Vineri, 05 August 2016 - 05:11 AM ARTE: Interviu emotionant cu pictorul Stefan Caltia despre Regina Ana: „In preajma ei nu exista nu pot”

Publicat de: ---

Antena 3

Regina Ana a iubit Romania chiar inainte sa o cunoasca . O femeie puternica si discreta, care a marcat destinele celor care i-au stat in preajma.

Pictorul Stefan Caltia a povestit, intr-un interviu emotionant acordat Anei Iorga, lucruri mai putin cunoscute despre Regina Ana a Romaniei.

Regina Ana a petrecut ceasuri intregi in atelierul pictorului Stefan Caltia.

„Vorbeam despre noi, despre lumea in care traim, dar nu la modul adanc, filozofic. Ci firesc. Ce s-a-ntamplat cu irisii de n-au inflorit anul asta. Regina: La trei ani trebuie sa-i muti. Hai in gradina sa-ti arat!”, a povestit pictorul.

În camera cu tavan inalt si lumina filtrata prin frunzis, Regina avea un ragaz de liniste.

„I-am dedicat la un moment dat o lucrare, am observat ca ii placeau foarte mult florile de camp. În tot buchetul ala de flori am pus o singura margareta. Si lucrul asta ne-a amuzat pe amandoi foarte mult”, a mai spus artistul.

Stefan Caltia este unul dintre oamenii care, in anii 90, au luptat cu regimul pentru ca Regele Mihai sa poata reveni in tara. Romania postcomunista nu-l voia. Atunci, Regina Ana a facut un lung tur al Romaniei. Ca sa se apropie de oameni si sa inteleaga tara pe care o stia doar din povestile Regelui.

„Într-un sat, se termina de vizitat sau intalnirea si Regina intra in masina. În clipa aia o femeie cu o fetita alearga, fetita avand un buchet de flori, alearga sa-i dea florile Reginei. Se-nchide masina si porneste. Atunci copilul, furios, tranteste florile-n drum si incepe sa planga. Dar in oglinda retrovizoare Regina vede. Opreste soferul, coboara din masina, se intoarce, ia florile din drum, si nu se urca-n masina pana cand copilul nu-i zambeste-n brate”.

Aceeasi iubire de oameni pe care, spune pictorul, a mostenit-o si fiica ei cea mare, Principesa Margareta. Regina Ana era de neoprit.

„Venea dupa cateva zile de umblat prin tara. Era extraordinar de obosita, abia mai mergea. Închide usa, ca Regina e foarte obosita. În clipa aia am simtit ca cineva ma prinde cu o fermitate teribila de mana, m-am intors, era Regina, s-a uitat in ochii mei si a spus: O regina nu oboseste!”.

Din contra. În loc sa se vaite, Regina actiona. În loc sa ia totul de-a gata, construia.

„Ce simteai in preajma Reginei era ca aceasta lume e o lume frumoasa in care tu ai de parcurs un drum si ca trebuie sa-l faci. Ca nu exista nu pot, nu am timp”.

 


(322 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Interviu emotionant cu pictorul Stefan Caltia despre Regina Ana: „In preajma ei nu exista nu pot” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.94687509536743 seconds.