Luni, 29 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Aproximativ 200 de persoane marsaluiesc prin centrul Capitalei pentru sustinerea legii darii in plata

Publicat de: ---

romanialibera

Aproximativ doua sute de oameni care sustin legea darii in plata s-au adunat, duminica, in Piata Victoriei si au pornit in mars spre Piata Constitutiei, ei spunand ca vor sa faca \'un cadou de martisor BNR si tuturor celor ce se opun legii\' .

Actiunea este organizata de Grupul Clientilor cu Credite in CHF si este autorizata sa dureze doua ore. Organizatorii spun ca oamenii au iesit in strada pentru a-si exprima sustinerea aprobarii legii darii in plata, care le permite persoanelor ce au un credit garantat cu casa pe care nu il mai pot plati sa dea locuinta inapoi bancii si sa le fie stearsa datoria. Manifestantii spun ca nu mai vor sa fie umiliti de banci si le multumesc initiatorilor legii darii in plata.

\'Dorim sa facem un cadou de martisor BNR si tuturor celor care se opun legii darii in plata. In fata legii suntem toti egali. Daca doua persoane cumpara electronice si ele nu merg in fata ANPC, cele doua persoane sunt tratate egal, in vreme viceguvernatorul si oficialii BNR doresc discriminare, ceea ce ar insemna ca cel cu plasma nu beneficiaza de garantie deoarece este considerat bogat. E considerat bogat de cei ce se opun legii darii in plata, in speta Bogdan Olteanu, care doreste plafon\', a declarat, pentru news.ro, Daniel Teodorescu, initiator al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.

Sustinatorii legii darii in plata au protestat si saptamana trecuta, in fata sediul Bancii Nationale a Romaniei si in Piata Constitutiei. Oamenii spun ca vor continua protestele pana cand parlamentarii, reprezentantii BNR si celelalte autoritati responsabile vor veni in sprijinul \'celor fara viitor\' prin masuri care sa ii ajute pe cei care nu mai pot plati creditele sa nu ajunga pe strada si cu salariile poprite.

In opinia acestora, trebuie sa isi asume raspunderea si bancile care au dat aceste credite inaintea crizei economice, \'in mod iresponsabil\',  prin reclama inselatoare, informare necorespunzatoare sau chiar dezinformarea clientului si in lipsa transparentei in contractele de credit.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) este o miscare civica, constituita in ianuarie 2015, imediat dupa aprecierea dramatica a francului in raport cu leul si numara in prezent peste 24.000 de membri.

Legea darii in plata nu a fost dezbatuta, saptamana aceasta, de plenul Senatului, desi exista deja toate avizele si raportul de admitere din partea comisiilor de specialitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a ironizat, joi, legea darii in plata, afirmand ca aceasta ar trebui aplicata si pentru creditele de consum, prin care s-au cumparat produse precum frigiderele si masinile de spalat. Isarescu a ironizat si argumentele folosite de catre promotorii legii de-a lungul timpului.

Guvernatorul bancii centrale a argumentat ca banii pe care bancile trebuie sa ii recupereze de la cei care au luat credite nu sunt banii bancilor, ci reprezinta, in mare masura, banii deponentilor.

Luni, la Biroul Permanent al Senatului, urmeaza sa se discute si sa se ia o decizie privind introducerea pe ordinea de zi a sedintei de plen a legii darii in plata.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat pentru News.ro ca a fost invitat, luni, la sedinta grupului parlamentar PSD din Senat, pentru o discutie privind modul in care initiativa sa legislativa, legea darii in plata, afecteaza sau nu Programul guvernamental Prima Casa, el urmand sa fie insotit de avocatul Gheorghe Piperea.

Si avocatul Gheorghe Piperea a prezentat, intr-o postare pe Facebook, cateva argumente care demonstreaza, in opinia sa, ca legea darii in plata nu are cum sa afecteze obligatiile statului roman rezultate din programul Prima casa.

\'Legea spune ca de ea poate beneficia si fideiusorul sau co-debitorul. Pentru asta, este nevoie ca respectivii sa fie consumatori persoane fizice si sa notifice banca de intentia darii in plata. Este Statul roman consumator? Va formula vreodata Statul roman notificare de dare in plata pe motiv ca este in dificultate financiara sau pentru ca vrea sa dea o teapa onorabilei banci? Nu\', a precizat Piperea.

Comisia Europeana a criticat in termeni duri, vineri, in raportul anual de tara privitor la Romania, proiectul legii darii in plata, expertii europeni estimand ca aplicarea masurilor cuprinse in lege ar avea ca efect reducerea creditarii si ar genera un risc sistemic pentru tot sector bancar romanesc, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar.

In forma promovata de catre initiatori, legea darii in plata se aplica doar creditelor pentru locuinte cu garantii imobiliare. Daca legea intra in vigoare, persoanele care au luat imprumuturi de acest tip pot scapa de orice plata daca cedeaza creditorului locuinta cumparata pe credit.

Criticile Comisiei Europene sunt asemanatoare celor exprimate, in urma cu doua luni, de catre alta institutie importanta a Uniunii Europene. In 18 decembrie 2015, Banca Centrala Europeana (BCE), considerata gardianul zonei euro, a comentat ca proiectul de lege privind darea in plata risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime, in conditiile in care introduce masuri cu efect retroactiv. Expertii de la Bruxelles mai considera ca aplicarea legii va spori vulnerabilitatea sectorului bancar din Romania.

 

Alege-ti parfumul potrivit pentru iarna asta- Reduceri de 70%- Click aici comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(633 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Aproximativ 200 de persoane marsaluiesc prin centrul Capitalei pentru sustinerea legii darii in plata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72737503051758 seconds.