Horatiu a supraevaluat terenul respectiv, desi aveau cunostinta de faptul ca suprafata respectiva era situata in extravilanul municipiului Constanta si avea destinatia de teren agricol.

Mai mult, in cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidentiata pozitia exacta a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzactii de vanzare, ci doar oferte de vanzare a unor terenuri situate in intravilanul si extravilanul municipiului Constanta care nu aveau categoria de folosinta teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internationale de Evaluare si a Legii nr. 247/2005, de catre suspecta Savu Florentina, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce derivau din functia de consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor ? Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Pentru ?ajutorul acordat?, in perioada decembrie 2010 ? februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuta Nicoleta a acceptat promisiunea si a pretins, iar in perioada iulie – august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro.

In acelasi context si pentru acelasi motiv, in perioada decembrie 2010 – februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horatiu, a primit prin intermediar de la acelasi suspect suma de 5.000 euro.

In perioada 24.06.2011 ? 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevarata natura a provenientei sumei totale de 5.066.300 euro, obtinuta in maniera de mai sus, prin incheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui numar de noua contracte de imprumut, nereale”.


(481 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Un nou dosar ANRP. Crinuta Dumitrean si Horia Simu, printre cei vizati de ancheta DNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55185890197754 seconds.