Luni, 27 Iunie 2016 - 06:02 AM Aleg.RO: "Cifra notificarilor pentru darea in plata este sub asteptari"

Publicat de: ---

Bursa      * (Interviu cu Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania)
     * Diosi: "Actionarii nostri vad oportunitati mai mari in Romania decat in alte tari"
     * Seful OTP Bank Romania: "Cred ca singurul risc pe care il au, in prezent, economia si sectorul bancar este cel legislativ"
         Actionarii OTP Bank vad oportunitati mai mari in Romania decat in alte tari, dupa cum ne-a spus Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania, intr-un interviu . Domnia sa ne-a precizat ca banca a majorat planul de profit cu o treime pentru 2017, fata de cifra propusa initial, mentionand ca si in acest an va inregistra un profit mai mare fata de cel din 2015. Pe langa strategia de dezvoltare, OTP Bank are si o strategie de achizitii, potrivit bancherului.

       Reporter: De la finalul anului trecut, tara noastra ar fi trebuit sa transpuna Directiva 17/2014 privind contractele de credit ipotecar, insa nici pana acum nu s-a intamplat acest lucru. Cum vedeti textul acestei directive europene si cum comentati faptul ca inca nu a fost transpusa in legislatia noastra?
     Laszlo Diosi: Avem timp sa ne pregatim mai bine. Nu cred ca vom avea probleme deosibite ca urmare a implementarii acestei legi. Ne pregatim si, oricum, cu sau fara legislatia aceasta, piata merge in aceeasi directie.
     Eu sustin legea, pentru ca daca vom avea o transparenta si o intelegere mai buna intre autoritati, clienti si banci, este spre binele tuturor. Noi, ca banca, avem structuri deschise si flexibile si urmarim procesul legislativ.
     Reporter: Tot legat de legislatie - a trecut mai mult de o luna de cand Legea darii in plata a intrat in vigoare. Care este situatia la OTP Bank? Cate notificari ati primit?
     Laszlo Diosi: Suntem intr-o faza de monitorizare, pentru ca vrem sa intelegem foarte bine motivatiile clientilor, tendintele. Cifra notificarilor este sub asteptari, iar dinamica primirii notificarilor a scazut mult in ultimele doua saptamani. Am decis sa contestam notificarile pana cand vom intelege mai bine noua reglementare.
     Reporter: Ati contestat toate notificarile primite?
     Laszlo Diosi: Da, am contestat toate notificarile, iar contestatiile au fost legate de criteriile de incadrare in lege. De asemenea, credem si noi ca prevederile legii nu sunt constitutionale. De pilda, nu sunt termene in textul legii cu privire la momentul efectiv in care casa este data bancii.
     Reporter: Sunt 30 de zile prevazute in lege in care banca trebuie sa raspunda notificarii...
     Laszlo Diosi: Cele 30 de zile sunt pentru a accepta notificarea, dar notarul ar putea chema o banca si in 2018. Nu cred ca ar fi constitutional acest lucru. Am precizat aceste nelamuriri in contestatii. In orice caz, noi avem provizioane pentru respectivele cazuri si avem capital pentru provizioane, astfel ca vom respecta deciziile autoritatilor.
     Reporter: Care este valoarea provizioanelor facute ca efect al Legii darii in plata?
     Laszlo Diosi: Si valoarea provizioanelor este sub asteptari, dar vom sti mai exact dupa primul semestru al anului.
     Reporter: Dupa ce legea a intrat in vigoare, ati spus ca nu va ganditi sa majorati avansurile la creditele ipotecare si totusi ati facut acest lucru. De ce?
     Laszlo Diosi: Am spus ca analizam cu atentie evolutia pietei si am majorat doar foarte putin avansurile - cu numai 5% in orasele mari, unde, dupa analiza noastra, exista o piata imobiliara foarte buna si, chiar daca vor fi cazuri de dare in plata, pierderile noastre nu ar fi atat de mari. Asadar, avem un avans de numai 20% in orasele foarte mari, cu piata imobiliara foarte buna, unde suntem siguri ca am putea vinde garantiile foarte repede, in situatii extreme.
     Reporter: Cum va asigurati ca o persoana nu ia credit dintr-un oras mai mic ca sa-si cumpere locuinta intr-o localitate mare?
     Laszlo Diosi: Conditia este sa iei creditul de unde cumperi proprietatea. Am impartit piata in cinci segmente - primele doua sunt orasele cu piata buna si foarte buna, al treilea este de mijloc si segmentele 4 si 5 sunt orasele mici, unde poti vinde o garantie numai cu un discount foarte mare, intr-o perioada mai lunga, de an sau doi.
     Reporter: Creditele ale caror avansuri au fost majorate sunt niste produse accesate de clienti?
     Laszlo Diosi: Da, sunt credite accesate, mai ales ca fondurile pentru Programul Prima Casa au fost deja epuizate. Am avut credite prin Prima Casa de 58 de milioane de lei.
     In orice caz, eu cred ca problemele de creditare vor fi in provincie, tocmai pentru ca am terminat fondul pentru imprumuturile luate prin Prima Casa si avansurile la nivelul pietei bancare ajung acum si la 30-40%. In aceste conditii, creditul imobiliar devine mai putin accesibil in provincie, mai ales ca acolo si veniturile sunt mult mai mici. De aceea, cred ca pentru orasele mici si pentru zona rurala ne trebuie un program special de dezvoltare.
     Reporter: La ce va referiti mai exact?
     Laszlo Diosi: Merita analizat, impreuna cu Guvernul, sa vedem ce putem face pentru dezvoltarea provinciei, pentru ca din resursele noastre bancare, nu este usor.
     Reporter: Se simt deja efecte ale legii pe piata imobiliara?
     Laszlo Diosi: Mai devreme de sase luni, nu putem spune nimic despre piata imobiliara. Cele cateva miscari sunt mai degraba emotionale, nu au nimic concret in spate. Schimbarile mai au loc si in functie de sezon.
     Reporter: Cum comentati amendamentul recent depus la Parlament de deputatul Daniel Zamfir la proiectul de lege privind conversia creditelor contractate in valuta, amendament ce prevede o conversie la curs istoric?
     Laszlo Diosi: Cred ca totul este electoral. Am vazut ca a fost depus acest amendament la legea conversiei. Noi am avut un program propriu de conversie, care a fost deja implementat pentru 71% dintre clientii nostri cu credite in franci elvetieni (CHF). Am ramas cu 3000 de credite in CHF. Cred ca aceste programe de conversie facute de cateva banci inseamna ca sistemul bancar a reactionat bine la situatia creata de cresterea francului. Discountul nostru a fost, in medie, de 21,07% si este o impartire echitabila de pierderi intre clienti si banci.
     Reporter: Ati aplicat decizia Instantei din procesul colectiv cu ANPC, in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a avut castig de cauza? Hotararea impunea eliminarea unor clauze din toate contractele de credit similare cu cele din justitie...
     Laszlo Diosi: Oferta noastra de conversie a fost acoperitoare si pentru aceste contracte. Aplicand programul de conversie si in aceste contracte vizate de justitie, am indeplinit decizia instantei.
     Reporter: Ati returnat vreo suma de bani incasata in baza clauzelor indicate de Instanta?
     Laszlo Diosi: Aceste restituiri pot fi solicitate numai in Instanta. Vreau sa remarc insa faptul ca, in 71% din cazurile din instanta in care clientii au castigat dupa ce am inceput programul de conversie, oferta noastra a fost mai buna decat ceea ce stabilea instanta.
     Reporter: Cate litigii au fost stinse prin programul de conversie?
     Laszlo Diosi: Peste 200 de procese in Instanta au fost deja inchise prin programul de conversie. Mai avem cateva sute.
     Reporter: Aveti si un proces colectiv pe care l-ati castigat in fata ANPC, in prima instanta. In ce stadiu s-a ajuns cu acel dosar?
     Laszlo Diosi: Procesul castigat de OTP Bank nu a ajuns inca in ultima instanta.
     Reporter: Veneto Bank este de vanzare si au fost zvonuri ca ati fi interesati...Intentionati sa cumparati si aceasta banca, dupa Millennium Bank?
     Laszlo Diosi: Actionarii nostri vad oportunitati mai mari in Romania decat in alte tari din regiune, asadar suntem deschisi pentru orice oportunitate de dezvoltare a afacerilor locale.
     Reporter: Cum evolueaza activitatea bancii? Ce rezultate si ce proiectte aveti?
     Laszlo Diosi: Si pe partea de corporate si IMM, cat si in cazul persoanelor fizice suntem conform planului de business. Pentru creditele ipotecare este o cerere mare pe piata. Portofoliul de creditele ipotecare standard este comparabil cu portofoliul de imprumuturi prin Programul Prima Casa.
     Avem unele proiecte de dezvoltare in derulare, de exemplu ne dorim sa dezvoltam mai mult segmentul de carduri de credit. O banca de nivelul nostru trebuie sa se indrepte mai mult spre mediul online si, in consecinta, intentionam ca in perioada urmatoare sa lansam noi pachete pentru mediul online.
     Reporter: Tot mai de actualitate este subiectul securitatii cibernetice, in conditiile in care au loc din ce in ce mai multe acte de criminalitate in acest domeniu. Investeste OTP Bank in securitatea cibernetica?
     Laszlo Diosi: Categoric da. Avem un deparatament de "e-protejare" si tot felul de softuri, efectuam in mod constant testul de penetrare atat pentru website, cat si pentru aplicatii si monitorizam zilnic ceea ce se intampla in acest sector.
     Acum 4-5 ani, nu aveam atacuri. Acum insa, am avut unele, dar clientii nostri sunt foarte bine protejati. Am introdus e-tokenul, o modalitate suplimentara de protectie, cu generarea unui nou cod pentru fiecare transfer de peste o anumita valoare.
     Pe partea de carduri, am avut unele atacuri din SUA, Indonezia, Malaezia, Vietnam, dar clientii nostri nu au avut nicio pierdere, pentru ca am adoptat masuri noi de protectie.
     Reporter: Cum a evoluat comportamentul deponentilor mari, in ultimul an? Au incercat acestia sa-si distribuie banii din depozitele care depasesc suma garantata de 100.000 de euro in mai multe depozite, in contextul transpunerii in legislatia noastra a legii care permite confiscarea depozitelor negarantate - asa zisul bail-in?
     Laszlo Diosi: Cred ca aceasta practica a devenit o abordare generala in anii precedenti. 85% din clienti au sume mai mici de 100.000 de euro in depozite. Asadar, clientii sunt precauti inca din momentul deschiderii depozitelor.
     Diferenta fata de anii trecuti consta in faptul ca oamenii au devenit mai curajosi si si-au impartit economiile intre depozite si fonduri de investitii, conturi de economii etc.
     Pe segmentul de private banking, clientii investesc in proportie de 30% in fonduri de investitii, restul clientilor persoane fizice investind in astfel de fonduri in proportie de 5%-10%.
     Este foarte important ca oamenii sa stie ca veniturile mari fara risc nu exista. Veniturile mari vin cu riscuri mai mari, iar daca intelegem acest lucru, este deja un castig.
     Reporter: Care este strategia de dezvoltare a Grupului OTP Bank in tara noastra?
     Laszlo Diosi: Asa cum mentionam anterior, actionarii nostri vad oportunitati mai mari in Romania decat in alte tari din regiune. Am majorat planul nostru de profit cu o treime pentru 2017, fata de planul original, iar anul acesta vom avea un profit mai mare fata de anul trecut. Pe langa strategia de dezvoltare, avem o strategie de achizitii. Suntem proactivi si discutam toate oportunitatile de evolutie.
     Reporter: Cum vedeti mersul economiei romanesti?
     Laszlo Diosi: Cred ca singurul risc pe care il au, in prezent, economia si sectorul bancar din Romania este cel legislativ.
     Pentru dezvoltarea economica avem patru surse - consumul intern, investitiile straine directe, care nu sunt foarte ridicate, fondurile europene si investitiile publice. Cred ca acum cel mai bine merg consumul intern si investitiile publice si ca putem sa atragem mai mult decat in anii precedenti.
     Reporter: Multumesc!   


(203 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Cifra notificarilor pentru darea in plata este sub asteptari" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66113185882568 seconds.