Vineri, 15 Iulie 2016 - 05:23 AM Aleg.RO: Cum se schimba taberele din Parlament dupa fuziunea PMP - UNPR

Publicat de: ---

Antena 3

Majoritatea parlamentara din toamna, cand va incepe ultima sesiune din aceasta legislatura, va fi destul de confuza, tinand cont de parlamentarii pe care si PSD si PNL i-au pierdut in urma alegerilor locale, reiese dintr-o analiza News .ro. Un cuvant greu de spus la vot il vor avea grupurile parlamentare mai mici, precum UDMR sau PMP, si independentii.

Parlament

Camera Deputatilor

La Camera Deputatilor, grupul parlamentar UNPR inca mai exista, in timp ce grupul de la Senat a fost dizolvat in ultima sedinta de plen, dupa ce noua senatori si-au anuntat plecarea din partid si trecerea la PSD sau activarea ca independenti. 

UNPR are in prezent 24 de deputati. Si PMP are 10 deputati: Eugen Tomac, Petru Movila, Adrian Gurzau, Negrut Clement, Stefan Burlacu, Marian Ion Cristinel, Gheorghe Udriste, Scarlat Iriza, Vasile Popeanga, Petre Petrescu. Astfel, noul grup parlamentar al PMP, rezultat in urma fuziunii cu progresistii, ar urma sa aiba 34 de parlamentari. 

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor numara in prezent 133 de membri, iar cel al PNL, 113 deputati. Grupul ALDE are 23 de deputati, in timp ce UDMR are 16 membri. Grupul minoritatilor numara 17 membri, in timp ce deputatii neafliliati sunt in numar de 32. 

Grupul PMP ar putea avea un cuvant de spus, in conturarea majoritatii parlamentare, in ultima sesiune parlamentara din toamna, in functie de pozitionarea UDMR si a neafiliatilor, la vot, arata calculele News.ro. 

Aliati certi, PSD si ALDE au impreuna 156 de deputati, la care se adauga cei 17 deputati ai minoritatilor care, in mod traditional, sustin majoritatea constituita deja, astfel ca se contureaza o tabara sustinuta cu 173 de voturi potentiale. In opozitie, celor 113 liberali li se adauga cei 16 parlamentari maghiari care, in general, au votat alaturi de liberali in sesiunea precedenta, insa sunt si exceptii notabile de la aceasta regula. Acelasi lucru este valabil si pentru deputatii PMP.

In scenariul optim pentru liberali, impreuna cu UDMR si PMP, ar aduna 163 de voturi, numai 10 diferenta fata de PSD, ALDE si minoritati laolalta. In aceste conditii, voturile deputatilor neafiliati capata o importanta mare, putand inclina balanta in favoarea taberei aglutinate in jurul PSD sau a celei grupate langa PNL. 

Senat

La Senat, grupul parlamentar al PSD numara 63 de senatori, dupa demisiile celor care au castigat alegerile locale din 5 iunie, in timp ce liberalii au 52 de senatori. 

Social-democratii sunt aliati cu cei din grupul liberal-conservator, care numara 14 membri, astfel ca majoritatea ar fi asigurata in toamna de un numar de 77 de senatori din ambele grupuri. 

Senatorii progresisti, care nu mai au grup parlamentar, activeaza in grupul independentilor, care numara 20 de membri. In cazul in care toti ar vota alaturi de liberali, PNL s-ar baza pe sprijinul a 72 de senatori. In acest context, grupul parlamentar UDMR, care numara 7 senatori, ar putea fi decisiv in ecuatia majoritatii parlamentare din aceasta Camera a Parlamentului. 


(176 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Cum se schimba taberele din Parlament dupa fuziunea PMP - UNPR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57705903053284 seconds.