Miercuri, 27 Aprilie 2016 - 04:58 AM Aleg.RO: Ungureanu, insensibil la seducatoarea Kovesi

Publicat de: ---

Bursa      * SIE: "Monitorizarea cetatenilor romani aflati in strainatate este o practica specifica fostei Securitati"
     * Black Cube, un posibil factor de disensiune intre DNA si SIE
       Atacul de ieri al procurorului sef DNA Codruta Kovesi la adresa Serviciului de Informatii Externe (SIE) a aratat ca exista disensiuni majore intre cele doua institutii, spre deosebire de relatia buna de colaborare dintre SRI si DNA care a devenit una de rasunet, prin campania anticoruptie desfasurata in ultima perioada .
     Declaratiile de ieri ale procurorului sef Codruta Kovesi referitoare la lipsa informatiilor dinspre SIE catre DNA a iscat un imens scandal public, care a dus, inclusiv, la chemarea in Parlament a sefului SIE Mihai Razvan Ungureanu, pentru lamuriri.
     Codruta Kovesi s-a suparat ca SIE nu colaboreaza cu procurorii, aceasta afirmand, ieri, ca nu a primit nicio informare de la SIE in mandatul sau, in conditiile in care sunt transferate milioane de euro din Romania in alta tara, ceea ce naste intrebarea daca este posibil sa se poata cumpara proprietati imobiliare in Franta cu peste 6,7 milioane de euro si niciun ofiter de informatii sa nu afle.
     Codruta Kovesi a spus ca, in cazul in care sunt detinute astfel de informatii, este ilegal sa nu fie sesizat DNA.
     Aparent fara vreo legatura, un prim indiciu public privind disensiunile si lipsa de colaborare dintre SIE si DNA ar putea fi declaratia recenta a fostului sef al SIE Teodor Melescanu potrivit caruia firma israeliana Black Cube, implicata in spionarea sefului DNA Laura Codruta Kovesi, este una profesionista si a actionat legal in Romania, insinuand chiar ca aceasta a avut "un acord" din Romania pentru actiunea desfasurata la Bucuresti, potrivit evz.ro.
     "Este adevarat ca au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla", a mentionat fostul sef al spionajului extern
     Domnia sa a spus: "Potrivit comunicatului oficial al Black Cube, agentii au solicitat permisiunea unor autoritati din Romania pentru a desfasura acele actiuni de strangere de informatii care o vizau pe Codruta Kovesi. Eu nu stiu daca firma are sau nu dreptate, dar autoritatile din Romania nu au dezmintit absolut deloc informatiile primite din Israel. Avand in vedere pozitia exprimata de Black Cube, autoritatile noastre trebuie sa clarifice intreaga situatie, mai ales ca doi agenti au fost deja retinuti".
     Mai mult, procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ieri ca nu au fost inca identificati clientii firmei israeliene Black Cube, dar a precizat ca sunt indicii in acest sens.
     De asemenea, el a mai spus ca nu a obtinut informatii de la SIE pe aceasta tema si ca a cerut sprijinul tuturor institutiilor partenere.
     Black Cube este condusa de fosti generali si colonei din spionajul israelian.
     Kovesi: "Cred ca este de siguranta nationala transferul a milioane de euro din Romania in alta tara"
     Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, considera ca transferul unor sume considerabile din Romania intr-o alta tara este o problema de siguranta nationala.
     Intrebata cum isi explica faptul ca SIE nu furnizeaza informatii DNA, Kovesi a precizat ca este o obligatie pe care ofiterii din servicii trebuie sa o respecte: "Nu pot sa-mi explic. Este o obligatie legala pe care fiecare angajat al unui serviciu de informatii si conducator al unui serviciu de informatii trebuie sa o respecte. Mi-e greu sa cred ca astfel de informatii nu pot fi cunoscute de un ofiter. (...) Cred ca explicatiile trebuie sa le dea altii".
     Ea a subliniat ca a raspuns statistic la aceasta problema, care a fost ridicata atunci cand s-a discutat indexul sustenabilitatii: "Am vazut in tipologia faptelor investigate de DNA in ultimii ca foarte multi din cei pe care ii cercetam isi muta averile, banii, conturi, in strainatate. Este imposibil ca ofiterii de informatii sa nu intre in posesia unor astfel de informatii. Cred ca este de siguranta nationala atunci cand cineva transfera milioane de euro din Romania intr-o alta tara. Cred ca este de siguranta nationala sau este extrem de important pentru tara atunci cand sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shoruri, cand sume considerabile sunt date ca mita pentru a castiga anumite licitatii (...) In anul 2015, din cele 5.988 de dosare inregistrate, 90 de dosare au avut la baza sesizari de la SRI, 22 au avut la baza sesizari provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la baza sesizari de la DGIA din cadrul Ministerului Apararii. Am vazut, cu toate acestea, ca in clasamentul facut a primit si SIE un punctaj oarecum mic. As putea sa spun ca in 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici in 2014 nu am primit de la SIE, nici in 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de cand am preluat aceasta functie nu am primit niciun fel de informare de la SIE".
     Procurorul sef DNA a precizat ca in investigatiile procurorilor anticoruptie se observa ca tot mai multi inculpati si-au deschis conturi si afaceri in strainatate, precum si ca isi muta bani si isi cumpara proprietati in afara tarii: "Sigur ca se ridica firesc intrebarea: de ce niciodata nu am primit astfel de informari despre aceste activitati? Sunt companii straine anchetate in tara lor pentru ca au dat mita in Romania si nu am primit sesizari cu aceste infractiuni. Nu am primit sesizari nici despre conturile din strainatate, nu am primit sesizari nici despre iahturile din strainatate, nici despre vilele de lux din strainatate. Uneori am aflat despre astfel de informatii din investigatiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigatii jurnalistice care au facut dezvaluiri despre companii anchetate in strainatate care au oferit mita in Romania sau despre conturi ale unor persoane din Romania care au derulat sume de bani sau au facut tranzactii sau afaceri in strainatate. Se naste firesc intrebarea, si as pleca de la un exemplu concret, daca credem ca se pot cumpara proprietati imobiliare in Franta cu suma de peste 6,7 milioane de euro si niciun ofiter de informatii sa nu afle despre acest lucru, niciun ofiter de informatii sa nu se impiedice de aceasta informatie? Mie imi este greu sa cred acest lucru".
     Kovesi a spus ca nu este optional sa afli aceste informatii si sa nu sesizezi DNA: "Este ilegal sa detii o astfel de informatie si sa nu sesizezi DNA si atunci ma intreb in mod firesc daca cumva nu s-au aflat astfel de cazuri?".
     SIE, replica la Kovesi: "Punctul de vedere al procurorului-sef DNA este generat de o neintelegere a specificului pe care il incumba activitatea de informatii externe/spionajul"
     Serviciul de Informatii Externe i-a raspuns ieri, printr-un comunicat de presa, Laurei Codruta Kovesi, afirmand ca punctul de vedere al procurorului-sef DNA este generat de o neintelegere a specificului pe care il incumba activitatea de informatii externe/spionajul, in speta faptul ca obtinerea de informatii secrete sau confidentiale ce vizeaza securitatea nationala si apararea intereselor Romaniei se realizeaza preponderent prin surse umane (HUMINT) si metode si mijloace specifice.
     Serviciul de Informatii Externe a precizat: "SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate. In acord cu tratatele internationale la care Romania este parte, SIE nu desfasoara activitate specifica pe spatiile aliate (UE, NATO), ca urmare nu desfasoara activitate specifica nici in Franta, stat mentionat ca exemplu de procurorul sef DNA.
     Orice actiune pe spatiile aliate se desfasoara doar in parteneriat cu structurile de informatii locale si strict in limita competentelor serviciilor de informatii, asa cum sunt acestea prevazute si intelese in Comunitatea Informativa Nord-Atlantica/ UE.
     Activitatea de spionaj este ilegala raportat la statul tinta. Un serviciu de spionaj nu poate obtine, in strainatate, in mod autonom si legal, documente clasificate, baze de date, evidente, date despre conturi, transferuri bancare, etc. Accesul se poate realiza prin intermediul surselor umane, persoane recrutate si gestionate conspirat si legendat si care, prin actiunile lor, incalca legislatia statului de origine, savarsind infractiunea de spionaj/ tradare. Activitatea de spionaj este o resursa foarte importanta a statului, focalizata pe obtinerea de informatii secrete, protejate de state/ entitati, vizand amenintari la adresa securitatii nationale. Avand in vedere riscurile inerente activitatii, riscuri pe care ofiterii SIE sunt pregatiti sa si le asume si antrenati sa le gestioneze, spionajul este angrenat in zone care nu pot fi accesate pe alta cale, in speta atunci cand informatiile nu pot fi obtinute pe canale legale cum sunt cele generate de cooperarea politieneasca, schimbul de date intre institutii cu atributii de control financiar, mecanisme judiciare sau, in unele situatii, chiar prin abonamente la baze de date publice.
     In cursul cercetarii informative, SIE obtine, tintit sau colateral, si informatii referitoare la intentii de incalcare a legii de catre persoane fizice sau juridice romane sau straine. Informatiile SIE nu se pot constitui in probe in instanta, intrucat sunt obtinute prin surse umane cetateni straini, cu mijloace si metode specifice, care «nu pot fi dezvaluite nimanui si in nicio imprejurare». Respectand cu strictete atat propria lege de organizare si functionare cat si protocoalele de cooperare si competentele celorlalte structuri din Sistemul Securitatii Nationale, acest tip de informatii sunt transmise spre completare, validare si exploatare acelor institutii ale statului cu atributii si posibilitati legale, in speta SRI, MAI, ONPCSB, etc".
     SIE sustine ca, anul trecut si in primele luni ale anului 2016, a transmis catre SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alti beneficiari 35 note informative/semnalari/ alerte vizand aspecte corelate fenomenului de coruptie/ infractiunilor economice.
     Totodata, in acelasi interval de timp, SIE a transmis beneficiarilor legali 10 materiale (analize strategice/ buletine tematice/ note de informare) pe subiecte vizand riscuri la adresa securitatii economice (inclusiv aspecte privind economia subterana, perpetuarea coruptiei).
     Comunicatul mai precizeaza: "Serviciul primeste in mod curent si raspunde cu promptitudine la solicitari punctuale de verificare vizand entitati economice, persoane fizice sau juridice cu interese de afaceri in Romania (credibilitate actionari, implicare in actiuni ilegale conexe traficului de droguri, finantarea organizatiilor teroriste, etc. ). In perioada de referinta, SIE a raspuns la 30 astfel de solicitari, beneficiarii principali fiind, de asemenea, SRI si MAI.
     Pentru corecta informare a opiniei publice, precizam faptul ca, in contextul in care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate in lucru la DNA sau la identitatea suspectilor din aceste dosare, in intervalul temporal la care face trimitere procurorul sef DNA, SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obtinere de informatii vizand vreo persoana fizica sau juridica cercetata pentru fapte de coruptie".
     Mihai Razvan Ungureanu, chemat la Comisia SIE pentru lamuriri privind acuzatiile lui Kovesi
     Presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SIE, Mihaita Calimente, a precizat, ieri, ca il va invita pe seful Serviciului, Mihai Razvan Ungureanu, la discutii pentru a lamuri acuzatiile aduse de sefa DNA Laura Codruta Kovesi.
     "Dupa Paste, vom avea o discutie in legatura cu declaratiile facute de sefa DNA Laura Codruta Kovesi", a precizat deputatul PNL Mihaita Calimente, adaugand ca discuta va fi programata si in functie de agenda sefului SIE, potrivit Mediafax.
     El a mai spus ca membrii comisiei vor sa vada in ce masura au existat probleme in relatia DNA-SIE. "Vrem sa lamurim daca SIE are atributii sau nu in aceasta privinta, daca au fost probleme de comunicare. Nu interogam pe nimeni, vrem sa avem o discutie", a mai spus Calimente.
     Intrebat daca il vor chema la audieri si pe Teodor Melescanu cel care detinea functia de sef SIE in perioada despre care vorbeste sefa DNA, Calimente a spus ca nu este cazul. 

     Tribunalul Bucuresti a admis, saptamana trecuta, cererea procurorilor DIICOT de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventiva emise pe numele celor doi angajati ai firmei israeliene Black Cube, Weiner Ron si Geclowicz David, inculpati in dosarul de hartuire a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Weiner Ron si Geclowicz David se afla in arest preventiv din data de 3 aprilie.
     Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.
     Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

   


(173 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Ungureanu, insensibil la seducatoarea Kovesi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72223496437073 seconds.