Joi, 28 Iulie 2016 - 05:15 AM Aleg.RO: Cum joaca PNL mascarada votului prin corespondenta

Publicat de: ---

jurnalulnational (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Legea votului prin corespondenta isi arata defectele in pragul alegerilor parlamentare. Prilej pentru liberali sa repete strategia pe care au folosit-o cu votul in doua tururi pentru alegerile locale. Si acum, ca si atunci, PNL ii cere premierului Dacian Ciolos o ordonanta de urgenta prin care sa modifice o lege pe care parlamentarii liberali au votat-o cot la cot cu pesedistii.

Romanii din diaspora nu se inghesuie sa se inscrie in Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare. Ultimul raport AEP arata ca doar 2913 cetateni romani din afara granitelor au optat pentru votul prin corespondenta si numai 700 au cerut sectii noi de votare. Asta in conditiile in care la prezidentialele din 2014 au votat peste 300.000 de romani la sectiile din strainatate, iar MAE a fost in centrul unui imens scandal politic. Statisticile ingrijoratoare le-au oferit liberalilor o noua tema de campanie inaintea alegerilor parlamentare. Concret, la noua luni dupa ce parlamentarii liberali au votat cot la cot cu pesedistii legea votului prin corespondenta, PNL a adoptat o rezolutie prin care ii cere Guvernului Ciolos sa adopte “in cel mai scurt timp posibil” o ordonanta de urgenta prin care sa suplimenteze numarul sectiilor de vot din diaspora si sa le ofere romanilor plecati din tara sansa de a se inscrie online in Registrul electoral. Adica sa modifice o lege adoptata in forma actuala cu sprijinul decisiv al parlamentarilor PNL. “Pe langa sectiile de votare din ambasade si consulate, MAE sa constituie un numar de sectii de votare cel putin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidentiale din 2014, tinand cont de dimensiunea comunitatilor romanesti”, cer acum liberalii. Situatia seamana izbitor cu cea de dinaintea alegerilor locale, cand PNL i-a cerut lui Dacian Ciolos o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, in conditiile in care liberalii votasera alaturi de PSD sistemul cu un singur tur in mai 2015.

Scena sarutului Dragnea-Gorghiu

În octombrie 2015, Camera Deputatilor adopta cu o larga majoritate o varianta ciuntita a votului prin corespondenta, care se va aplica deocamdata doar la alegerile parlamentare si nu prevede posibilitatea inscrierii online in Registrul electoral. Au fost 257 de voturi pentru, 30 impotriva si 12 abtineri, iar legea a fost prezentata ca un urias succes al clasei politice si adoptata fara probleme de presedintele Klaus Iohannis. În plenul Camerei, Alina Gorghiu si Liviu Dragnea s-au felicitat reciproc pentru “reusita”, intr-o scena care a facut deliciul televiziunilor, cu cei doi “dusmani” politici imbratisandu-se in aplauzele plenului. Dupa ce au votat la unison cu deputatii PSD, liberalii au renuntat inclusiv la greva japoneza, fluturand in aer banderolele albe purtate o vreme in semn de protest pentru adoptarea votului prin corespondenta. “Avem un pas facut prin adoptarea votului prin corespondenta pentru alegerile parlamentare, dar nu este intregul salt. Atat se poate cu aceasta majoritate parlamentara. Speram ca o alta majoritate va extinde aceasta lege dupa alegerile din 2016”, spunea la acea vreme liberalul Mihai Voicu, cel care renuntase la sefia Comisiei de cod electoral.

 În Comisia de cod electoral s-au opus degeaba

Actuala varianta a votului prin corespondenta, care elimina inscrierea electronica in Registrul electoral, a fost adoptata in Comisia de cod electoral cu doar o zi inaintea votului din plenul Camerei, dat pe 28 octombrie. La acea vreme, seful comisiei era deputatul PSD Gabriel Vlase, care preluase forul dupa retragerea liberalului Mihai Voicu. Într-o sedinta de trei ore, deputatii din comisia de cod electoral au adoptat mai multe amendamente, la propunerea PSD, inclusiv eliminarea inscrierii in mediul online si aplicarea legii doar pentru alegerile parlamentare. Liberalii s-au abtinut la propunerea ca votul prin corespondenta sa fie valabil doar la parlamentare si s-au opus amendamentului care se referea la eliminarea posibilitatii ca alegatorii sa se inscrie online. Chiar si asa, amendamentele PSD au fost adoptate, iar romanii din diaspora se pot inscrie doar prin posta sau deplasandu-se personal la ambasade si consulate. “Dezamagirea consta ca in anul 2015, in acest proiect de lege, inregistrarea alegatorilor pentru votul prin corespondenta se poate face doar in scris, doar fizic, a fost eliminata posibilitatea de inscriere electronica si nu suntem in 1980 si nici in 1880”, a reactionat liberalul Mihai Voicu dupa adoptarea legii.

Potrivit legii, amenajarea unor sectii de vot suplimentare, pe langa cele din ambasade si consulate, este posibila doar daca se primesc cel putin 100 de cereri din aceeasi localitate

Premierul Dacian Ciolos este chemat sa repare votul prin corespondenta dupa ispravile PNL si PSD din octombrie 2015


(611 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Cum joaca PNL mascarada votului prin corespondenta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69144487380981 seconds.