Vineri, 19 Februarie 2016 - 05:14 AM Aleg.RO: Bancile au trimis propunerile pentru Legea darii in plata

Publicat de: ---

Bursa      Dupa ce Legea darii in plata a trecut deja de comisiile de specialitate din Senat, primind votul acestora, bancile au trimis, ieri, presei, propunerile pe care le au pe marginea acestui proiect .
     Este adevarat ca scrisoarea comuna a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), trans¬misa atat Presedintiei, Guvernului, Parlamentului, partidelor, BNR, Consiliului Fiscal, cat si unora dintre ministere si reprezentantilor institutiilor internationale este datata 15 februarie 2016 (cu o zi inaintea dezbaterilor din Comisia de buget din Senat), insa presa a primit-o abia ieri.
     La fel de adevarat este ca mai sunt doi pasi de strabatut pana la final - votul din plenul Senatului si cel din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care este for decizional.
     Doar ca propunerile bancilor sunt aproape aceleasi cu cele facute de Banca Nationala a Romaniei, care, pana acum, au fost respinse.
     Printre altele, in scrisoarea bancilor se arata: "Pentru a raspunde scopului declarat al acestei Legi, dar si in vederea identificarii de solutii echilibrate si viabile, consideram ca este necesar un dialog la nivel de experti din toate domeniile ce pot fi afectate de efectele acestei Legi, inclusiv cu participarea reprezentatilor asociatiilor de consumatori".
     Institutiile financiare fac urmatoarele propuneri:
     " - Dispozitiile Legii ar trebui sa se aplice numai pentru viitor;
     In linie cu Cererea de reexaminare, este imperativ necesara clarificarea modalitatilor de recurs la instantele de judecata; (...)
     - Eliminarea de la aplicabilitatea Legii a creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa; (...)
     Legea (...) sa se aplice contractelor de credit incheiate de catre consumatori avand ca obiect contractarea unui credit de investitii imobiliare garantat cu ipoteca imobiliara asupra imobilului achizitionat;
     Debitorul este un consumator; (...)
     Consumatorul este in stare de insolventa sau in mari dificultati financiare".
     Ca alternativa la aceasta ultima propunere, bancile considera ca legea ar putea fi completata dupa cum urmeaza: "Consumatorul nu se afla in stare de insolventa in sensul Legii 151/2015, obligatia lunara de plata aferenta creditului respectiv depaseste (a se stabili de catre autoritatea competenta cu supravegherea prudentiala a unui prag care sa determine aplicarea acestei masuri de protectie pentru persoanele care sunt in nevoie)% din media veniturilor lunare cumulate ale debitorului si ale co-debitorilor din ultimele 6 luni si venitul liber de datorii bancare al debitorului, respectiv al co-debitorilor, nu depaseste (a se indica de catre autoritatile competente -autoritatile in domeniul protectiei sociale - un prag care sa permita aplicarea acestei masuri catre categorii de persoane care trebuie sa beneficieze de protectie si nu in favoarea persoanelor cu venituri libere consistente, de exemplu prin referire la un cuantum de salarii minime pe economie libere de datorii bancare)".
     In acelasi timp, mediul bancar propune ca beneficiarul legii, res¬pectiv consumatorul aflat in stare de insolventa sa nu aiba alti creditori.
     "Bunul imobil este locuinta familiala, nu se afla intr-o stare improprie scopului pentru care a fost construit/achizitionat, iar consumatorul nu are alte bunuri urmaribile. Debitorul nu dispune de alte bunuri urmaribile", sunt alte doleante mentionate de asociatiile bancare in scrisoarea comuna.
     In opinia bancherilor, consecintele negative ce pot fi generate de o astfel de initiativa legislativa pentru intreaga economie sunt: "riscul compromiterii sigurantei juridice si nerespectarea principiului asteptarilor legitime; reducerea drastica in viitor a accesibilitatii creditelor imobiliare si ipotecare pentru consumatorii din Romania, in special tinerii si tinerele familii; cresterea costului produselor de creditare si inasprirea conditiilor de creditare din cauza necesitatii readaptarii produselor la riscurile suplimentare preluate de catre creditori; afectarea profitabilitatii viitoare a institutiilor de credit cu efect direct de diminuare a contributiei acestora la Bugetul de Stat si la Produsul Intern Brut; afectarea in sens negativ a dezvoltarii sectorului constructiilor dar si al sectoarelor adiacente cu efecte necuantificate la acest moment; deteriorarea increderii investitorilor straini in economia romaneasca, ceea ce poate afecta negativ cresterea economica si crearea de noi locuri de munca, ca si cresterea riscului de tara".
     Propunerile BNR pentru modificarea acestei legi, care prevedeau, pe langa cele de mai sus, si stabilirea unui plafon pentru valoarea contractata a creditelor, nu sunt apreciate de initiatorii legii, care spun ca, daca acestea ar fi asumate si acceptate, atunci legea ar deveni inutila.
     * BNR: "Debitorii cu credite in CHF - 10% din numarul celor imprumutati in valuta"
     Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, pe site-ul sau, o serie de date referitoare la creditele contractate de persoanele fizice, tipul acestora si al garantiei, precum si la volumul imprumuturilor neperformante.
     Conform informatiilor BNR, numarul total al persoanelor fizice cu credite garantate cu un imobil era de 474.420, la finalul anului trecut, iar soldul total al acestora se ridica la 77,27 miliarde lei.
     Datele publicate de Banca Centrala arata ca 174.160 de debitori au contractat credite ipotecare, soldul fiind de 28,67 miliarde lei, 155.012 debitori contractand alte imprumuturi pentru investitii imobiliare. Soldul acestora se ridica la 24,06 miliarde lei, la data indicata.
     BNR subliniaza ca 163.007 debitori au contractat credite de consum cu garantii ipotecare, soldul fiind de 24,54 miliarde lei.
     "Separat, sunt raportati 6.891 debitori ale caror credite imobiliare au fost cesionate in perioada 2012-2015, soldul acestor credite cesionate fiind de 2,19 miliarde lei", mentioneaza Banca Nationala.
     Cei mai multi debitori au contractat credite imobiliare in valuta (316.941, iar soldul acestora este de 53,89 miliarde de lei). Debitorii cu credite in franci elvetieni reprezinta 10% din numarul debitorilor cu credite in valuta, soldul acestor imprumuturi fiind de 7,32 miliarde de lei.
     Rata creditelor neperformante aferenta creditelor ipotecare era de 2,64%, in timp ce rata creditelor neperformante corespunzatoare tuturor creditelor cu garantie imobiliara acordate populatiei se ridica la 6,69%, la 31 decembrie 2015.
     "Numarul debitorilor cu restante intre 30 si 90 de zile avand credite imobiliare este de 13.443, in timp ce numarul debitorilor cu asemenea credite avand restante mai mari de 91 de zile este de 17.572", mai arata BNR, adaugand:
     "Distributia debitorilor care intampina probleme in rambursarea creditelor imobiliare este urmatoarea:
     - numarul debitorilor cu restante avand credite ipotecare: 3.099 cu restante intre 30 si 90 de zile, respectiv 2.912 cu restante peste 91 de zile;
     - numarul debitorilor cu restante avand alte credite pentru investitii imobiliare: 2.254 cu restante intre 30 si 90 de zile, respectiv 4.446 cu restante peste 91 de zile;
     - numarul debitorilor cu restante avand alte credite cu garantii imobiliare: 8.548 cu restante intre 30 si 90 de zile, respectiv 10.928 cu restante peste 91 de zile".
     Numarul debitorilor care au contractat credite acordate prin programul guvernamental "Prima Casa" reprezinta 159.106, respectiv 91,4% din totalul debitorilor cu credite ipotecare. Persoanele care au contractat asemenea imprumuturi au o rata a creditelor neperformante de 0,04%, evidentiaza Banca Centrala.
     BNR mentionaza ca numarul debitorilor cu credite ipotecare si alte credite pentru investitii imobiliare si al caror grad de indatorare este de peste 65% din venituri este de 44.936, din care cei care au garantat cu o cladire rezidentiala - 43.251 si cei care au garantat cu un teren - 1.685.
     Rata creditelor neperformante pentru debitorii cu grad de indatorare de peste 65% si care si-au garantat imprumuturile cu cladiri rezidentiale este de 5,15%. Rata creditelor neperformante pentru debitorii cu grad de indatorare sub 65% si care si-au garantat imprumuturile cu cladiri rezidentiale este de 1%.
     Cifrele BNR arata ca 96% din totalul debitorilor cu credite imobiliare au garantat cu o cladire rezidentiala.
     Numarul debitorilor care au garantat imprumuturile cu terenuri este de 4%, respectiv 15.425 dintr-un total de 474.420 persoane cu credite imobiliare. Cei care au garantat creditul cu un imobil rezidential isi onoreaza semnificativ mai bine serviciul datoriei la banci fata de cei care au garantat cu terenuri (rata creditelor neperformante in primul caz este de 4,74%, in timp ce rata in cel de-al doilea caz este de 29,33%). 

     Reprezentanti ai Grupul Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari au participat la dezbaterile comisiilor din Senat, care au avut loc zilele trecute. De asemenea, mai multi membri ai grupului au protestat pasnic si la intrarile in Parlament. Acestia au primit aprobarea autoritatilor pentru o serie de proteste care urmeaza sa aiba loc la BNR si in Piata Constitutiei.

   


(248 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Bancile au trimis propunerile pentru Legea darii in plata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74950814247131 seconds.