Vineri, 08 Aprilie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Instrumentalizarea informatiei

Publicat de: ---

7plus Autor: Nicolae Iliescu

Intr-o lume buimacita de informatie si de imagine, de consum galopant, mediile ? folosesc pluralul ca pe un barbarism, desi stiu ca media insele sunt la plural, dar mi se pare mai intens pentru discutia noastra ? se intrec in a trage de maneca si a atrage un numar cat mai mare de musterii .

 

Caci este, fireste, un truism sa observi cui se adreseaza si cu ce scop toate canalele mediatice, aflate de altfel intr-o continua lupta pentru acapararea cat mai multor piete sau, ma rog, cat mai multor esantioane de public. Compararea cu un magazin universal, cu etaje si raioane speciale, cu statie proprie de amplificare si cu animatori cu ora si cu prompterul nici nu mi se poare riscanta. Un bazar  pare a fi si un jurnal, si un hebdomadar sau chiar si un post de televiziune, un bazar scris sau filmat deghizat in vector colectiv de propaganda. Caci opera jurnalistica implica dincolo de libertatea propagandistic asumata si atent controlata a gazetarului o suma de interese pur economice, culturale, sociale si politice difuze si difuzate discret de catre proprietarii si de catre colectivul de conducere al publicatiei sau al canalului cu pricina. Si stim de la neica Arghezi, pricina este mereu Gherghina, gherghina aceasta este, in cazul nostru, deformarea prin media si prin zgomotul ei a cotidianului si a intelegerii lui. Traim astfel intr-un prezent continuu, unde totul este facut si refacut, citit din mai multe unghiuri de vedere, unde totul este pana la urma relativ, dar nu ca la Einstein, ci mult mai grav, aproape patologic, informatia de acum poate fi complet contrazisa de cea de peste doua ore sau de maine. Alegerile se sfarsesc astazi cu un invingator zambaret care maine se dovedeste a fi un infrant bosumflat, criminalul de alaltaieri aflat la un pas de linsaj se dovedeste un ins cumsecade caruia, din mila si daca nu cumva doar cu scop publicitar, lumea se inghesuie sa-i caute de lucru. Orice incalcare a legii, cum ar fi neplata unor facturi din varii motive, se poate transforma intr-un mic razbel civil, prin ocuparea cu forta si cu media a cladirii respective si prin reflectarea emotionala a evenimentului. Nu este aceasta o societate schizofrenica, stimati prieteni si stimati telespectatori ? Ca produs imediat sau i-mediat, sportul este un teren ideologic, justitia devine un fel de opereta cu tenori si soprane, politica doar un drept la contrazicere, stiinta un spectacol caritativ, arta un cliseu publicitar, in timp ce pana si viata si moartea devin fapte diverse. Totul, absolut totul, in totul lui de tot, cum ar zice Nichita Stanescu, se consuma si se elimina, dar si marile pubele ale omenirii ? muzeele, bibliotecile, librariile, cimitirele ? sunt neincapatoare si trebuie reproiectate si mutate intruna, cat mai la periferie. Si cine mai stie acum unde este periferia si unde centrul ?

Ideile acelea cu sfarsitul Istoriei si cu socul civilizatiilor par scoase mai degraba din mantaua jurnalisticii si a contrabandei cu texte bune de citit in tot felul de simpozioane inutile de catre tot felul de analfabeti cu masterate. Noua lume, nou oranduita, ne sare in fata, ne ia ochii, se proiecteaza cu mare repeziciune pe ecranele aflate oriunde, in gari, in aeroporturi, in salile de asteptare la dentist, in restaurante, in autobuze, la coltul strazii. Totul se intampla intr-un ritm nebun si imprevizibil. Realitatea este atat de stufoasa incat paginile ziarelor sunt neincapatoare. Lumea se schimba de la secunda la secunda, stirile abunda, totul se afla intr-o continua si haotica miscare.  In acelasi timp, cimpurile economice, politice, ideologice, culturale, militare se recompun, liniile directoare ale mileniului trei ies la iveala.

Iara noi ? Noi ne inventam zilnic evenimente de prisos, ca asta cu Mihalache, adormitul din padurea nescarmanata, ce va fi trimis pachet la London. Ce mai conteaza la atata bagaj de neofiti si de frumosi, destepti si tampiti ? Politica externa romaneasca este demult cazuta pe burta, numai adunatura am trimis prin cele capitale, mai ales din 2005 incoace. Imediat dupa ?45 ambasadori erau Ralea, Vianu, Gafencu, Iorgu Iordan, Simion Stoilow etc. Acum sunt trimisi pana si peste ocheanos secretare ale unor ministri, foste activiste de pionieri, gazetari mediocri, agenti infiltrati, rubedenii. Ca si consilieresele astea, stai si te gandesti oare ce sfat pretios poate da una ca aia unui deputat sau senator ? Bine, si astia sunt fosti depanatori radio-tv sau chiar caratori de casete si de cabluri prin televizie, de-un par examplu. Sau strungari. Ne mai zgaim la tembelizaur la ce vraji a mai facut ADN-ul poporului si la cine mai paseste pe covorul de carbuni incinsi spre tuhauz. Parca seara de seara pregatim jeraticul si dimineata azvarlim cu miscari acrobatice numai zvonuri de hartie creponata. Vanturile, valurile ne rastoarna mintile, si asa firave, si umfla panzele cate unui fonfait care dupa ce latra singur la perete e inlocuit ca pampersii cu un altul, cepeleag. Bine ca a venit ca un spasm si direct vara, ca sa mergem la bulgari.


(242 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Instrumentalizarea informatiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51757097244263 seconds.