Vineri, 08 Aprilie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Cel mai mare risc pentru Romania, dupa Revolutie incoace. Avertismentul lui Mugur Isarescu

Publicat de: ---

Gândul Mediafax Foto/Marius Dumbraveanu

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te „Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor . Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ultimele sase luni s-au intensificat initiativele care isi propun sa modifice retroactiv aspectele din sistemul bancar. Legea darii in plata este cea mai cunoscuta. Toate propunerile privind cadrul legislativ in domeniul financiar bancar se concentreaza intr-un risc sistemic sever", a avertizat, potrivit ZF, guvernatorul BNR.    /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Financiar.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowhlinldiyi', {myMaster: 'ttKX0DLpNzYvGKYofjLItectY8YAwBJj_rQpd4tJ847.Z7' }); Mugur Isarescu  a atras atentia ca exista si alte propuneri legislative care pot afecta serios stabilitatea, motivate si de faptul ca 2016 este un an electoral.     "Anumite propuneri legislative recente risca sa incalce dreptul de proprietate, sa contrazica fundamentele unei economii de piata, sa creeze instabilitate", a subliniat Isarescu.   Legea darii in plata, la un pas de adoptare   Deputatii din Comisia juridica au adoptat, marti, in unanimitate, legea darii in plata, ei eliminand programul Prima Casa de sub incidenta actului nomativ si majorand plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. 

Potrivit proiectului adoptat, legea se va aplica si celor care sunt in proces de executare silita.

Scoaterea programului Prima Casa din legea darii in plata a generat dezbateri aprinse in Comisia juridica, BNR si MFP sustinand excluderea programului din textul legii, in timp de initiatorul propunerii legislative, Daniel Zamfir, le-a cerut colegilor sa ia act de un nou amendament potrivit caruia dispozitiile prezentei legii darii in plata ''nu afecteaza garantiile statului roman acordate pentru Prima Casa'', afirmand ca adoptarea amendamentului ar permite continuarea programului Prima Casa.

Reprezentantul MFP, secretarul de stat Enache Jiru, a sustinut la randul sa ca garantiile statului se emit ''irevocabil si neconditionat'', afirmand ca exista riscul de a ajunge in situatia in care statul si banca devin coproprietari ai aceluiasi imobil.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a sustinut ca garantia statului este afectata, reafirmand ca va creste avansul solicitat de banci, se va scumpi creditul si perioada de asteptare necesara pentru a obtine un imprumut va fi mai indelungata.

Deputatul PNL Catalin Zamfir a criticat pozitiile BNR si MFP, reafirmand ca legea nu ''omoara'' programul Prima Casa.

''Nu pot sa nu consemnez ipocrizia din aceasta sala. (
) Am introdus special acest amendament ca sa lamurim aceasta treaba. Riscul bancii in acest program este zero. Cetateanul care este in situatia in care a luat un credit prin programul Prima Casa, daca acesta da (locuinta-n.r.) in plata, ANAF il va urmari pentru suma pe care statul o plateste pentru el. Noi, practic, vrem un echilibru social'', a sustinut Zamfir.

In cele din urma, liberalul a renuntat la amendamentul sau.

Deputatii din Comisia juridica au adoptat cu majoritate de voturi aplicarea legii darii in plata pentru creditele mai mici de 250.000 de euro, renuntand la varianta propusa de BNR – 150.000 de euro.

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Financiar.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozgesjojttj', {myMaster: 'ttKX0DLpNzYvGKYofjLItectY8YAwBJj_rQpd4tJ847.Z7' }); Citeste si Surpriza de care a avut parte un roman inainte sa isi cumpere un apartament Citeste si De ce sunt romanii saraci? Cateva cifre care explica o problema de educatie financiara Citeste si Care sunt cele mai populare paradisuri fiscale din lume


(599 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cel mai mare risc pentru Romania, dupa Revolutie incoace. Avertismentul lui Mugur Isarescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0258378982544 seconds.