Joi, 28 Aprilie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: CAMPANIA PENALILOR. Primari cu probleme in justitie, care candideaza pentru un nou mandat

Publicat de: ---

7plus

Înscrierile pentru alegerile locale s-au incheiat marti, 26 aprilie . Lista cu candidatii la primarii este stufoasa si extrem de diversa. Miza pentru alegerile din 5 iunie este mare, iar batalia se anunta foarte stransa. Astfel ca, in aventura pentru castigarea fotoliului de edil s-au aruncat cateva nume de politicieni care au probleme serioase cu legea.

Stampila vot Foto: RomaniaTV.net

O multime de politicieni au dat cu subsemnatul la DNA in ultimii ani. Printre ei se afla si primari, pe numele carora procurorii au deschis dosare grele. Unii dintre edili sunt condamnati, altii au fost arestati sau sunt cercetati sub control judiciar, altii sunt trimisi in judecata, urmariti penal sau declarati incompatibili. In ciuda problemelor penale cu care se confrunta, multi primari, siguri de nevinovatia lor, au anuntat ca vor candida pentru un nou mandat. 

In Capitala, situatia este dramatica: sase primari din sapte au dosare la DNA. Lista este deschisa de Sorin Oprescu (Primaria Capitalei) si urmeaza, in ordine, Andrei Chiliman (Primaria Sectorului 1), Nicolae Ontanu (Primaria Sectorului 2), Robert Negoita (Primaria Sectorului 3), Cristian Popescu Piedone (Primaria Sectorului 4), Marian Vanghelie (Primaria Sectorului 5). Singurul primar din Capitala care nu a ajuns la DNA este Rares Manescu (Primaria Sectorului 6).

Cativa dintre edilii enumerati mai sus nici nu se gandesc sa renunte la candidatura pentru un nou mandat. 

Citeste si: Marian Vanghelie, Primaria Sectorului 5: "M-am decis sa candidez pentru ca asa e normal intr-o tara democratica. Ii iubesc pe cei din Sectorul 5"

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cercetat sub control judiciar, si-a depus marti, in ultima zi, candidatura pentru un nou mandat de primar de sector. El a spus ca a vorbit cu oamenii, iar mesajul lor a fost sa candideze din nou, "indiferent de situatie".

"M-am decis sa candidez pentru ca asa e normal intr-o tara democratica, pentru ca majoritatea trebuie sa invinga. Vreau sa ma conving daca majoritatea care m-a sustinut pana acum vine si la vot. Am avut multe intalniri si discutii si toata lumea m-a sfatuit ca, indiferent de situatie, trebuie sa candidez pentru ca voi obtine un scor mare", a declarat Marian Vanghelie."Imi doresc un nou mandat pentru ca, in primul rand, ii iubesc pe cei din Sectorul 5. Nu este pentru prima data. Am mai avut probleme si, la vremea respectiva, se punea problema tot asa, de ce ar trebui sa candidez. Si au venit oameni si m-au sustinut", a mai spus Vanghelie, imediat dupa depunerea candidaturii.

"Am inceput cu invatamantul si voi continua cu invatamantul ca cred ca trebuie sa fie o prioritate pentru Romania", a mai precizat fostul edil.Marian Vanghelie este judecat sub control judiciar, din decembrie 2015, dupa ce anterior a fost in arest preventiv si in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie. Vanghelie a fost trimis in judecata in 7 iulie. Procurorii DNA il acuza ca, in perioada 2006 - 2014, in calitate de primar al Sectorului 5, a cerut si a primit de la omul de afaceri Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, pentru a favoriza firmele acestuia.

Citeste si: Cristian Popescu Piedone, Primaria Sectorului 4: "M-am gandit cum imi pot repara onoarea de om"

Cristian Popescu Piedone este urmarit penal dupa tragedia din Colectiv, dar nu a renuntat la candidatura pentru primarie.

"M-am gandit mult in ultimele luni la cine sunt si ce sunt eu capabil sa ofer mai departe comunitatii care mi-a aratat atat de multa incredere. M-am gandit cum imi pot repara onoarea de om. Voi mi-ati dat raspunsul: sa continuam impreuna ceea ce am inceput. Mi-ati spus ca vreti sa va luati primaria inapoi. Mi-ati spus ca nu v-am dezamagit si nu vreau sa o fac nici acum. De ce sa nu imi pun experienta in slujba dumneavoastra?", a transmis Piedone.

Dupa ce candidatura ca independent i-a fost respinsa, Cristian Popescu Piedone si-a depus a doua zi adeziunea la filiala Sectorului 4 a Partidului Puterii Umaniste. Tribunalul Bucuresti a motivat respingerea candidaturii prin faptul ca au fost indeplinite conditiile legale pentru un numar de doar 2.550 de semnaturi din totalul de 5.076 pe care candidatul le-a prezentat.

Candidatura lui Piedone a fost contestata si de supravietuitorii tragediei de la Clubul Colectiv. Acestia au spus ca fostul edil nu are dreptul sa fie nou primar, in conditiile in care este urmarit pentru abuz in serviciu. Magistratii nu au fost de acord cu contestatia. 

Cristian Popescu Piedone a fost primarul sectorului 4 din Bucuresti din 2008 pana in 2015. Anul trecut, la inceputul lunii noiembrie si-a dat demisia, ca urmare a incendiului de la clubul Colectiv in care au murit 64 de oameni.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost trimis in judecata dosarul Colectiv. Acesta este acuzat de abuz in serviciu si fals in legatura cu autorizarea clubului Colectiv.

Citeste si: Robert Negoita, Primaria Sectorului 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat ca si-a depus candidatura pentru un nou mandat, in ciuda faptului ca procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui, pentru evaziune fiscala.

Ancheta vizeaza fapte din perioada 2005-2009, cand Negoita "a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei. (...) Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau".

Citeste si: Adrian Severin, Primaria Capitalei

Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la trei ani si trei luni cu executare in prima instanta pentru coruptie, va candida la Primaria Capitalei din partea PDS, partidului condus interimar de Marian Vanghelie.

"Cine depune la urma, depune mai bine", a declarat Adrian Severin, intrebat de ce si-a depus pe ultima suta de metri candidatura la Primaria Generala a Capitalei.Intrebat daca ii este teama ca ar putea fi scos din cursa electorala din cauza problemelor penale pe care le are, asa cum s-a intamplat cu alti candidati, Severin a raspuns: "Nu mi-este teama de asa ceva. Unul dintre motivele pentru care candidez este sa dau o mana de ajutor unui partid nou, care are curajul sa se lupte cu acest sistem care triaza politica, inainte ca cetatenii sa o faca".

Si in provincie, pe lista candidatilor la alegerile locale din 2016 s-au inscris cativa primari care se afla in vizorul DNA din cauza unor fapte penale.

Citeste si: Romeo Stavarache, Primaria Bacau

In ciuda faptului ca este cercetat sub control judiciar, dupa ce a fost arestat si in 2016, fostul edil al Bacaului, Romeo Stavarache, si-a depus, din nou, candidatura la Primaria municipiului Bacau.

In functie din 2004, Romeo Stavarache este cercetat in mai multe dosare de coruptie, abuz in serviciu si complicitate la tentativa de fraudare a fondurilor europene.Romeo Stavarache a fost arestat preventiv in iulie 2014, iar in septembrie acelasi an a fost plasat in arest la domiciliu timp de cinci luni. In acest an a fost, din nou, arestat la domiciliu, Curtea de Apel schimbandu-i ulterior masura in control judiciar.In 2015, Stavarache a fost condamnat de o instanta a Tribunalului Judetean Bacau la trei ani cu suspendare pentru abuz in serviciu. Sentinta nu este definitiva.

Citeste si: Lia Olguta Vasilescu, Primaria Craiova: "Daca toata lumea se ascunde in munti, nu stiu unde ajungem"

Lia Olguta Vasilescu este acuzata de DNA de luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani. In ciuda problemelor penale, aceasta a anuntat ca va candida la Primaria Craiovei, pentru ca este nevinovata.

"Voi candida la Primaria Craiovei. Nu am vrut sa cad psihic sau sa ma apuc sa fac denunturi, pentru ca am stiut ca sunt nevinovata si sper din toata inima ca si instanta finala sa decida acest lucru. Daca toata lumea se ascunde in munti, nu stiu unde ajungem", a spus Lia Olguta Vasilescu.

Lia Olguta Vasilescu este cercetata in libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis sa revoce masura arestului la domiciliu.

Citeste si: Catalin Chereches, Primaria Baia Mare: "Unii politicieni si afaceristi vor sa il ucida pe Chereches"

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, care a fost ridicat, marti, de la sediul primariei de catre procurorii DNA, ii asigura pe cetatenii orasului ca este un "om corect" si ca va merge inainte cu candidatura sa pentru un nou mandat.

Catalin Chereches a fost prins in flagrant primind 30.000 lei, suma ce ar reprezenta o transa din banii pretinsi. Mita ar fi avut legatura cu atributiile sale de serviciu. Cherecheseste t pentru luare de mita.

"Ii asigur pe baimareni si pe toti cei care ma cunosc sau au auzit macar cine este Catalin Chereches, ca sunt un om corect. Poate am o singura vina totusi: sunt prost de bun uneori si ii ajut pe cine nu ar trebui. (...) Unii au ales sa imi bage cutitul in spate, miseleste", a declarat Catalin Cherches.

Edilul afirma ca "anumiti politicieni si afaceristi'' au in aceasta campanie electorala un singur proiect, sa il scoata pe el din carti, adaugand ca va merge inainte cu candidatura sa pentru Primaria Baia Mare.

"Nu ma dau batut si cu fruntea sus am sa merg inainte! (...) Celor care si-ar dori sa ma vada in genunchi si ar face orice pentru asta, am sa le spun doar atat: nu mor caii cand vor cainii! Stiu ca in aceasta campanie electorala este un singur proiect pe care anumiti politicieni si afaceristi il au: sa il ucida pe Chereches. Dar eu merg inainte in candidatura mea spre un nou mandat de primar", mai spune Catalin Chereches.

Primarul municipiului Baia Mare s-a inscris, duminica, in cursa electorala pentru un nou mandat avand sprijinul Coalitiei pentru Baia Mare, formata din UNPR, PNTCD si Forumul Democrat German.

Citeste si: Dorin Florea, Primaria Targu-Mures: "A fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat"

Dorin Florea, actualul primar din Targu Mures, cercetat penal pentru luare de mita, a anuntat, marti, ca va candida pentru un nou mandat la Primaria municipiului Targu-Mures, al cincilea.

"A fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat de cand sunt in functii publice. (...) Au contat enorm mesajele pe care le-am primit de la cetateni, romani si maghiari, si am inteles ca in Targu Mures se pretuieste mai mult siguranta si faptul ca se doreste ca targumuresenii sa apere aceasta administratie de scandaluri, de zona conflictuala. Oamenii isi doresc sa mergem pe acest drum. E o uriasa responsabilitate pe care mi-o asum si fac o invitatie tuturor partidelor sa inteleaga ca aceasta decizie am luat-o departe de conflicte si de incrancenari care nu duc la nimic bun — administratia din ziua de azi nu e un lucru usor intr-o lume competitiva", a declarat Dorin Florea.

In ziua in care Florea si-a anuntat intentia de a candida pentru un nou mandat la Primaria Targu-Mures, DNA a comunicat ca acesta este suspect pentru luare de mita intr-un nou dosar, separat de cel privind acordarea unor finantari pentru echipa ASA Targu Mures.

Dorin Florea este primar al municipiului Targu-Mures incepand cu anul 2000.

Citeste si: Tudor Pendiuc, Primaria Pitesti

PSD-istul Tudor Pendiuc, trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie, a anuntat ca va candida ca independent pentru al saptelea mandat de primar al municipiului Pitesti.Primarul Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, intr-un dosar de coruptie in legatura cu incheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Pendiuc a fost acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, in acelasi dosar fiind cercetata si fiica sa, Ema Pendiuc, precum si mai multi oameni de afaceri.Tudor Pendiuc a fost pus in libertate sub control judiciar pe 14 august 2015, dupa mai mult de noua luni de arest preventiv.

Tudor Pendiuc conduce administratia locala a municipiului Pitesti din anul 1992, fiind cel mai vechi primar de municipiu din tara.

Citeste si: Raduly Robert Kalman, Primaria Miercurea Ciuc

Primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de primar, dupa ce a scapat de sub incidenta controlului judiciar. El candideaza pentru un al patrulea  mandat  consecutiv.

Potrivit DNA, Raduly Robert-Kalman este acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese.

Raduly Robert Kalman a castigat trei mandate consecutive de primar al municipiului Miercurea Ciuc, dupa ce opt ani a fost deputat in Parlamentul Romaniei.

Citeste si: Catalin Flutur, Primaria Botosani

La Botosani, fostul primar Catalin Flutur, in perioada 2004-2012, va candida din nou, desi este cercetat de DNA pentru abuz in serviciu.

Gheorghe Flutur, a fost audiat miercuri la DNA in legatura cu anchetele derulate in cadrul institutiei pe care a condus-o. El este cercetat de procurorii Serviciul Teritorial Suceava al Directiei Nationale Anticoruptie pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, avand ca rezultat obtinerea unui folos necuvenit.

Citeste si: Mircia Gutau, Primaria Ramnicu Valcea

Mircia Gutau va candida la Primaria municipiului Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, dupa ce PNL i-a respins candidatura din cauza celor doua condamnari la inchisoare cu executare pentru coruptie, desi avea cel mai bun scor in sondaje. Gutau a fost primar in Ramnicu Valcea intre 2004 si 2008, iar in 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat.

In 2010 insa a fost condamnat definitiv pentru fapte de coruptie. In iunie 2014, Mircia Gutau a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oara intr-un proces de coruptie la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, dar magistratii au decis contopirea pedepselor si acesta a ramas in libertate.

Gutau a fost incarcerat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, unde a fost transferat de la Colibasi intrucat avea un proces pe rolul instantelor din Mehedinti. El a fost eliberat conditionat in septembrie 2011, dupa ce a executat circa un an si opt luni din pedeapsa din trei ani si jumatate.

Citeste si: Florin Mot, Primaria Zarand

Fostul primar al Zarandului, Florin Mos, vrea sa candideze la alegerile locale din iunie, in ciuda celor doua condamnari la activ.

Dupa ce a fost prins luand mita, Florin Mot a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare. Doar ca, prin sentinta, nu i-a fost interzis dreptul de a fi ales.

Mot a mai fost condamnat pentru inselaciune, intr-un dosar in care prejudiciul este calculat la peste doua milioane de euro. Mai mult decat atat, Mot mai are un proces pe rol, tot pentru inselaciune.

Acestia sunt cei mai cunoscuti primar care au probleme penale, insa lista poate continua. Potrivit DNA, aproape jumatate din primariile oraselor resedinta de judet, ale Capitalei si ale sectoarelor nu mai au primarii alesi in 2012, acestia fiind in prezent suspendati ca urmare a dosarelor penale intocmite de procurorii DNA.


(585 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

CAMPANIA PENALILOR. Primari cu probleme in justitie, care candideaza pentru un nou mandat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6958179473877 seconds.