Joi, 26 Mai 2016 - 04:37 AM Aleg.RO: Iohannis a promulgat doua legi prin care 5% din taxele din jocurile de noroc ajung la Cultura

Publicat de: ---

romanialibera

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege prin care 3% din sumele colectate din domeniul jocurilor de noroc vor ajunge anual la Ministerul Culturii pentru restaurarea monumentelor istorice si o lege prin care 2% din taxe ajung la Fondul cinematografic, scrie Mediafax .

Cele doua proiecte de lege promulgate de presedinte au fost adoptate de Camera Deputatilor la inceputul lunii mai, fiind trimise la promulgare in 16 mai.

\'Un procent de 3% din sumele colectate de la operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc va fi redirectionat anual catre Ministerul Culturii pentru finantarea lucrarilor de restaurare, conservare si consolidare la monumentele istorice; suma va fi virata catre Ministerul Culturii pana la data de 31 mai a anului in curs pentru anul precedent\', potrivit uneia dintre cele doua legi promulgate de presedinte.

\'Un procent de 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc va fi directionat anual catre Fondul cinematografic pentru incurajarea si sustinerea industriei cinematografice. Suma va fi virata Fondului cinematografic pana la data de 31 mai a anului in curs pentru anul preceden si nu se supune regularizarii\', potrivit textului legii promulgata de Iohannis.

La inceptul anului, Ministerul Culturii a cerut cresterea procentului din taxele provenite din jocurule de noroc de la 1% la 5%, printr-un proiect de ordonanta pentru modificarea OUG nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.

Proiectul de ordonanta prevedea ca din cei 5% alocati Ministerului Culturii din taxele aferente jocurilor de noroc 2% sa fie directionati ''pentru finantarea consolidarii si restaurarii cladirilor monumente istorice cu risc seismic crescut in care functioneaza institutii publice de cultura de interes national si local, 1,5% pentru Fondul cinematografic, 1,5% pentru Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice''.

''In legea bugetului pentru anul 2016 echivalentul procentului de 1% este de cca 14 mil.lei'', sustine Ministerul Culturii, in nota de fundamentare. Prin modificarea succesiva a OUG nr. 77/2009 s-a prevazut ca un procent de 5% din taxele percepute pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc si a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum si din taxa de acces, se aloca anual prin legea bugetului de stat, astfel: 1% la Ministerul Culturii pentru Fondul cinematografic si pentru Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice (initial, prin legea nr. 246/2010 procentele erau mai mari -1,5% pentru fondul cinematografic si 3,5% pentru Programul National de Restaurare), 2% la Ministerul Educatiei Nationale si 2% la Ministerul Tineretului si Sportului.

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza /* (c)


(440 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Iohannis a promulgat doua legi prin care 5% din taxele din jocurile de noroc ajung la Cultura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.83502006530762 seconds.