Luni, 11 Iulie 2016 - 06:11 AM Aleg.RO: 157 de ani de statistica oficiala in Romania. Cei 1.800 de angajati ai Statisticii calculeaza 1.100 de indicatori anual, dar strategiile ministerelor se fac dupa ?feeling?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Adelina Mihai 11 .07.2016

?Intrebati la Institutul de Sta­tis­tica?, acesta este raspunsul pe care orice jurnalist l-a primit cel putin o data atunci cand a facut o so­li­ci­tare la guvern sau la mi­nistere, chiar daca datele despre salariati, exporturi, bugetari sau investitii ar trebui sa fie documente folosite in activitatea curenta a celor care croiesc strategii si proiecte de tara. Desi datele statistice oficiale sunt gratuite, por­ta­lul Tempo Online putand fi accesat de oricine, oficialii admit ca proiectele de lege si strategiile pe care le fac decidentii politici se fac fara sa se ia in calcul aceste date.

?Avem o slaba cultura statistica. (...) Ca sociolog, pot spune ca Institutul Na­tio­nal de Statistica este o institutie moderna, care se afla cu mult inaintea altor institutii pu­blice. Cu toate acestea, in continuare in­vestitiile sunt prioritizate dupa feeling (bun simt - n. red., engl.) sau in functie de ne­voile de voturi, din pacate. Avem ne­voie de planificatori, de specia­listi care sa ajute la elaborarea unor strategii de dez­vol­tare la nivel regional, iar expertii INS din regiune ne pot ajuta. (...) Nivelul sta­tisticii dintr-o tara este un indicator al dez­vol­tarii tarii?, a spus vicepremierul Vasile Dancu, mi­nistrul dezvoltarii regionale si adminis­tratiei publice. El a fost vineri pre­zent la evenimentul ?Statistica oficiala, suport in fundamentarea deciziilor poli­tice?, organizat la sediul Institutului Na­tional de Statistica cu ocazia a 157 de ani de activitate.

In 2015, cei 1.799 de angajati ai INS au calculat 1.100 de indicatori statistici, au efectuat 153 de cercetari statistice si 92 de studii, lucrari si analize, potrivit datelor din raportul anual pe 2015 al institutiei.

Nici guvernantii, nici parlamentarii nu fo­losesc suficient de mult statisticile, iar acest lucru are efecte negative, admit chiar cei care fac legile.

?Avem nevoie de o strategie pentru so­lutii care sa permita analiza unor can­titati mari de date in statistica (big data), pentru ca nu mai putem lua decizii fara a sti im­pac­tul acelei decizii asupra fiecarui cetatean. Spre exemplu, multe dintre notele de fun­da­mentare ale pachetelor legislative nu sunt de buna calitate si de aceea ne trezim cu efecte ne­dorite asupra unor categorii de cetateni dupa ce legile sunt adoptate?, a spus de­pu­tata Andreea Paul, prim-vicepre­se­dinte al PNL si lector univ. dr. la Facultatea de re­la­tii economice internationale din cadrul ASE.

Totusi, Tudorel Andrei, presedintele INS, a spus ca daca se doreste o strategie pentru viitor care sa foloseasca cantitati mari de informatii, institutia pe care o conduce are nevoie in prezent de solutii pentru a analiza datele. ?Vrem sa facem un memorandum pentru a putea folosi mai mult sursele administrative existente la nivelul institutiilor publice si avem nevoie de infrastructura pentru big data. (...) Daca vrem o strategie pentru 2025, ne trebuie acum specialisti pregatiti in big data. Noi am scos cateva posturi la concurs in acest domeniu, la care au aplicat 2-3 absolventi de doctorate obtinute in SUA si in Franta, dar cand au vazut nivelul de salarizare intrebau daca nu pot veni part time, salariile sunt foarte mici?, a mai spus Tudorel Andrei.

In 2015, salariul mediu in randul angajatilor INS a fost de 3.674 de lei brut pe luna, adica 2.577 de lei net pe luna. In acest sens, in opinia deputatului Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii, INS are nevoie ca salariile sa fie la ?cel mai inalt nivel de expertiza? si sa fie comparabile cu cele ale angajatilor din institutii precum Banca Nationala, Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei sau Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.


(202 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

157 de ani de statistica oficiala in Romania. Cei 1.800 de angajati ai Statisticii calculeaza 1.100 de indicatori anual, dar strategiile ministerelor se fac dupa ?feeling? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64046597480774 seconds.