Vineri, 08 Aprilie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Kelemen: Nu putem sacrifica pe altarul securitatii tot ceea ce inseamna drepturi si libertati/ Romania cunoaste un regres in privinta respectarii drepturilor minoritatii maghiare

Publicat de: ---

Gândul

Intrebat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, daca UDMR va participa la consultarile de la Cotroceni pe tema legilor de siguranta nationala si cu ce mandat, Kelemen Hunor a spus ca disputa "securitate versus libertate" nu trebuie sa duca in directia in care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate .

"Vom fi la consultari martea viitoare, vom discuta cu colegii nostri pentru ca nu am o parere institutionala. Eu cred ca in orice situatie, aceasta disputa securitate versus libertate nu trebuie sa ne duca in directia in care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Siguranta este importanta pentru fiecare cetatean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare tara, mai ales cand exista amenintari de genul celor cu care se loveste Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securitatii tot ceea ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale. Trebuie gasita o solutie prin care se poate asigura securitatea fiecarui cetatean si a comunitatii”, a spus Kelemen.

In ceea ce priveste cartelele prepay, care se pot cumpara in Romania fara act de identitate, liderul UDMR a spus ca trebuie gasita o rezolvare, in conditiile in care nici in Ungaria, nici in alte state, acest lucru nu se intampla.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

"Cred ca lucrurile sunt clare, sustin interzicerea cumpararii acestor cartele fara act de identitate, asa se intampla in Europa si in lume, si nu vad nicio problema in dreptul la libertate sau ca sunt incalcate drepturile fundamentale. Cand se cumpara o cartela cu abonament, se da actul de identitate, si cred ca si pentru cartele prepay trebuie sa mergem pe aceasta varianta”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a subliniat ca trebuie sa fie gasit un echililibru, astfel incat securitatea, siguranta fiecarui om sa fie garantata, iar drepturile fundamentale sa nu fie incalcate.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la consultari, la Palatul Cotroceni, pe tema legislatiei in domeniul securitatii nationale. Discutiile vor incepe marti la ora 10,00 cu PSD, fiind urmate la ora 11,00 de cele cu PNL si la ora 12,00 de cele cu UDMR.

Kelemen: Romania cunoaste un regres in privinta respectarii drepturilor minoritatii maghiare

Romania cunoaste un regres in privinta respectarii drepturilor cetatenilor romani apartinand minoritatii maghiare, declara presedintele UDMR, Kelemen Hunor, citand un raport paralel elaborat de Uniune in ceea ce priveste aplicarea Conventiei Cadru privind protectia minoritatilor nationale. 

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca raportul este tehnic si se refera la perioada 2010 – 2016, fiind elaborat de specialistii Uniunii dupa ce s-a constatat ca raportul Ministerului de Externe, finalizat in februarie, nu corespunde realitatii, avand "inexactitati si lipsuri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UDMR a finalizat raportul paralel privind aplicarea Conventiei Cadru privind protectia minoritatilor nationale, ca raspuns la raportul de tara depus de Romania la inceputul anului. Acesta este un raport tehnic, nu politic, pentru perioada 2010 – 2016, si a fost elaborat de specialistii Uniunii dupa ce am constatat ca raportul Ministerului de Externe nu corespunde realitatii, are inexactitati si lipsuri. Concluzia raportului UDMR este ca Romania cunoaste un regres in privinta respectarii drepturilor cetatenilor romani apartinand minoritatii maghiare. (
) Am observat o intensificare a incidentelor antimaghiare, climatul de siguranta al comunitatii maghiare s-a deteriorat considerabil. Realitatea ne arata ca in ceea ce priveste sentimentul de libertate a comunitatii sunt motive de ingrijorare, am mai observat ca au aparut noi tipuri de amenintari la adresa pastrarii identitatii etnice”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, printre problemele constatate se numara faptul ca Romania nu a adoptat Legea Statutului minoritatilor nationale, existenta unor incidente antimaghiare, acte sistematice prin care sunt ingradite drepturile maghiarilor in Tinutul Secuiesc, sau cazuri de discriminare pe criterii etnice.

"Autoritatile statului au sanctionat maghiarii pentru ca si-au asumat identitatea etnica, in serviciile publice si sanatate folosirea limbii materne e ingradita considerabil, se constata o discriminare in domeniul invatamantului, retrocedarea imobilelor este un proces stopat, cereri nesolutionate stau la comisii, discursul de ura este nesanctionat”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a recunoscut ca s-au inregistrat si aspecte pozitive in privinta drepturilor minoritatilor nationale, dar a precizat ca scopul raportului a fost de a semnala problemele existente.

Kelemen a adaugat ca majoritatea romaneasca este invitata la un dialog cu scopul de a identifica solutii reale pentru aplicarea si respectarea dreapturilor minoritatilor nationale.

Raportul paralel al UDMR are 72 de pagini, a fost redactat in limba romana si urmeaza sa fie tradus si in engleza, dupa care va fi inaintat expertilor Consiliului Europei.

Citeste si: Iohannis a aprobat 19 numiri de ambasadori. Cine sunt acestia si in ce state ne vor reprezenta Citeste si: Firea a semnat o declaratie de integritate. In 2014 CNCD a sanctionat-o pentru discriminare Citeste si: Alesii vor ca 1 iunie sa fie zi libera Citeste si: Lia Olguta Vasilescu spune ca va candida pentru un nou mandat la primarie Citeste si: Iohannis: Ministrii trebuie adusi la acelasi nivel cu deputatii din punct de vedere al imunitatii Citeste si: Iohannis: ''Probabil majoritatea si-a dat seama ca vorbesc mai putin si fac mai mult'' Citeste si: Ce spune Iohannis despre scandalul Black Cube Citeste si: Iohannis: Am aprobat desemnarea lui Dan Mihalache ca ambasador la Londra, plus numirea altor 20

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(11453 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Kelemen: Nu putem sacrifica pe altarul securitatii tot ceea ce inseamna drepturi si libertati/ Romania cunoaste un regres in privinta respectarii drepturilor minoritatii maghiare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59591102600098 seconds.