Luni, 11 Iulie 2016 - 06:11 AM Aleg.RO: Consiliul Patronatelor Bancare critica dur deciziile judecatoresti

Publicat de: ---

Bursa      * CPBR: "Instantele restrictioneaza circulatia capitalurilor, prin deciziile lor, fapt ce contravine legislatiei comunitare europene, care trebuie aplicata cu prioritate fata de dreptul intern"
     * Bancherii vor sa dea lectii reprezentantilor justitiei, punand la dispozitie "specialisti" din banci, ca sa-i "familiarizeze" pe reprezentantii puterii judecatoresti cu activitatea bancara
       Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) aduce critici dure la adresa deciziilor din instante adoptate in favoarea clientilor bancari .
     Criticile sunt exprimate in cadrul unei scrisori semnata de Steven van Groningen, presedintele CPBR, si adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si Curtilor de Apel.
     Documentul citat arata ca, prin adoptarea anumitor decizii, "instantele procedeaza la o restrictionare a circulatiei capitalurilor, ceea ce contravine legislatiei comunitare europene, care trebuie aplicata cu prioritate fata de dreptul intern".
     Printre altele, reprezentantii Steven van Groningen face trimitere la procesele castigate de consumatori pe conversia creditelor acordate in franci elvetieni (CHF), la cursul istoric.
     Documentul citat arata: "Sub apartenenta unui caracter incorect stabilit ca abuziv al obligatiei legale de restituire a aceleiasi sume nominale primite de catre imprumutat in baza unui contract incheiat cu asumarea faptului ca moneda creditului este diferita de aceea a veniturilor obtinute, unele instante admit cereri de conversie a creditelor acordate in valuta. In acest fel, intervin in contractele de credit care reprezinta legea partilor si determina dezechilibrarea obligatiilor contractuale defavorizand astfel un prestator de servicii finaciare care a actionat in des-fasurarea obiectului sau de activitate si cu respectarea normelor de prudentialitate impuse de catre reglementator.
     Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore, astfel ca actionarii acestora, care au investit un capital ce nu mai poate fi valorificat (doar) prin interventia instantelor judecatoresti, vor putea tinde sa isi limiteze pierderea fie prin incetarea investitiilor, fie prin solicitarea recuperarii pierderilor care nu deriva din mecanisme economice, ci din interventia incorecta a statului in derularea afacerilor pe teritoriul Romaniei".
     * CPBR: "Consumatorul roman mediu era, la data contractarii creditului, pe deplin avizat asupra fluctuatiilor fluxului de schimb"
     Scrisoarea CPBR sustine ca oamenii ar fi trebuit sa fie informati in legatura cu riscul cursului de schimb, in momentul contractarii creditelor: "Cuantumul sumei imprumutate si moneda in care aceas¬ta a fost acordata sunt aspecte care tin de libera apreciere a partilor contractului de imprumut. Odata selectata o anumita moneda a creditului, fluctuatia cursului valutar al monedei este de notorietate si partile contractuale nu ar putea porni de la premisa existentei unui curs valutar nemodificabil pe toata durata de creditare daca in cadrul contractului de imprumut nu exista prevederi in acest sens.
     In contractele de credit incheiate de consumatori cu institutiile de credit din Romania, nu numai ca nu exis¬ta astfel de prevederi, ci, mai mult decat atat, exista prevederi exprese conform carora riscul valutar se suporta de catre imprumutat si se face aplicabilitatea regulii de drept comun privind riscul aprecierii/deprecierii monedei de impumut potrivit careia orice modificare a cursului de schimb este suportata de cel caruia i se opune (deprecierea este suportata de catre imprumutat). (...) Faptul ca moneda nationala s-a depreciat fata de moneda creditului si s-a depasit un prag peste care imprumutatii sperau ca nu se va trece, nu inseamna ca acestia au fost indusi in eroare, ci, dimpotriva, ca au constientizat riscul deprecierii, dar au apreciat fie ca acesta nu se va produce, fie ca se va produce in niste limite ce le pareau suportabile la data acordarii creditului. De altfel, consumatorul roman mediu era, la data contractarii creditului, pe deplin avizat asupra fluctuatiilor fluxului de schimb, fiind de notorietate evolutiile/aprecierea monedelor straine in perioada anilor 1990/2000. Totodata, posibilitatea aprecierii sau deprecierii monedei nationale fata de o valuta si, implicit, riscul valutar la achizitionarea unui produs al carui pret este determinat in valuta ori la restituirea unei sume de bani primita in valuta este un aspect financiar de notorietate. Informatii cu privire la cursul valutar au fost si sunt mentionate in stirile zilnice ale romanilor (difuzate prin toate mijloacele de comunicare - radio, televiziune, ziare, internet), sunt afisate la sediul tuturor institutiilor financiare si pe site-uri oficiale de informare publica (site-ul BNR). Cursul valutar influenteaza obligatiile financiare de baza ale romanilor: facturile la utilitati (gaze, telefonie), pretul majoritatii produselor vandute in Romania (cum ar fi masini, electronice, excursii turistice, servicii de transport aerian), al caror pret este determinat in euro si platit in echivalent lei la cursul BNR de la data platii (formula clasica care se gaseste in toate ofertele comerciale in EUR), obligatiile fiscale ale romanilor, ratele de credit, economiile in valuta (depozitele). Cu alte cuvinte, riscul valutar si probabilitatea materializarii acestuia - informatie necesara consumatorilor pentru a lua o decizie avizata la cumparare - era publica si cunoscuta tuturor. (...) Consumatorii aveau posibilitatea de a afla cu usurinta informatii certe, precise, cu privire la stabiIitatea/instabilitatea cursului: cu titlu exemplificativ, din istoricul evolutiei cursului de schimb EUR/RON din perioada 1999-2009 se poate observa ca aceasta moneda a comportat o apreciere consistenta".
     Responsabilitatea individuala a fiecarui consumator participant la viata economica si sociala nu poate fi substituita de stabilirea de obligatii in sarcina altor persoane, mai sustine Steven van Groningen in scrisoarea transmisa CSM, adaugand: "Necunoasterea regulilor si lipsa de ancorare in realitatile zilnice (propria culpa) a unui consumator nu poate constitui temei pentru sanctionarea/atragerea raspunderii cocon¬tractantului (banca, in cazul de fata).
     Astfel, constientizarea obligatiei de rambursare a creditului in cuantumul si moneda contractata tine de obligatia/indatorirea fiecarui imprumutat de a-si asuma responsabil obligatiile nascute din raporturile contractuale in care alege sa intre".
     Documentul evidentiaza faptul ca, in practica instantelor judecatoresti, exista diferente de abordare care determina o mare diversitate de decizii pronuntate pe conversia in lei a creditelor contractate in valuta.
     Scrisoarea CPBR mai arata: "Intrucat principiul nominalismului este unul legal, exceptiile de la acest principiu nu pot fi in nicio situatie instituite pe cale jurisprudentiala, ci doar pe cale legala. (...) Clauzele contractuale ce prevad rambursarea in moneda in care s-a acordat creditul, adica in franci elvetieni/EUR, nu sunt nelegale/abuzive, ci constituie doar o aplicare a principiului nominalismului monetar. Prin urmare, nu se poate aprecia in nicio situatie rambursarea in moneda creditului ca fiind o sarcina plasata nelegal/abuziv asupra consumatorului, ci despre o consecinta fireasca a principiului nominalismului monetar, care inseamna, in esenta, ca, daca debitorul a primit 1 CHF/EUR, atunci, conform legii, acesta trebuie sa ramburseze tot un CHF/ EUR, indiferent de fluctuatiile cursului de schimb dintre momentul acordarii si cel al rambursarii imprumutului. (...) De asemenea, avand in vedere faptul ca principiul nominalismului monetar este instituit de lege, in cazul creditelor in valuta nu suntem in prezenta unei clauze abuzive, intrucat regula nominalismului monetar nu este reglementata de o clauza contractuala".
     In acest context, CPBR solicita CSM si Curtilor de Apel sa ia in discutie aspectele de "practica neunitara", atat in cadrul intalnirilor periodice dintre reprezentantii CSM si presedintii sectiilor speciailizate, cat si in cadrul programelor de formare continua dezvoltate pentru judecatori.
     In acelasi timp, bancherii vor sa dea lectii reprezentantilor justitiei: "Ne exprimam disponibilitatea de a va pune la dispozitie, in cadrul programelor de pregatire, specialisti din diverse zone de activitate ale institutiilor de credit, cu scopul de a familiariza reprezentantii puterii judecatoresti cu specificul si particularitatile produselor financiar bancare si a activitatii bancare in general (inclusiv din perspectiva mecanismelor prin care bancile obtin sursele de finantare pentru acordarea imprumuturilor in valuta)". 

     * Deputatul Daniel Zamfir va sesiza Ambasadele Austriei si Olandei la Bucuresti
     * Deputatul PNL Daniel Zamfir considera ca interventia lui Steven van Groningen (prin scrisoarea CPBR), care vorbeste in numele "Raiffaissen Bank" Austria, "este o forma inadmisibila de presiune asupra institutiilor statului roman", drept pentru care anuntat ca astazi isi va contacta colegii specialisti pe politica externa si, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, va atrage atentia ambasadorului Austriei "in legatura cu atitudinea lui Steven van Groningen in raport cu statul de drept".
     * Ținand cont de faptul ca van Groningen este cetatean olandez, domnia sa considera ca ar trebui sesizat si ambasadorul Olandei la Bucuresti, care "este foarte preocupat de Statul de Drept din Romania".
     * Conform deputatului PNL, "Raiffaissen Bank" a fost amendata in Austria, Ungaria, Bulgaria, Rusia si chiar in Romania "pentru practici concurentiale incorecte".
     Daniel Zamfir a subliniat: "N-am sa las lucrurile asa! Ma gandesc daca in vreo tara din Europa si nu numai, vreun cetatean roman, investitor, si-ar fi permis sa critice justitia statului respectiv... Cred ca-l declarau persona non-grata!".

   


(144 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Consiliul Patronatelor Bancare critica dur deciziile judecatoresti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59409213066101 seconds.