Joi, 28 Aprilie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: "Calendar de masuri despre aderarea la zona euro, pana in aprilie 2017"

Publicat de: ---

Bursa      Un calendar de masuri care sa vizeze trecerea la moneda euro va fi stabilit pana in aprilie anul viitor, a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Anca Dragu .
     Domnia sa a explicat: "Guvernul isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro. O data concreta va fi stabilita in urma realizarii unui calendar de trecere la moneda euro, ce va fi finalizat pana la urmatoarea editie a programului de convergenta. (...) Pentru adoptarea monedei euro este necesar a avea un raport comprehensiv si pasi concreti pe perioada urmatoare, ce masuri trebuie luate pentru cresterea gradului de flexibilitate si competitivitate ale economiei romanesti. Astfel, in cursul anului, pana in aprilie 2017, va fi elaborat acest studiu si va cuprinde un calendar de masuri. E foarte importanta convergenta reala la euro si ma refer la convergenta veniturilor populatiei. Dupa cum stim, in acest moment, veniturile populatiei, acest PIB pe cap de locuitor, este undeva la 55% din media europeana. Bunele practici arata ca aderarea unor monede intr-o zona monetara ar trebui sa se faca acolo unde veniturile populatiei sunt undeva la 70-80% din media veniturilor populatiei din respectiva zona monetara".
     Ministrul Finantelor a anuntat ca Guvernul a adoptat in sedinta din aceasta saptamana programul de convergenta pentru perioada 2016-2018 care, potrivit ministrului, "are la baza strategia fiscal-bugetara si cadrul macroeconomic actualizat pentru perioada 2016-2018".
     Domnia sa a spus: "Estimam un deficit bugetar in termeni ESA de 2,95% din PIB si un deficit in termeni ESA de circa 2,9% din PIB pentru anul urmator. Se asteapta o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu in anii 2016 si 2017, in principal ca urmare a reducerii de impozite si taxe aprobate prin noul Cod fiscal si prin majorarile unor drepturi de asistenta sociala, decise in anul 2015".
     Ea a mai explicat ca, pentru constructia bugetara pe 2016, s-a avut in vedere noul Cod fiscal, in implementare de la 1 ianuarie anul acesta, "care are un impact negativ de 10 miliarde de lei".
     Dragu a aratat ca masurile aprobate in 2015 cu impact asupra cheltuielilor, "in special prin cresteri de salarii si in zona de asistenta sociala", au un impact negativ de 13 miliarde de lei.
     Pentru perioada 2017-2019, actualul guvern are in vedere aplicarea Codului fiscal pentru 2017 cu noi masuri de relaxare fiscala, care se ridica la un impact de 7,5 miliarde de lei, si mai putine venituri publice. Guvernul a luat in considerare cresterea varsamintelor pentru pilonul 2 de pensii cu 0,9 puncte procentuale in 2017 si aplicarea proiectului legii salarizarii unitare si aplicarea legii pensiilor pentru anul urmator. 

     Dragu, despre indemnizatiile de crestere a copilului: "In contextul rectificarii, vom face redistribuirea fondurilor existente"
     Guvernul va avea in vedere la rectificarea bugetara redistribuirea fondurilor necesare platii indemnizatiilor pentru mame, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor, Anca Dragu.
     "In contextul rectificarii, vom face redistribuirea fondurilor existente la acel moment, in functie de evolutia economiei, in functie de cheltuieli si de incasari (...). Noi avem estimat un deficit de 2,95% din PIB. Deci, trebuie sa urmarim evolutia veniturilor pentru urmatoarele luni si desigur sa avem in vedere aceasta redistribuire de fonduri", a precizat Anca Dragu intr-un briefing la Palatul Victoria, fiind intrebata daca pana la aceasta data Ministerul Finantelor a reusit sa identifice bani pentru indemnizatia de crestere a copilului sau cauta in continuare surse de finantare.
     Legea privind indemnizatia pentru mame a fost adoptata de Camera Deputatilor la finalul lunii martie si promulgata de presedintele Klaus Iohannis la data de 18 aprilie.
     Noua lege in materie elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Astfel, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului doi ani sau trei ani in cazul copilului cu handicap.
     In ziua promulgarii legii, seful statului a facut apel la ministrul Muncii, Dragos Pislaru, si la premierul Dacian Ciolos sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repede noile prevederi.
     "Va rog sa nu tratati aceasta chestiune intr-un mod contabil. Este o lege proactiva, din zona politicilor demografice, care, cu siguranta, este foarte importanta pentru Romania", a afirmat Iohannis.

   


(478 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Calendar de masuri despre aderarea la zona euro, pana in aprilie 2017" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65155696868896 seconds.