Miercuri, 27 Aprilie 2016 - 04:58 AM Aleg.RO: "Voi propune conversia creditelor in CHF la cursul istoric plus 20%"

Publicat de: ---

Bursa      Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir a pornit o noua lupta, de data aceasta beneficiarii demersurilor sale urmand sa fie persoanele cu credite in franci elvetieni (CHF) .
     Dupa ce a dus Legea darii in plata pana la capat, parlamentarul vrea sa ia fraiele altui proiect de lege, ajuns deja la Comisia Juridica din Camera Deputatilor, dupa ce a trecut de Senat.
     Este vorba despre initiativa legis¬lativa a deputatului PSD Ana Birchall, care a depus, inca din anul 2014, un proiect de lege ce vizeaza conversia creditelor contractate in valuta.
     Textul de lege sustine conversia imprumuturilor luate in CHF la o valoare determinata ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la momentul conversiei.
     Daniel Zamfir urmareste sa amendeze acest proiect si sa propuna conversia in lei a creditelor la cursul istoric plus 20%, cu dobanda practicata la imprumuturile in moneda nationala in ziua conversiei.
     "Vom cere sa se procedeze asa cum se arata in Directiva Europeana, care spune ca banca trebuie sa propuna clientilor conversia creditelor contractate in valuta in cazul in care cursul respectivei valute a crescut cu mai mult de 20% fata de valoarea pe care o avea in ziua contractarii sale.
     Cu alte cuvinte, vom propune conversie la curs istoric plus o marja de 20%. Vom depune amendamentul in zilele care urmeaza".
     Proiectul legislativ initiat de Ana Birchall trebuia dezbatut ieri in sedinta Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, care este for decizional, dar discutiile pe marginea textului legislativ au fost amanate pentru doua saptamani, dupa cum a anuntat domnul Zamfir.
     Domnia sa a subliniat: "Era foarte necesara amanarea pentru a armoniza atat punctele de vedere ale asociatiilor de protectie a consumatorilor, cat si cele doua proiecte de lege ale conversiei care sunt acum in dezbatere la Parlament. Am discutat si cu liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, cu care am convenit ca legea, asa cum a iesit din Senat, este inadmisibila si vom discuta plecand de la propunerea lor (n.r. a unui grup de parlamentari care a promovat un alt proiect de lege pe aceeasi tema). Noi am finalizat amendamentul pe care il voi discuta cu asociatiile si cu cativa colegi din Comisia Juridica, iar zilele urmatoare il voi depune la Parlament".
     Initiativa legislativa a Anei Birchall nu este singura din Parlament care are acest obiectiv, dar este proiectul care se afla in cel mai avansat stadiu de dezbatere.
     O alta initiativa pe aceeasi tema, promovata de un numar de 18 parlamentari din toate partidele politice, urmareste ca rambursarea totala sau partiala anticipata a imprumuturilor bancare sa poata fi efectuata si in lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna in care a fost incheiat contractul de imprumut.
     Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat in vara anului 2014, dar a primit aviz negativ de la Guvern. In prezent, se afla in dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional.
     In ultimul an, cateva banci - Volksbank, OTP Bank, Bancpost, Raiffesien Bank - au lansat programe de conversie a creditelor acordate in moneda elvetiana, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobanda, Piraeus Bank anuntand si ea, recent, ca va scoate pe piata un astfel de program.
     Directiva 17/2014 ar fi trebuit transpusa in legislatia noastra inca din data de 21 martie anul curent. Autoritatile au anuntat ca proiectul legislativ care va transpune textul Directivei si care a fost intocmit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va fi aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului.
     Daca Ordonanta va fi aprobata in forma in care a fost redactata, atunci creditorul va fi obligat sa se asigure ca, in cazul in care un contract de credit se refera la un imprumut in valuta, acest contract prevede dreptul consumatorului sa poata converti, oricand pe parcursul relatiei contractuale, creditul intr-o moneda alternativa.
     Proiectul de Ordonanta subliniaza: "In cazul in care consumatorul decide sa utilizeze dreptul de a converti contractul de credit intr-o moneda alternativa, creditorul nu impune restrictii si ofera consumatorului produsele disponibile din oferta creditorului la momentul inaintarii cererii de conversie de catre consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului in cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii consumatorului. In cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul ofera consumatorului cel putin una din urmatoarele posibilitati:
     a) reducerea marjei dobanzii;
     b) reducerea comisionului de administrare;
     c) reducerea soldului creditului, cu un anumit procent, in urma conversiei.
     (2) Reducerea prevazuta la lit. a) si b) trebuie sa fie semnificativa, respectiv de cel putin 10% din costul aferent ratei lunare.
     (3) Reducerea costurilor se aplica atunci cand valoarea totala platibila de consumator care ramane de rambursat sau valoarea ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala.
     (4) Reducerea prevazuta la alin. (1) si (2) se mentine atat timp cat se indeplinesc conditiile de la alin. (3)".
     Dupa efectuarea primei conversii, atunci cand valoarea totala care ramane de rambursat sau valoarea ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul conversiei anterioare, intre moneda prevazuta in contractul de credit si moneda nationala, consumatorul are dreptul sa-si converteasca de mai multe ori creditul.   


(220 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Voi propune conversia creditelor in CHF la cursul istoric plus 20%" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58052682876587 seconds.