Luni, 29 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: "Deputatii iau in calcul destituirea Consiliului ASF"

Publicat de: ---

Bursa      * Transportatorii vor sa finanteze intrarea EximAsig pe piata RCA
       Gestionarea defectuoasa a crizei RCA si lipsa unor solutii din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) i-a nemultumit pe deputatii din Comisia de buget-finante, care analizeaza posibilitatea destituirii Consiliului ASF, in luna urmatoare, dupa cum ne-a declarat Cristian Muntean, presedintele ASSAI (asociatia care reprezinta interesele service-urilor auto independente) .
     "Mai multi deputati din Comisia de buget-finante m-au abordat si m-au intrebat cum as vedea eu aceasta posibilitate. Ei vor sa stie daca este oportuna destituirea Consiliului ASF, pentru ca acolo vorbim de lipsa performantei din partea unui grup, pentru ca ASF nu a venit cu niciun fel de solutie, pe fondul proastei gestiuni a crizei RCA. Consiliul ASF este un candidat eligibil la destituire. Ne putem astepta ca in luna urmatoare sa apara astfel de propuneri din partea mai multor deputati din Comisia de buget-finante", ne-a explicat domnul Muntean.
     Potrivit sursei citate, ASF va avea o problema si mai mare dupa ce Consiliul Concurentei va publica un raport privind piata de asigurari. Un reprezentant al Concurentei a venit saptamana trecuta, la dezbaterea din Parlament proiectului ASF pentru modificarea legii RCA, cu date care aratau o crestere de pana la 226% a pretului politelor, in perioada iunie 2015-ianuarie 2016, dupa ce ASF anuntase o crestere medie de 40% pentru ultima perioada.
     "Sedinta de la Parlament (n.r. de joia trecuta) a fost cu siguranta una constructiva. S-au abordat multe subiecte tabu pentru piata de asigurari. Consiliul Concurentei a confirmat, cel putin partial, supozitiile noastre si ale transportatorilor in ceea ce priveste costurile primelor RCA. Cred ca ASF va avea o mare problema cand Concurenta va publica acele rezultate privind piata RCA, pentru ca vor fi in contradictoriu cu ce anuntase anterior Autoritatea", ne-a declarat Cristian Muntean.
     De asemenea, presedintele ASSAI ne-a spus ca, dupa incheierea acelei sedinte, "Misu Negritoiu a sunat pe aproape toata lumea, ca sa transmita ca este impotriva proiectului cu intrarea EximAsig pe piata RCA". Reprezentantul EximAsig, Dan Dobrea, spusese atunci ca intrarea societatii pe piata RCA este singura solutie pentru scaderea preturilor la primele de asigurare.
     Cristian Muntean ne-a mai spus: "Sunt uimit cum o astfel de institutie (n.r. Autoritatea de Supraveghere a reusit sa invrajbeasca toata piata. ASF este in razboi cu societatile de asigurari, transportatorii, service-urile si nici cu brokerii nu sunt in relatii prea bune. In plus, am vazut ca asiguratorii nu sustin deloc propunerea cu decontarea directa si asta arata, de fapt, ca ei isi cunosc conduita privind platile si nu au incredere unii in ceilalti".
     Referitor la incheierea politelor RCA pe 12 luni, in mod obligatoriu, propusa de ASF, domnul Muntean ne-a explicat ca aceasta masura este un abuz asemanator contractelor incheiate de consumatori cu companiile de telefonie mobila.
     "E vorba de un contract multianual. Daca nu il denunti cu o luna inainte, se prelungeste automat la acelasi asigurator, iar multe societati vor veni cu o prima mai mica in primul an, dupa care vor creste costurile, bazandu-se pe neatentia consumatorilor cu privire la termenele de denuntare ale contractelor RCA. Este exact ca in cazul contractelor de telefonie mobila si ramai captiv in contract", apreciaza Cristian Muntean, care ne-a declarat ca, in noul proiect de lege RCA, asiguratorul are posibilitatea sa denunte contractul oricand doreste, chiar si atunci cand i se pare ca dauna pe care trebuie sa o plateasca este prea mare.
     Din proiectul ASF lipsesc clasele de sanctiuni pentru asiguratori, in cazul in care acestia nu isi respecta obligatiile fata de clienti, este de parere presedintele ASSAI, domnia sa subliniind ca trebuie introdus un sistem de sanctionare suplimentar in cazul in care societatile de asigurari persista in nerespectarea platii daunelor.
     "In proiect se arata ca ramane la latitudinea legiuitorului sa stabileasca masura potrivita intre avertisment si sanctiune. Daca ar fi sa aleaga intre avertisment si sanctiune, ASF va alege intotdeauna sa dea un avertisment asiguratorilor pentru derapajele lor si acest lucru nu este in regula", ne-a spus Cristian Muntean, mentionand: "Colegii transportatori m-au informat ca propunerea ca bugetul ASF sa fie administrat de Ministerul Finantelor a fost votata in Consiliul Economic si Social, urmand ca aceasta sa intre cat de curand in dezbaterea parlamentara".
     Domnul Muntean a reiterat faptul ca singura varianta pentru a echilibra piata RCA este intrarea EximAsig pe acest segment.
     "Daca Dan Dobrea de la EximAsig considera ca este necesar, transportatorii vor veni sa discute posibilitatea ca ei sa finanteze proiectul de intrare a societatii pe segmentul RCA. Lucrul acesta este foarte fezabil, pentru ca exista deschidere in acest sens din partea domnului Dobrea si din partea transportatorilor", ne-a spus presedintele ASSAI.
     In cazul in care Ministerul Finantelor nu va sustine aceasta propunere, transportatorii se gandesc sa organizeze un miting de sustinere pentru acest proiect si, in paralel, vor gasi fondurile necesare pentru capitalizarea EximAsig in vederea accesului pe piata RCA.
     Proiectul de modificare a Legii RCA, prezentat joia trecuta in Parlament de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si care prevede, printre altele, posibilitatea platii in rate a politelor, decontarea directa, dar cu titlu optional, sau incheierea politelor RCA pe 12 luni, cu extindere automata la acelasi asigurator (daca nu se denunta contractul), i-a revoltat pe transportatorii prezenti la dezbaterea publica, acestia spunand ca problemele lor nu vor fi rezolvate si ca vor fi in continuare fara nicio protectie in fata cresterii pretului la politele RCA.
     Tot atunci, transportatorii au acuzat ca Autoritatea de Supraveghere nu le-a explicat, pana in prezent, care a fost motivul exploziei preturilor la polite din ultimul an. Cele mai importante propuneri ale ASF pentru modificarea legii RCA sunt plata in rate a politelor, posibilitatea suspendarii contractului RCA pe durata cand autovehiculul nu este folosit, introducerea compensarii directe, dar cu titlu optional, incheierea politelor pe un an, cu extindere automata la acelasi asigurator, daca nu se denunta contractul, precum si posibilitatea rascumpararii daunei de catre soferii vinovati implicati in accidente usoare.   


(392 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Deputatii iau in calcul destituirea Consiliului ASF" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66059899330139 seconds.