Joi, 30 Iunie 2005 - 08:11 AM Aleg.RO: Sindromul Prunariu

Publicat de: Carmen Popescu, C.S.

ziua Democratii continua seria balbelor politice nereusind sa decodifice si implicit sa aplice la timp mesajele Palatului Cotroceni. Practic, situatia PD este cea din bancul cu cosmonautul Dumitru Prunariu care atunci cand a revenit din saptiu, dupa o misiune mixta ruso-romana, a fost suspectat de contactarea unei boli cosmice pentru ca avea mainile rosii si umflate. Prunariu a explicat, insa, ca totul este din cauza rusilor care i-au dat peste mana ori de cate ori a incercat sa manevreze butoanele pupitrului de comanda.

Desi seful statului avertizase ca schimbarea CA la SRR si TVR este oportuna doar dupa modificarea legii de functionare a celor doua institutii, PD s-a lasat dus de val si a sustinut schimbarea. Ulterior, desi se intelesese cu PNL pe acest subiect, liderul Emil Boc a anuntat retragerea, lasand partenerii de Alianta in off-side. La nivelul politicii interne a PD lucrurile se petrec aproape identic. Liderii democrati au anuntat o competitie deschisa pentru sefia partidului. Candidatii vehiculati: Adrian Videanu,Vasile Balga si Emil Boc lasau sa se inteleaga ca cel mai bun va castiga. Dupa o vizita la Cotroceni, lucrurile s-au lamurit. Castigator a fost desemnat Boc, inainte de alegerile din partid. Ieri, seful PD a cerut retragerea unui proiect de lege mosit de ministrul democrat Gheorghe Barbu. Interventia lui Boc a aparut dupa reactia negativa a publicului fata de proiectul in cauza, sesizata probabil si de seful statului.

Harababura din Alianta DA pare sa fi atins cote maxime. Neoficial, premierul, potrivit Mediafax, si-a exprimat neincrederea fata de Boc, care nu ar avea credibilitate si ar executa ordinele Cotrocenilor. Oficial liderii DA si oficiali ai Guvernului resping cu inversunare existenta diversiunilor si prezic viata lunga acestei constructii politice. Nici in PNL apele nu sunt tocmai limpezi. Liderul Tariceanu se pregateste sa-i sanctioneze pe deputatii liberali din Comisia Juridica ce au votat alaturi de PSD la Legea privind spalarea banilor. Liderul PNL va fi surprins sa afle ca informatiile primite nu au fost tocmai reale.

In conditiile date este posibil ca fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, sa fi dat un termen corect, doua luni, pana cand Alianta se va rupe. (Mihai TOADER)


Copiii populari

Ministrul Barbu propune o solutie socialista pentru cresterea natalitatii * El vrea sa reduca alocatia pentru cresterea copilului pana la doi ani la 35% din salariul mediu brut pe economie indiferent daca parintele este angajat sau nu
Proiectul de Lege pentru acordarea alocatiei pentru cresterea copilului pana la doi ani, publicat de cateva zile pe site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prevede ca fiecare parinte, care doreste sa stea acasa cu copilul pentru a-l creste pana la varsta de doi ani, sa primeasca 35% din salariul mediu brut pe economie. Si asta indiferent ca este sau nu angajat. Lansat la guvernare printr-un program mai degraba liberal, fostul pedist credincios al lui Basescu, crestinat alataieri la ordinul presedintelui cu acelasi nume, vine cu o solutie care l-ar inverzi si pe Nastase cu alaiul lui de socialisti in rezerva. Acum, mamele angajate, si cu o vechime in de cel putin 10 luni in ultimul an, primesc 85% din salariul mediu pe economie. Dupa investirea sa in functie, Gheorghe Barbu ne declara: "in Programul de Guvernare al Aliantei s-a propus sa stimulam cresterea ratei natalitatii. Ideea a fost sa dam indemnizatie pana la varsta de doi ani a copilului, tuturor doamnelor care nasc. Ne-am propus sa dam 50 de euro celor care nu sunt angajate si nu platesc la stat nici un fel de contributie (nici impozit pe salariu, nici CAS). De asemenea am propus si 75 de euro pentru parintele (in acest caz poate fi si tatal copilului) care intrerupe perioada de concediu si se duce la munca. In Romania, la aceasta ora, aproximativ 50.000 de familii primesc indemnizatii pentru cresterea copilului pe an si se nasc in Romania peste 150.000 de copii spre 170.000 de copii. Problema se pune ca mai mult de doua treimi nu primesc si o treime primesc. Nefiind o forma contributiva, nu pare foarte corect sa primeasca indemnizatiile doar persoanele asigurate". Ministrul Muncii nu preciza atunci, ce se va intampla cu mamele angajate si care doresc sa creasca un copil. Daca proiectul va trece in aceasta forma, efectul pe termen scurt va fi cresterea natalitatii in mediile sarace sau mizere ale societatii, si scaderea, pe termen lung, a nasterilor in familiile cu veniturii medii, declarate si coloana vertebrala a societatii si economiei, in orice oranduire. In concluzie, Alianta forteaza o crestere a natalitatii pe principiul mult, prost si ieftin.


Universalitate ieftina
Ministrul a precizat ca proiectul de lege, in forma actuala, nu incalca promisiunile facute in campanie si nici programul de guvernare. "Va rog sa cititi cu atentie programul de guvernare si o sa vedeti ca am promis universalizarea acestei prestatii", a spus ministrul, care a adaugat ca "oricum, sistemul actual creeaza inechitati". Programul de guvernare prevede, la Capitolul 7 - Politica de protectie sociala, asigurarea accesului la sistemul de asigurari sociale proportional cu nivelul contributiilor la sistem si reducerea progresiva a numarului persoanelor asistate si incurajarea acestora pentru identificarea de surse alternative de securitate sociala. "Contributiile la bugetul asigurarilor sociale sunt platite la fel de toata lumea, insa nu toata lumea beneficiaza de prestatii. De exemplu, o familie cu un copil primeste in medie doua sute de milioane de lei, timp de doi ani, pentru cresterea copilului. Daca are trei, primeste sase sute de milioane de lei. In plus, aceasta familie primeste si pensie. Dar mai sunt persoane care nu au copiii toata viata, dar contribuie la buget. Aceste persoane nu primesc cele 200 de milioane. Este echitabil, va intreb...", a spus Barbu. El a tinut sa precizeze ca doamnele cu salarii, care sunt nemultumite, ar putea sa se intoarca la munca - chiar cu timp partial, potrivit unei propuneri - si sa primeasca in continuare aceasta alocatie, ca venit suplimentar. "Insa, pana la urma, decizia de a avea un copil este una personala si, inainte de a-l avea, trebuie sa te gandesti foarte bine. Nu poti cere unui stat sa suporte in integralitate cresterea unui copil. Este problema familiei", a mai spus Barbu.


De dragul deficitului
Gheorghe Barbu a mai spus ca un alt argument in favoarea formei actuale a acestui proiect legislativ ar fi deficitul sistemului de pensii. Potrivit ministrului, in Romania pensiile nu pot creste decat in masura in care aceasta prestatie este subventionata de la bugetul de stat. "Asta pentru ca sistemul nu reuseste sa colecteze suficiente sume pentru a se sustine, din cauza contribuabililor, mici ca numar. Sistemul este intr-un deficit de 0,8-1% din PIB", a spus Barbu. Barbu a argumentat ca in fata acestor optiuni ministerul Muncii a trebuit sa aleaga. "Propunerea noastra, care este si o solicitare a Bancii Mondiale, inca din anul 2003, formulata in programul PAL II, este de a curata sistemul public de pensii de prestatiile necontributive sau de cele contributive, dar care nu-i apartin. Lucrul acesta a inceput sa se faca prin trecerea pensiilor agricultorilor pe bugetul de stat. Avem in vedere trecerea la sanatate a concediilor medicale si cealalta propunere se refera la aceasta prestatie necontributiva (alocatiile pentru cresterea copilului - n.r.) care ar trebui sa treaca la bugetul de stat", a mai spus ministrul. Cat priveste cerinta Bancii Mondiale, ministrul a recunoscut ca institutia nu a impus aceasta lege, ci doar eliminarea prestatiilor necontributive din sistemul public de pensii.


Opinii diferite in Alianta
Alocatiile lunare pentru nastere si ingrijirea copilului vor fi platite tuturor mamelor, indiferent daca au cotizat sau nu la bugetul asigurarilor sociale, dar valoarea indemnizatiei va scadea la mai putin de jumatate, aceste prevederi urmand a fi aplicate probabil din ianuarie anul viitor. Proiectul de lege este avizat de ministrul de Finante, liberalul Ionut Popescu, si cel al Justitiei, Monica Macovei. Proiectul promovat de Ministerul Muncii apare in conditiile in care patru deputati PNL au propus, saptamana trecuta, ca mamele care au un salariu mai mare decat salariul mediu brut pe economie sa primeasca o indemnizatie pentru cresterea copilului reprezentand 85% din media veniturilor din ultimele sase luni de munca. Potrivit Mediafax, deputatii Catalin Micula, Cornel Popa, Cristian Boureanu si Relu Fenechiu au depus, in acest sens, o initiativa legislativa pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Potrivit initiativei legislative, mamele care se intorc la serviciu mai devreme de doi ani ar urma sa primeasca, pe langa salariu, o suma lunara egala cu salariul minim brut pe economie, denumit "cos al copilului". Deputatul PNL Catalin Micula a declarat, intr-o conferinta de presa, ca este anormala prevederea, aflata in acest moment in vigoare, prin care este plafonata indemnizatia pentru mamele care au salarii mai mari decat salariul mediu brut pe economie. "Consideram ca este obligatoriu ca aceste persoane sa beneficieze de un venit proportional cu contributia pe care au avut-o la bugetul asigurarilor sociale de stat", a mentionat Micula.


Societatea civila se revolta
Intentia Ministerului Muncii de a reduce indemnizatia de crestere a copilului este criticata dur de ONG-uri, care acuza ca masura - contrara programului de guvernare - ii va determina pe parinti sa nu-si mai creasca singuri copiii si va incuraja in schimb familiile ce traiesc de pe urma minorilor. "In conditiile in care copiii si tinerii reprezinta grupul social cel mai afectat de saracie, o astfel de politica va avea drept consecinta nerespectarea dreptului la supravietuirea si dezvoltarea copilului", afirma intr-un comunicat de presa Centrul Parteneriat pentru Egalitate, "Salvati Copiii" si Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step by Step". Aceste organizatii si-au exprimat, "nedumerirea si dezacordul" fata de proiectul de lege initiat de MMSSF. De asemenea, aceste organizatii dezaproba declaratiile publice facute de Anca Boagiu, deputat PD, care explica faptul ca "femeile cu venituri mai mari se vor putea asigura la firme private" si de Stefana Anghelescu, secretar general al CNPAS, care concluzioneaza ca parintii "isi pot plati bone pentru cresterea copilului". Consideram aceste declaratii ca fiind complet nerealiste in conditiile in care Romania se confrunta cu o grava criza a serviciilor sociale pentru copiii cu varsta de pana la 3 ani si in conditiile libertatii parintilor de a decide ce au de facut cu banii pe care ii castiga. In programul de guvernare 2005-2008, Guvernul Romaniei si-a propus sa actioneze in vederea promovarii si protejarii drepturilor tuturor copiilor. In conditiile in care copiii si tinerii reprezinta grupul social cel mai afectat de saracie, o astfel de politica va avea drept consecinta nerespectarea dreptului la supravietuirea si dezvoltarea copilului. La randul sau, Blocul National Sindical considera inacceptabila reducerea de la 85% la 35% din salariul mediu brut pe economie a indemnizatiei pentru cresterea copilului, pe care o califica drept o masura "contraceptiva", care pe fondul valului de scumpiri - va reduce drastic natalitatea.


Branzan, un artizan al crizei
Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan critica initiativa Ministerului Muncii si avertizeaza ca, pe fondul saraciei, reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului si modificarea regimului medicamentelor pentru gravide si copii vor accentua sporul negativ al populatiei. Astfel, Branzan il critica pe succesorul sau la conducerea Ministerului Sanatatii, Mircea Cinteza, pentru faptul ca a promovat OUG 38/2005, care modifica regimul acordarii medicamentelor gratuite pentru femei gravide, lauze, copii si studenti. "Aceste categorii de populatie beneficiau de tratament gratuit inca din regimul ceausist si a trebuit sa vina un ministru liberal pentru a le lua un drept firesc, de care nici comunistii nu s-au atins", sustine el. Aceasta in conditiile in care, tocmai fostul Executiv a generat, printr-o serie de masuri populiste, cum ar fi compensarea cu 90% a medicamantelor pentru pensionari, blocajul din sitemul de sanatate. Branzan nu precizeaza nici ca, acordarea medicamentelor pentru gravide, lauze, copii etc este in continuare gratuita, insa compensarea de 100% se aplica la pretul de referinta al medicamentului.

Fostul ministru al Sanatatii adauga : "Nu stim cati copii a crescut distinsul ministru, dar ii recomandam sa discute cu sutele de mii de mamici care abia se descurca cu banii pentru cei mici", afirma fostul ministru Branzan. "Ambele masuri pulverizeaza practic sistemul de protectie sociala in Romania, lucru cu atat mai grav cu cat ele afecteaza domeniul natalitatii intr-o tara cu spor demografic oricum negativ", adauga el, apreciind ca acestea vor duce la scaderea natalitatii si la cresterea mortalitatii cauzate de boli si lipsuri materiale.


Tupeul lui Branzan
Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR) a cerut procurorilor anticoruptie sa se autosesizeze in legatura deturnarea banilor din sanatate catre fondul de pensii, afirmatie facuta chiar de ministrii Finantelor si Sanatatii. "35.000 de miliarde de lei din bugetul pentru sanatate pe anul acesta exista in scripte si nu exista in sistem", a declarat ieri, Dan Peretianu, presedintele CFMR, adaugand ca, potrivit Curtii de Conturi, in 2004 au ramas necheltuite 20.000 de miliarde de lei, iar in 2005 se preconizeaza "disparitia" a 35.000 de miliarde de lei. "Acesti bani reprezinta diferenta dintre suma ceruta de CNAS pe anul in curs (110.000 de miliarde de lei) si cea alocata de Ministerul Finantelor (75.000 de miliarde de lei)", a explicat presedintele CFMR. Potrivit presedintelui CFMR, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, si cel al Sanatatii, Mircea Cinteza, au afirmat, in urma cu doua saptamani, ca banii pentru sanatate sunt deturnati spre alte fonduri. Peretianu s-a aratat revoltat de faptul ca nu s-a actionat in nici un fel ca raspuns la aceste "declaratii soc". Explicatia ministrilor a fost aceea ca deturnarea fondurilor s-a realizat inainte ca ei sa obtina mandatele.


PSD, creierul operatiunii "razboi mamicilor"
Pana la aparitia legii 19/2000, care s-a aplicat incepand din 2001, memele primeau 85% din salariul net obtinut in ultima luna. Legea 19/2000 prevedea ca, pentru ca o femeie sa poata beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, "este necesar ca aceasta sa faca dovada unui stagiu de cotizare de cel putin sase luni din ultimele 12 luni anterioare datei la care a intervenit riscul", respectiv nasterea copilului. In aceste conditii se primea 85% din media veniturilor pe ultimile 6 luni lucrate. Suma ce urma sa fie primita era plafonata la cel mult trei salarii medii pe economie. Aceste prevederi au fost modificate in 2003, cand s-a stabilit ca, pentru a primi indemnizatie, femeia trebuie sa cotizeze la bugetul asigurarilor sociale timp de cel putin zece luni inainte de nastere. Mai mult, prin Ordonanta 9/2003, indemnizatia a fost stabilita la 85% din salariul mediu pe economie, indiferent de nivelul cotizatiilor platite de gravide la buget. Modificarile legislative promovate prin Ordonanta 9/2003 au fost dur criticate la acea vreme, PD anuntand chiar ca o contesta la Curtea Constitutionala. PNL a cerut atunci demisia ministrului Muncii din cauza promovarii acestor modificari, iar UDMR a calificat ordonanta emisa de Executiv privind indemnizatia de crestere a copilului reprezinta "o masura pripita", care "lezeaza foarte multe persoane".


(1126 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Carmen Popescu, C.S.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Sindromul Prunariu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65612602233887 seconds.