Sâmbătă, 02 Iulie 2005 - 10:35 AM Aleg.RO: „În conducerea PNL există oameni care nu s-au remarcat prin nimic“

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Cu ce probleme se confruntă acum PNL? - Partidul are o problemă de opțiune strategică. Pe culoarul major de centru-dreapta, al PEE, se află altcineva – PPCD, și s-a înfipt acum PD. În al doilea rând, are o problemă rezultată din faptul că, în cea mai mare parte, structura sa de conducere se suprapune cu structura guvernamentală. Cred că are și o problemă internă, din deficitul de democrație. La congresul din februarie, nu s-au făcut dezbateri temeinice și democratice asupra statutului, platformelor și s-a optat pentru o formulă de conducere care are, cu excepția președintelui partidului, minimă legitimitate.


- De ce?


- Pentru că oamenii ceilalți din conducere au fost aleși o dată cu președintele, care era și prim-ministru. N-a fost practic vorba de o alegere, iar, în timp, acest lucru se răzbună. O serie de personalități, cunoscute și recunoscute public, au rămas în afara oricărei structuri de conducere, de dezbatere. Aș da aici exemplul fostului președinte Valeriu Stoica, cu care m-am aflat nu întotdeauna în relații de prietenie. În același timp, în conducere există oameni care nu s-au remarcat prin nimic în tot timpul ăsta. E destul de greu de imaginat o discuție cu argumente și contraargumente într-o adunare de oameni în care unul i-a desemnat pe toți ceilalți și-i poate schimba în orice moment?


- Este PNL într-o criză mai gravă decât cea din timpul guvernării cederiste?


- Nu cred că este într-o criză gravă. Poate că este vorba de germenii unei crize. Ceea ce mi se pare însă mult mai periculos decât ceea ce a întâlnit PNL până acum este această perspectivă ca marele bulevard de centru-drepta să fie ocupat de actualul său aliat, PD. Această mișcare inteligentă, de perspectivă, a PD îngustează azimutul politic pentru PNL și asta mi se pare cu adevărat grav. De asta am vorbit despre un congres extraordinar, care, în această vară, să schimbe cursul politic al PNL.


- Este o soluție ca partidul dvs. să renunțe la liberalism și să devină creștin-democrat?


- Nu s-a pus nici o secundă problema ca noi să nu mai fim liberali, să ne abandonăm trecutul, să ne schimbăm numele. Doctrina noastră, așa cum este ea acum, corespunde mult mai mult liberalismului în sens conservator decât liberalismului așa cum este el reprezentat de Internaționala Liberală. Trebuia să facem opțiunea pentru PPE: rămânem liberali și aderăm la PPE, pentru că, de exemplu, conservatorii britanici, membri ai PPE, nu sunt creștin-democrați.


- Se poate face o legătură între statutul premierului Tăriceanu de vicepreședinte al Internaționalei Liberale și refuzul de a adera la popularii europeni?


- N-am elemente să spun asta despre premier, pentru că ar însemna că n-ar fi la înălțimea rolului politic major pe care-l joacă în partid și în țară. Nu pot să spun acest lucru. Sunt niște mici dificultăți omenești, dar cred că premierul este în stare să le depășească, cu atât mai mult cu cât, pentru PPE, un partid ca PNL nu ar fi deloc marginal, pentru că este un partid mare, dintr-o țară destul de importantă în peisajul viitoarei extinderi europene.


- Și atunci de unde imobilismul actualei conduceri, care pare incapabilă să miște partidul?


- Este vorba de o absorbire, firească până la un punct, în chestiunile care țin de actul guvernării și probleme care țin de partid, de strategie, nu mai sunt abordate, pentru că nu mai are cine să le abordeze. E nefast pentru PNL că aceiași oameni trebuie să și guverneze și să facă și politica partidului. Premierul ar fi putut să-și facă o echipă guvernamentală cu oameni tineri – prestația Guvernului, în ansamblu, e mulțumitoare - dar rămâne neacoperită toată această zonă care înseamnă politica PNL.


- Este de vină și Partidul Democrat pentru ceea ce se întâmplă acum cu PNL?


- Dificultățile pe care le întâmpină PNL nu sunt cauzate, nu se pot pune în nici un fel în spatele partenerilor noștri. Există alte lucruri care se pot reproșa, dar în nici un caz nu ăsta.


- Riscă PNL să aibă soarta PNȚCD?


- În politică și în istorie nimic nu este imposibil. Exact așa cum, în 1998, puțini își imaginau ruina PNȚCD, tot așa ar trebuie să fim și noi prudenți acum. Nu numai noi, ci și celelalte partide aflate la guvernare. PNL e mai expus unui asemenea deznodământ, dar eu sper că nu se va întâmpla la fel. Numai că nu e nevoie să pățească la fel ca și PNȚCD. Pentru PNL, orice variantă în care devine un partid minor este un eșec.


(624 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

„În conducerea PNL există oameni care nu s-au remarcat prin nimic“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61765694618225 seconds.