Joi, 04 August 2016 - 05:21 AM Aleg.RO: Adrian Vasilescu, BNR: Cazul Bogdan Olteanu si imaginea Bancii Nationale

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Adrian Vasilescu 04 .08.2016

Ziarul Financiar ? prin doua dintre condeiele cele mai ascutite, al lui Cristian Hostiuc si al lui Iulian Anghel ?, a analizat in editia de luni efectele ?retinerii de catre DNA a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, plasat apoi in arest la domiciliu pentru o presupusa mita de un milion de euro?. Subliniind ca, in aceasta imprejurare, ?Banca Nationala trece printr-unul dintre cele mai complicate episoade din era Isarescu?. In opinia cotidianului, BNR ar fi ?minimalizat lovitura de imagine in cazul Olteanu?!...

Adevarul este ca incercari de a folosi cazul Olteanu pentru a lovi in imaginea Bancii Nationale au fost destule. Si nimeni, la BNR, n-a minimalizat lovitura. Mai cu seama ca e puternica, a venit din mai multe parti si s-a intins pe o raza mare. Dar una e intentia si altul rezultatul. Voi aduce, in randurile ce urmeaza, o serie de argumente ce releva ca ? dimpotriva! ? imaginea BNR s-a intarit si mai mult.

Unu. Bogdan Olteanu a fost retinut de procurorii DNA si se afla in arest la domiciliu pentru o fapta din 2008. Iar atunci, in 2008, nu lucra la Banca Nationala, era presedintele Camerei Deputatilor. Ce legatura ar putea fi intre acest caz si imaginea Bancii Nationale? atata vreme cat Banca Centrala nu-si alege singura conducatorii?

Doi. Insist asupra numirii conducerii Bancii Nationale, care este reglementata de lege. De altfel, in legile tarii este consfintita, in general, o relatie exclusiva intre cel care numeste si cel care suspenda sau destituie. Banca Nationala nu l-a numit pe Bogdan Olteanu si nici nu avea vreun drept sa-l destituie ori sa-i ceara demisia. Semnificativ este in acest sens si faptul ca Bogdan Olteanu ? care a decis sa demisioneze tocmai pentru a despovara Banca Nationala de cazul lui ? si-a depus demisia la Parlament.

Trei. Consiliul de Administratie, inclusiv cei patru conducatori executivi ai Bancii Nationale, sunt numiti ? acesta este termenul din lege, numiti ? de catre Parlament. Propunerea nu o face Banca Nationala, o fac cele doua comisii de Buget ? Finante din Parlament, Comisia de la Camera Deputatilor si Comisia de la Senat. Propunerile se discuta in Parlament, apoi se voteaza. Banca Nationala nu are absolut niciun rol in aceasta numire. In conditiile in care un membru al conducerii nu-si mai poate exercita functia? va rog sa retineti ca nici intr-un astfel de caz legea nu da vreo atributie Bancii Nationale si nici nu are cum sa-i dea vreo atributie. Cum numirea a facut-o Parlamentul, mai departe tot Parlamentul are atributii privind suspendarea sau destituirea unui membru al conducerii Bancii Nationale. Eu stiu ca politica este arta compromisului; si ca in Parlament se fac compromisuri pentru ca se face politica. Au fost multe, in aceste zile, vocile care au sustinut ca numirea lui Bogdan Olteanu la BNR a fost rezultatul unui compromis. Eu nu-mi permit sa comentez intamplari pe care nu le cunosc in detaliu si pentru care nu am probe. Dar ceea ce va pot spune este ca din clipa in care Bogdan Olteanu a intrat in Banca Nationala... el s-a incadrat in spiritul acestei institutii si si-a facut foarte bine munca. Acuzatia ce ii este adusa nu e legata de activitatea din Banca Nationala si nici nu prezinta vreun risc reputational pentru Banca Nationala.

Patru. De cand a venit la BNR si pana in noaptea din 28 spre 29 iulie, cand a fost retinut de DNA, Bogdan Olteanu si-a onorat toate indatoririle. Este un jurist supercalificat si la Banca Nationala ? unde, in cuprinsul procesului sustinut de reglementare, continuu se dau hotarari, continuu se dau norme, continuu se dau regulamente ? a avut de rezolvat in primul rand probleme de ordin juridic.

Cinci. Iata, Bogdan Olteanu si-a inaintat la Parlament demisia de onoare. Acum, tot Parlamentul Romaniei, potrivit reglementarilor in vigoare, este chemat sa numeasca un alt membru al ?Consiliului celor 9?. Conform legii, propunerea o vor face cele doua comisii. Banca Nationala nu are nicio implicare. Pana cand aceasta procedura va fi incheiata, atributiile lui Bogdan Olteanu vor fi indeplinite in continuare de catre membrii conducerii executive carora le-au fost deja repartizate.

Sase. Am participat la mai multe dezbateri televizate in legatura cu acest caz si am fost deseori intrebat ce garantii poate sa aduca Banca Nationala ca un astfel de incident nu se va repeta in viitor. Este cert ca astfel de garantii ? pentru viitor ? nu Bancii Nationale ar trebui sa-i fie cerute, ci Parlamentului. Am mai fost intrebat: cat de puternica este Banca Nationala in contextul in care nu poate sa ia propriile decizii pentru a-si numi conducatorii? Aici e vorba de lege, de legea romaneasca, dar si in UE, si in Statele Unite ale Americii lucrurile se petrec la fel. Si e bine, cred, ca se petrec asa. Consiliul de Administratie lucreaza la Banca Nationala, dar reprezinta si societatea romaneasca. Pentru ca, de fapt, societatea romaneasca, prin cei carora le-a dat puterea, o data la cinci ani numeste Consiliul de Administratie al Bancii Nationale.

Sapte. Cele doua comisii parlamentare, care fac propunerile, au obligatia prin lege sa faca verificari foarte amanuntite si sa trimita la Banca Nationala oameni corecti si foarte bine pregatiti. In primul rand, sa-i aleaga cu mare atentie pe cei patru membri ai Consiliului de Administratie care sunt salariati ai Bancii Nationale, formand conducerea executiva. Asadar, guvernatorul, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori. Apoi, pe cei cinci care nu sunt salariati ai BNR; ei sunt reprezentantii societatii civile. Societatea civila, in ambele cazuri, ar trebui sa fie prima interesata de ce fel de oameni trimite Parlamentul in Banca Nationala ca sa o reprezinte. Structura consiliului este gandita in asa fel incat majoritatea de cinci la patru, in situatii pe muchie de cutit, sa poata fi formata de cei care reprezinta societatea civila. Fiindca doar patru sunt voturi ale salariatilor Bancii Nationale, deci ale celor patru care reprezinta conducerea executiva.

Opt. Numarand din 1991 ? cand a fost data prima lege bancara si prima lege a Bancii Nationale in conditiile trecerii la economia de piata ? Parlamentul a trimis la BNR cinci consilii de administratie. Innoirile nu au fost niciodata totale. In fiecare nou consiliu s-au regasit mai multi membri dintre cei care au lucrat si in consiliul ce isi incheia mandatul. In acest fel i s-au asigurat activitatii Consiliului de Administratie atat continuitate, cat si schimburi de experienta. Avand in vedere rezultatele pe care Banca Nationala le-a obtinut in acesti ani ? si aceste rezultate sunt certe, ele se reflecta in primul rand in stabilitatea financiara a acestei tari, care este in sarcina Bancii Nationale prin lege ? nu exista nicio indoiala ca toate cele cinci Consilii de Administratie care au fost trimise la BNR au facut treaba buna.

Noua. Repet, membrii CA al BNR sunt numiti de Parlament. Asa este in toata lumea. Conteaza insa foarte mult atitudinea profesionala si morala a oamenilor care sunt trimisi sa faca parte din consiliu. Cazul Becket ? arhiepiscopul de Canterbury, din anii 1160, care fiind cancelar al Angliei in timpul lui Henric II l-a ajutat pe rege sa-si consolideze puterea regala, iar dupa ce regele, drept rasplata, l-a numit arhiepiscop, si-a asumat cu onoare noua lui misiune infruntandu-l pe rege ? s-a repetat deseori in istoria de dupa razboi a bancilor centrale din lume. Si nu sunt putini guvernatorii care ? atunci cand cei ce i-au numit le-au cerut sa impuna anumite decizii ? au dat un raspuns oficial... chiar si atunci cand era dat unor amici: ?Domnule, eu acum sunt guvernatorul bancii centrale?? Membrii CA al BNR sunt numiti cu sustinerea unor partide, dar nu sunt cunoscute cazuri cand cineva sa fi facut politica de partid si nu politica monetara. De altfel, aceste numiri se rezuma la orgoliul unui partid de a-si desemna un candidat sau mai multi candidati in Consiliul de Administratie de la Banca Nationala, care este nu numai o institutie fundamentala a statului roman, dar este si o institutie ce are un prestigiu puternic in statul roman si pentru un partid e un titlu de mandrie sa aiba reprezentanti la BNR. Nu cunosc si nu cred ca cineva cunoaste sau cineva ar putea sa spuna ca, iata, reprezentantii cutarui partid vin in Banca Nationala, in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale si discuta acolo si voteaza acolo dupa cum le spune partidul. Si nici partidele nu cer asa ceva. Este notoriu cazul lui Corneliu Vadim Tudor. In anii in care Partidul Romania Mare participase la formarea majoritatii guvernamentale? i s-a facut si favoarea de a avea un reprezentant in CA al BNR. In vreme ce el tuna si fulgera impotriva Bancii Nationale, dupa cum ii cadea bine in plan politic sau in plan jurnalistic, reprezentanta Partidului Romania Mare in CA al BNR a avut un comportament onorabil, sustinand decizii pe care seful ei de partid le critica in presa ori de la tribuna Parlamentului.

Zece. Am mai fost intrebat: ?Ce veti face sa va spalati reputatia si ce masuri vor fi luate??? Am raspuns ca Banca Nationala are o buna reputatie si nu e nimic de spalat. Studiile serioase de management, din lumea mare, sustin ca pentru performanta e nevoie de trei lucruri: o lege buna, o institutie puternica si o echipa competenta. La Banca Nationala, o lege buna avem, institutia este puternica, iar echipa de 2.000 de oameni, care a crescut continuu de-a lungul celor 26 de ani, este super-competenta. Aceasta echipa s-a format la toate marile banci centrale din lume. Toti membrii cheie ai acestei echipe s-au specializat cate un an, cate un an si jumatate la Fed, la Banca Angliei, la Banca Frantei, la Banca Germaniei si asa mai departe. Iar toate aceste banci, cu care BNR a colaborat strans in toata aceasta perioada, si-au trimis continuu reprezentanti aici, de-a lungul anilor, ori de cate ori se puneau la punct noi operatiuni. Pentru ca se forma o banca centrala, asa cum nu mai avusese Romania de dupa razboi, si totul s-a facut cu ajutorul unor specialisti care aveau experienta in banci centrale din vestul Europei. Acum, Banca Nationala este pe picioarele ei, aceasta echipa este foarte tare si vreau sa subliniez ca, indiferent cine vine aici, la varf, numit de Parlament, baza tot echipa ramane.


(413 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Adrian Vasilescu, BNR: Cazul Bogdan Olteanu si imaginea Bancii Nationale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65302491188049 seconds.