Miercuri, 29 Iunie 2016 - 05:14 AM Aleg.RO: Senatul ar putea vota in septembrie pensiile speciale pentru profesori

Publicat de: ---

Bursa

Plenul Senatului urmeaza sa supuna la vot, in prima sedinta de plen din urmatoarea sesiune parlamentara, care va incepe septembrie, o propunere legislativa care prevede acordarea de pensii de serviciu pentru cadrele didactice din invatamant, reprezentand 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate, inainte de data pensionarii, potrivit news .ro.

Senatul ar putea vota in septembrie pensiile speciale pentru profesori

Un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD, a depus, pe 21 decembrie 2015, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

"Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant, beneficiaza, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii", potrivit initiativei legislative.

Initiatorii proiectului de lege arata, in expunerea de motive, ca "uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului". "Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii", se mai arata in expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, intrucat a fost depasit termenul pentru dezbatere, 22 martie.

CITESTE SI: Guvernul a contestat la CCR pensiile speciale pentru alesii locali. Sesizarea va fi discutata pe 20 iulie


(311 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Senatul ar putea vota in septembrie pensiile speciale pentru profesori | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.7265470027924 seconds.