Joi, 18 Februarie 2016 - 05:09 AM Aleg.RO: Comisiile parlamentare: Darea in plata se va aplica si creditelor din programul Prima casa

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autori: Raluca Ghinea , Liviu Popescu 18 .02.2016

Amendamentele Bancii Nationale a Romaniei si ale bancilor au fost respinse.



Proiectul legii darii in plata, care presupune stingerea datoriilor daca debitorul alege sa predea cheile locuintei catre banca, a fost votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridica si Economica, in varianta propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR si ale bancherilor.

Astfel legea va fi aplicata contractelor in derulare, fara plafonare, dar si celor care au contractat credite prin programul Prima casa. Senatorii au votat cu sapte voturi pentru excluderea creditelor din programul Prima casa si opt voturi impotriva.

Astfel, senatorii din comisii vor trimite raportul si avizul legislativ in plenul Senatului, unde reprezentantii BNR si ai bancherilor isi vor sustine din nou amendamentele.

Principalele aspecte ale proiectului de lege, in forma adoptata ieri de comisii, vizeaza aplicarea retroactiva, la contractele de credit aflate in derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima casa.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solici­tate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maximum 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din veni­turi. Sedinta senatorilor s-a incheiat in aplauzele debitorilor prezenti in sala.

Programul guvernamental Prima casa a tinut in perioada de criza creditarea de retail pe lini­a de plutire, iar in prezent a ajuns sa repre­zinte jumatate din totalul creditelor acordate de banci. De la lansarea programului, in 2009, pana in prezent au fost acordate peste 166.000 ga­rantii, pentru finantari in valoare de peste 3,2 mld. euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci).

De la inceputul anului si pana in prezent au fost acordate aproximativ 1.500 de garantii prin intermediul programului guvernamental Prima casa cu o valoare de circa 133 milioane de lei. Pe ultima suta de metri din 2015, guvernul a decis ca programul Prima casa sa continue in 2016, desi inca din toamna au aparut voci care au contestat acest program. Astfel, executivul a decis ca rata dobanzii la creditele acordate prin Prima casa sa fie de 2% in loc de 2,5% cat era anterior, plus nivelul indicatorului Robor la trei luni.

 

Ce spun analistii despre efectele Legii darii in plata

Analistii din banci au pareri impartite privind impactul legii darii in plata in forma actu­ala asupra pietei imobiliare si a cons­tructiilor, jumatate dintre participantii la un sondaj AAFBR anticipand un blocaj al acestor sectoare economice, in timp ce ceilalti se asteapta la efecte limitate. Un procent de 53% dintre analistii chestionati care fac parte din Asociatia Analistilor Financiari Bancari (AAFBR) considera ca Legea darii in plata  produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investitiilor ori al prosperitatii generale a populatiei. Asociatia are aproximativ 70 de profesionisti care acti­vea­za in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asi­gurari si din piata de capital, companii din eco­no­mia reala. Pentru 30% dintre analisti efectele estimate sunt moderate, prin prisma ince­­tinirii temporare a unor sectoare eco­no­mice.

?67% dintre analistii chestionati considera ca s-ar putea reduce creditarea sem­ni­ficativ datorita restrangerii numarului de clienti eligibili ori cresterii prudentei cre­ditorilor. Numai 10% considera ca efectele ar fi minime, deoarece legea se refera la un numar redus de cazuri de clienti aflati in dificultate financiara.?


(335 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Comisiile parlamentare: Darea in plata se va aplica si creditelor din programul Prima casa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5988290309906 seconds.