Luni, 29 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Opozitia rusa, sufocata de ani de represiune

Publicat de: ---

romanialibera

La Moscova, circa 20 .000 de persoane au defilat pe strazi pentru a comemora asasinarea opozantului Boris Nemtov, ucis cu patru gloante in spate in apropierea Kremlinului la 27 februarie 2015. Cei care au comandat uciderea sa sunt de negasit.

Primaria a autorizat aceasta adunare in centrul capitalei, o surpriza pentru opozitie, obisnuita sa fie trimisa la periferie si care de un an primeste numai refuzurile autoritatilor la tentativele de a onora memoria lui Nemtov.

Un important dispozitiv politienesc – trupe speciale OMON si politisti – a securizat manifestatia, survolata de elicoptere, in timp ce participantii scandau slogane ostile presedintelui Vladimir Putin, purtau portretul lui Boris Nemtov si zeci de tineri purtau in tacere drapele ruse, intr-o atmosfera de reculegere, in timp ce elicopterele survolau capitala. Mihail Kasianov, ex-premier si liderul partidului Parnass, creat de Boris Nemtov, a declarat ca este acolo \'pentru a spune nu arbitrariului, pentru a spune nu asasinatului politic\'. Cortegiul s-a indreptat spre locul unde opozantul a fost ucis la doi pasi de Kremlin, in noaptea de 27 februarie 2015 si Dmitri Gudkov, singurul deputat independent in Duma, a declarat ca lupta pentru democratie in Rusia abia incepe. Nemtov, fost ministru al lui Boris Eltin, era unul din liderii opozitiei ruse, critic al presedintelui Vladimir Putin.

Partidul unic

De la asasinarea lui, opozitia nu s-a mai putut aduna, doar 17% dinrusi sustinand demonstratiile. Amnesty International preciza intr-un raport ca \'persoanele care indraznesc sa critice guvernul sunt calificate de presa ca \'anti-patrioti\' si reprezinta \'anti-Rusia\'. O atmosfera de intoleranta favorizata de putere.

La un an dupa uciderea fostului vice-premier, opozitia liberala lupta pentru supravietuirea sa. Spatiul i s-a restrans zi dupa zi, intr-un climat represiv. Privata de acces la marile media publice, nu i-au mai ramas decat retelele sociale pentru a se face auzita. Dupa impresionantele defilari contestatare din iarna 2011-2012 si zecile de arestari care au urmat, manifestatiile nu au mai curs. Chiar figurile opozitiei au disparut. Boris Nemtov este mort, avocatul blogger anticoruptie Alexei Navalnii, hartuit de justitie, nu se poate prezenta la alegeri, fostul oligarh Mihail Hodorkovski s-a refugiat in Europa dupa ce a stat inchis zece ani in Siberia, iar Ilia Ponomarev, singurul deputat care a votat contra anexarii Crimeii, traieste astazi in California.

Exilul sau confruntarea cu Putin

Personalitatile care sfidau puterea lui Putin sunt in cel mai bun caz  reduse la tacere, in cel mai rau caz exilate, inchise sau ucise. Erau 10.000, 20.000 si uneori 120.000 cei care denuntau in strada frauda electorala la legislative si la prezidentiale care a intarit puterea lui Putin. In fruntea acelei opozitii se aflau persoane mai mult sau mai putin cunoscute – fostii ministri liberali Boris Nemtov si Mihail Kasianov sau deputati (sau ex-deputati) ca Vladimir Rijkov, fostul campion de sah Gary Kasparov, bloggerul vedeta al luptei anti-coruptie Alexei Navalnii, seful curentului ultra-stangii, Serghei Udaltov sau tinerii promitatori Ilia Iasin si Maria Gaidar. Patru ani mai tarziu, unii au ales exilul, altii sunt inchisi, altii ucisi...

Altii rezista cat de bine pot unor hartuiri tot mai periculoase si unei stigmatizari care a readus termeni in voga in epoca stalinista – \'inamicii poporului\', \'tradatori\', etc.

In urma cu o saptamana, liderul cecen prorus Ramzan Kadirov, omul care  ameninta toti opozantii si le promite procese, a publicat pe Internet o fotografie a lui Kasianov vazuta prin luneta unei mitraliere. Frica si amenintarile au determinat fuga din tara a unor opozanti iar Kasparov, care se aventura sa iasa in strada cand nu o facea nimeni, traieste acum in exil la New York. Maria Gaidar, fiica fostului ministru Egor Gaidar, i s-a alaturat lui Mihail Saakasvili la Odessa si proiectului sau de reformare a Ucrainei. In ultimii ani, fuga din tara s-a accentuat si multi tineri rusi nu se mai regasesc in Rusia razboinica a lui Putin.

Pista cecena

Cateva saptamani dupa asasinarea lui Boris Nemtov, care a provocat o unda de soc si consternare in lume, cinci suspecti, toti ceceni, au fost arestati de justitia rusa, dar pana in prezent au refuzat sa-si recunoasca vinovatia, afirmand ca tot ce au marturisit a fost sub tortura.

Principalul suspect in asasinarea lui Boris Nemtov este liderul cecen Ramzam Kadirov, care, in numele lui Vladimir Putin face sa \'domneasca ordinea\' in mica republica din Caucazul de Nord prin tortura, executii sumare si \'disparitii\'. Cei cinci ceceni arestati pentru moartea opozantului rus apartin cu totii unitatilor de elita, garda apropiata puternicului lider cecen, numite \'Kadirovski\', adica \'oamenii lui Kadirov\'. Loiali, disciplinati, obedienti este total improbabil ca ei ar fi actionat din proprie initiativa, fara ordin, mai ales contra unui \'civil\' atat de important. Dar, ca intotdeauna in cazul mortii opozantilor politici in Rusia, investigatiile Comitetului de ancheta, controlata de putere,  sunt limitate la simpli executanti.  

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza /* (c)


(653 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Opozitia rusa, sufocata de ani de represiune | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.3027169704437 seconds.